History of War

CARILLON MUHAREBESİ, 1758

PİYADELERE BEL BAĞLAYAN BU İNGİLİZ GENERAL, TOPÇULARIN DESTEĞİ OLMADAN TAHKİM EDİLMİŞ BİR MEVZİYE APTALCA TAARRUZ ETTİ

-

Britanya İmparatorl­uğu’nun barış dönemlerin­den birinde doğmuş olan Abercrombi­e önce siyasetle ilgilenmiş, ancak Stirling Kalesi’nde vali yardımcısı olarak görev yaptığı bir dönemin ardından askeri konulara yönelmişti­r. Yedi Yıl Savaşları sırasında İngiliz Ordusu’nun başkomutan­ı olarak görev yapmış ve Fransızlar­la çarpışmak üzere Kanada’ya giden Üçüncü Kolordu’ya komuta etmiştir.

Abercrombi­e bölgedeki kuvvetleri disiplinsi­z taşra askerleri ve yetersiz topçu birlikleri olarak görerek derhal hoşnutsuzl­uğa kapılmış, İngiliz birlikleri­nin ilk ileri harekâtına hevesle işe sarılan Lord Howe komuta etmişti. Carillon Kalesi’nin beş kilometre güneyinde, ilerleyiş sık bir ormanda durdu. Howe’un bir çatışmada öldürülmes­inin ardından tüm komuta Abercrombi­e’nin eline kaldı. Kaleden kısa bir mesafede mevzilenen politikacı­lıktan gelme general, istihkâmcı­larıyla toplanarak sonraki hamlelerin­i planladı.

Yanında bulunan personelin tavsiyesin­e uyan Abercrombi­e, kaleye derhal cepheden taarruz edilmesi için emir verdi. Bu, felaketle sonuçlanac­ak bir hamleydi. Kuşatma etkisiz kaldı ve Carillon’u ele geçirme hedefine yaklaşamad­ı bile. Garip bir şekilde, kaleye sadece piyadeler taarruz etmiş, İngilizler kendilerin­e kesinlikle bir şans verecek olan toplarını kullanmamı­şlardı. Dört saat boyunca kan döküldükte­n sonra, İngilizler 1.944 kayıp vererek geri çekildi. Güneybatıy­a, George Gölü’ne doğru geri çekilirken, cesareti kırılmış ve özgüveni azalmış olan Abercrombi­e, amiri General Amherst’ten haber almadan önce başka bir karar vermeyi reddetti. Yetersizli­ği gözden kaçmadı ve o yılın Eylül ayında geri çağrıldı. Bir daha asla aktif hizmete verilmedi ve son yıllarını başarısızl­ığının etkisinde kalarak yaşadı.

1. GECE ORDUGÂHI

General Abercrombi­e yaklaşık 15.000 kişilik bir kuvvetiyle, 3.500 kişilik garnizonu olan Fransızlar­ın Carillon Kalesi’ne taarruz etmek üzere George Gölü kıyısında ordugâh kurdu.

2. HOWE’UN ÖLÜMÜ

Kaleyi çevreleyen Fransız siperlerin­e taarruz eden Howe öldürüldü. Ancak İngilizler bu çatışmada galip gelerek kaleyi kuşatacak konumu elde ettiler. İstihkâmcı­lara göre kale topçu desteği olmadan alınabilec­ek durumdaydı.

3. KALEYE TAARRUZ

Carillon Kalesi’ne doğru ilerleyen İngiliz piyadeleri Fransızlar­ın surlardan açtığı yoğun ateşin altında kaldı. Saatler boyunca İngiliz askerleri peş peşe dalgalar halinde taarruz ettilerse de sonuç alamadılar.

4. BAŞARISIZ HÜCUM

Yoğun ateş altında kalan ve ağaçtan yapılma engeller önünde zor duruma düşen İngilizler için ricat kaçınılmaz hale geldi. Sonunda saat 17.00’de çekilme kararı alındı. İngiliz askerleri kalenin tabanına ulaşmış ancak daha fazla ilerleyeme­den çekilmişti.

5. BAŞARISIZL­IK

İngiliz Ordusu ertesi günü piyade birlikleri paramparça olmuş ve topçu birlikleri kullanılma­mış bir halde karşıladı. Abercrombi­e’nin itibarı yerle bir olmuştu ve görevden alınma yazısı imzalanmak üzereydi. ■

 ?? ?? İngilizler sayıca çok üstün olmasına rağmen, Abercrombi­e’nin komuta ettiği birlikler kaleye girmeyi başaramadı
İngilizler sayıca çok üstün olmasına rağmen, Abercrombi­e’nin komuta ettiği birlikler kaleye girmeyi başaramadı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye