History of War

GEORGE OSBORNE

VEKİL BAHRİYE ÇAVUŞU

-

1922 DOĞUMLU OSBORNE, HMS SHEFFIELD GEMİSİNİN PERSONELİ OLARAK KONVOY GÖREVLERİN­DE YER ALMIŞ; BİR MAYIN PATLAMASIN­I YAŞAMIŞ VE SCHARNHORS­TUN BATIRILMAS­INA DA ŞAHİT OLMUŞTU KONVOY GÖREVLERİ SIRASINDA KOŞULLAR NASILDI?

Soğuk gerçekten de en büyük düşmanımız­dı. Hiç sıcak içeceğimiz yoktu ve bizi tek kurtaran şey, öğle nöbetinde bir kâse sıcak çorba içmemizdi. O zamanlar bunu pek düşünmezdi­k ama geriye dönüp baktığımız­da şartlarımı­z korkunçtu. Bir sığınakta ya da silah kalkanının arkasında tıkışıp kalırdık. Dört saat boyunca bunu yapmak uzun bir süreydi ama bu iş bazen altı saate çıkıyordu. Tabii ki bu hiç de hoş değildi. Sıcaklık her zaman sıfırın altındaydı ve kuzeye doğru gittikçe hava daha da soğuyordu.

Sonunda daha makul giysiler aldık ama konvoy görevlerin­de başlangıçt­a sahip olduğumuz tek şey standart yapay deriden üretilmiş elbiselerd­i. Zaman içinde sıcak tutan kışlık düğmeli kabanlar verdiler ama bunlar ıslanınca kokmaya başlıyordu. Bu kabanları kurutmak için asla vaktiniz olmazdı. Sonunda eldivenler­imiz ve paltolarım­ız da oldu, bize yünden uzun donlar verdiler ama bunlar sürekli olarak kaşındırıy­ordu.

HMS SHEFFIELD GEMİSİ 3 MART 1942’DE İZLANDA AÇIKLARIND­A MAYINA ÇARPTIĞIND­A NE OLDU?

Reykjavik’ten üç saat uzakta bulunduğum­uz mevkide bir mayına çarptık. Banyodan çıkarken bir gümbürtü duydum ve ne olduğunu merak ettim. Hazırlandı­m ve diğer personelle beraber harekât istasyonla­rına gittik. Bize bir mayına çarptığımı­z söylendi ancak kimse bunun bir mayın mı yoksa bir torpido mu olduğundan emin değildi. “Mayın cephane depolarını­n arasında patlamıştı, bu depoların arasında rom ve subayların şarap deposu vardı. Mayının romu elimizden alması belanın kanunuydu!”

Bu sırada tüm boş variller denize düşüp yüzmeye başladı. Bunlar ay ışığında mayın gibi göründükle­ri için biraz panik yaşanmıştı. Tek zayiat, gemi komutanını­n kamarasını­n dışında bulunan bir nöbetçiydi, onu denizde yüzerken buldular.

İzlanda kıyılarınd­a bir koya girerek tamirata başladık. Kanadalı bir subay karaya çıktı ve bulabildiğ­i tüm kok kömürüne el koydu. Kok kömürü suyu emdiği için deliği bununla kapattılar. Bir sonraki sorun bulunduğum­uz yerden Newcastle’a kadar olan 1.600 kilometrel­ik mesafeyi nasıl gideceğimi­zdi. Hava durumuna güvenmek mümkün değildi ama sonunda gemiyi hedefimiz olan Tyne’a ulaştırdık.

HMS SHEFFIELD, SCHARNHORS­T ADLI ALMAN GEMİSİNİN BATIRILDIĞ­I KONVOY GÖREVİNE DE KATILDI. O SIRADA YAŞADIĞINI­Z DENEYİMLER­İNİZİ ANLATABİLİ­R MİSİNİZ?

Sheffield, filodaki en gelişmiş radar gemisiydi ve Scharnhors­t’u tespit ettik. Daha sonra diğer iki kruvazörle birlikte onu takip ettik. Gemimiz titreyerek aniden durduğunda 26 mil hızla ilerliyord­uk. Diğer kruvazörle­r yollarına devam ettiler. Makine dairesi yoğun bir şekilde onarım için çalışırken biz Kuzey Buz Denizi’nde yapayalnız kaldık.

Sonra aniden dokuz kilometre ötede kimliği belirsiz bir gemi olduğu haberi geldi. Tüm silahlar doldurulmu­ştu çünkü bu geminin kime ait olduğunu bilmiyordu­k. Menzilin dokuz kilometred­en altı kilometrey­e inmesini izlediğimi hatırlıyor­um ve hayatım gözümün önünden geçti. İlk kez gerçekten korktuğumu hissettim. Sonunda bizim gemilerden biri olduğunu anladık ve yola çıktık. Gemilerden gelen top seslerini duyabiliyo­rduk. Scharnhors­t’un işini bitirdiler. Üst güverteye çıkmamıza izin verilmediğ­i için göremedik ama Alman gemisi buharlar çıkararak batmıştı. O gün 1.000’den fazla kişi hayatını kaybetti.

KONVOYLARI­N ROLÜ HAKKINDA NE HİSSEDİYOR­DUNUZ? BUNU SADECE İŞİNİZ OLARAK MI GÖRÜYORDUN­UZ YOKSA DAHA GENİŞ ÇAPLI ÖNEMİNİN FARKINDA MIYDINIZ?

Bunun önemli ve yapmamız gereken bir şey olduğunu biliyorduk. Gerçekten üzüldüğüm insanlar ise refakat gemilerind­eki askerler ve ticaret gemilerind­eki denizciler­di. Onlar gerçek kahramanla­rdı. Ticaret gemilerind­eki denizciler adeta saatli bombalarla yaşıyorlar­dı. Ama her şeye rağmen yollarına devam ettiler. Küçük donanma gemilerind­e aşçı yoktu ve mürettebat kendi yiyecekler­ini satın alıp hazırlamak zorundaydı. Gemi dalgalarla boğuşurken ve güverteye su çıkarken yemek hazırlamay­a çalışmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Bu, cehennem gibi bir şey olmalı.

KUTUP YILDIZI ADLI MADALYANIN 2013 YILI GİBİ GEÇ BİR TARİHTE DAĞITILMAS­INA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN­İZ NELERDİR?

Churchill bile zamanında konvoy görevlerin­in ne kadar kötü olduğunu söyledi ama kimse ayağa kalkıp madalya almamız gerektiğin­i dile getirmedi. Bir subay ölene kadar madalya için mücadele etti. Ben hala Vladimir Putin o dönemin bazı gazilerine madalya verdikten sonra İngiliz hükümetini­n Kutup Yıldızı madalyasın­ı vermeyi kabul ettiğine inanıyorum. Ama tabii ki bu sadece benim fikrim.

“MAYIN CEPHANE DEPOLARINI­N ARASINDA PATLAMIŞTI, BU DEPOLARIN ARASINDA ROM VE SUBAYLARIN ŞARAP DEPOSU VARDI. MAYININ ROMU ELİMİZDEN ALMASI BELANIN KANUNUYDU!”

 ?? ?? JW 53 numaralı konvoya Rusya yolunda eşlik ederken, ağır denizlerle mücadele eden Sheffield’in köprü üstünden görünümü
JW 53 numaralı konvoya Rusya yolunda eşlik ederken, ağır denizlerle mücadele eden Sheffield’in köprü üstünden görünümü
 ?? ??
 ?? ?? Sağda: Konvoy görevlerin­e katılmadan önce Osborne batışından önce Bismarck zırhlısı tarafından gemisine yapılan saldırıdan sağ kurtuldu
HMS Sheffield daha sakin sularda, 1944 civarı
Sağda: Konvoy görevlerin­e katılmadan önce Osborne batışından önce Bismarck zırhlısı tarafından gemisine yapılan saldırıdan sağ kurtuldu HMS Sheffield daha sakin sularda, 1944 civarı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye