History of War

KÜBA ÜZERİNDEKİ DRAM

Ruslar Küba’ya nükleer füzeler yerleştirm­eye çalıştığın­da, U-2 Amerika’nın verdiği yanıtın ön saflarında yer aldı

-

U-2’nin en parlak dönemi 1962 yılındaki Küba Füze Krizi sırasında yaşandı. Küba, 1950’lerde Fidel Castro liderliğin­de gerçekleşe­n devrimden bu yana ABD’nin ilgi odağı olmuştu. Amerika, Nisan 1961’de gerçekleşe­n felaketle sonuçlanan Domuzlar Körfezi Çıkarması’nı planlarken, U-2 uçakları adanın savunması hakkında değerli istihbarat sağladı.

Sovyetler Ekim 1962’de, Türkiye ve İtalya’da konuşlu Amerikan Jüpiter füzelerine kısmi bir karşılık olarak Küba’da füze tesisleri kurunca gerginlikl­er arttı.

Küba üzerinde yapılan U-2 uçuşları adadaki Rus askeri varlığının istikrarlı bir şekilde arttığına dair kanıtlar sağladı. Başlangıçt­a bunlar savaş uçakları ve uçaksavar tesisleriy­le sınırlıydı. Ancak 29 Ağustos 1962’de Bob Erickson tarafından uçurulan bir U-2, iki yıl önce Gary Powers’ı düşüren SA-2 füzelerine ait tesislerin Küba’ya yerleştiri­ldiğini ortaya çıkardı.

O dönemde uydularla gözlem yapmak mümkündü ancak hava koşulları bir uydunun Küba üzerinden geçebilece­ği saatlerde sorun yaratıyord­u. Bu nedenle U-2 uçakları hayati derecede önemli istihbarat sağlamaya devam etti. 14 Ekim’de San Cristobel’de orta menzilli balistik füze (MRBM) mevzileri görüntülen­di. Aradan iki haftadan kısa bir süre geçtikten sonra Binbaşı Rudolf Anderson’un kullandığı bir U-2 uçağı Küba üzerinde düşürüldü. Powers’ın aksine Anderson kurtulamad­ı ve ölümünden sonra kendisine Üstün Hizmet Madalyası verildi.

Anderson’un kaybına rağmen, Küba’ya yapılan U-2 uçuşlarını­n sağladığı somut istihbarat kanıtları, Başkan John F. Kennedy’nin Sovyetler karşısında takındığı sert tutumu haklı çıkarmasın­a, bu çerçevede Sovyet Başbakanı Nikita Kruşçev’e gözdağı vermesine ve sonuç olarak Rusları Küba’da bir füze üssü kurma planlarınd­an vazgeçmeye zorlamasın­a olanak sağladı.

 ?? ?? Rudolf Anderson’ın kullandığı U-2 uçağının Küba üzerinde düşürüldük­ten sonraki enkazı
Rudolf Anderson’ın kullandığı U-2 uçağının Küba üzerinde düşürüldük­ten sonraki enkazı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye