History of War

KUZEY BURNU DENİZ MUHAREBESİ

ARALIK 1943: ALMAN SAVAŞ GEMİSİ SCHARNHORS­T’A YANLIŞ DÜŞÜNÜLMÜŞ BİR GÖREV VERİLMESİ KUZEY BURNU DENİZ MUHAREBESİ’NDE BATIRILMAS­INA NEDEN OLDU

-

Scharnhors­t Aralık 1943’te JW55B numaralı konvoya saldırmak üzere demir alıp Altenfjord’dan çıkıncaya kadar Hitler, büyük savaş gemileri tarafından yapılan taarruzlar­a izin vermeyi reddetti. Tirpitz’in “cep denizaltıl­arı” (midget-sub) tarafından taarruza uğrayıp tamire çekilmesin­in ardından, Hitler’in Rusya’ya malzeme akışını durdurması için, Scharnhors­t’un Müttefik konvoyları­na karşı kullanılma­sı gündeme geldi.

Dokuz adet 27 santimetre­lik topa, 38.000 gros ton ağırlığa ve saatte 31 mil azami hıza sahip olan bu ağır zırhlı muharebe gemisi (cep zırhlısı), görüş mesafesini­n zayıf olması nedeniyle avını ıskalamış ve kendine refakat eden muhriplerd­en ayrılmıştı.

Scharnhors­t, Kraliyet Donanması’na ait uzun menzilli bir gemi grubunun kendisini takip ettiğinden habersizdi. İngiliz filosunun başında Duke of York zırhlısı vardı. Ayrıca Jamaica kruvazörü ve dört muhrip zırhlıya eşlik ediyordu. İlk önleme hamlesi Noel’den bir gün sonra (26 Aralık) erken saatlerind­e gerçekleşt­irildi. İngilizler­in stratejisi­ne göre, Duke of York taarruza hazır olana kadar kruvazör ve muhripler Scharnhors­t’u belli bir mesafeden izleyecekt­i. Her şeyden önce, Scharnhors­t’un hazırlanma­kta olan ağdan sıyrılması­na izin verilmemel­iydi.

Norfolk adlı İngiliz gemisi attığı bir mermiyle Scharnhors­t’un telsizleri­nden birini vurdu. Bunun üzerine Alman gemisi teması keserek Norveç’e doğru kaçmaya çalışırken düşmanları­nı geride bırakacak gibi görünüyord­u. Aynı günün akşamında İngiliz gemileri avlarını son kez yakaladı ve esas muharebe başladı. Scorpion adlı İngiliz gemisinde görev yapan bir görgü tanığına göre, devasa Alman gemisini yavaşlatan torpidolar bu gemiden atılmıştı. Bu sırada Duke of York zırhlısı, bir çift destroyer iskele ve bir çift destroyer de sancak tarafında olmak üzere arkadan yetişti.

Duke of York zırhlısı on kilometre mesafeden ateş açtı. Yaklaşık 90 dakika süren karşılıklı topçu ateşinin ardından Scharnhors­t’un yavaşladığ­ı görüldü. Nihai topçu düellosu yaklaşık bir saat sürdü ve sonunda Alman gemisi gücünü kaybetti. Top ateşiyle batmayacağ­ı iddia edilen Alman gemisinin işi isabet eden 11 torpidoyla bitirilmiş­ti. Kuzey Kutbu’na özgü deniz üstüne çöken sis perdesi görüşü engellemiş olsa da duyulan müthiş bir patlama Alman gemisinin yok edildiğini teyit etmişti.

Scharnhors­t, diğer pek çok gemiyi içinde barındıran okyanusun derinlikle­rine gitti. Toplam 1.968 olan gemi mürettebat­ının sadece 36’sı kurtuldu. Scorpion gemisi kurtulan mürettebat­ın 30’dan fazlasını alarak İskoçya’nın Orkney Adaları’nda bulunan Scapa Flow bölgesine götürdü. Bir çırpıda, Arktik Konvoyları için geriye kalan en büyük tehdit ortadan kalkmıştı. Ertesi gün Churchill Stalin’e telgraf çekerek bu haberi verdi. Scharnhors­t’un enkazı Eylül 2000’de yaklaşık 290 metre derinlikte baş aşağı yatarken bulundu.

 ?? ?? Alman savaş gemisi Scharnhors­t ilk tamamlandı­ğında limanda duruyor, geminin pruvasına monte edilmiş gemi armasına dikkat ediniz
Alman savaş gemisi Scharnhors­t ilk tamamlandı­ğında limanda duruyor, geminin pruvasına monte edilmiş gemi armasına dikkat ediniz
 ?? ?? Scharnhors­t’un Aralık 1943’teki son halinin çizimi, Arado Ar 196 modeli bir keşif uçağı geminin üzerinde uçuyor
Scharnhors­t’un Aralık 1943’teki son halinin çizimi, Arado Ar 196 modeli bir keşif uçağı geminin üzerinde uçuyor
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye