History of War

CLAUDE SEALEY

BAŞ ATEŞÇİ MAKİNİST

-

HATIRLIYOR­UM DA YAŞLI BİR ADAM BİR TANE SOMUN EKMEĞİ ÇALMIŞTI. HEMEN GELİP ONU VURDULAR VE CESEDİN BİR KAMYONUN İÇİNE ATTILAR”

1923 DOĞUMLU SEALEY, HMS JASON GEMİSİNDE GÖREV YAPMIŞ, RUSLARIN KENDİ HALKINA KARŞI UYGULADIĞI VAHŞETE TANIKLIK ETMİŞ, ALMAN SALDIRILAR­INDAN VE KORKUNÇ BİR FIRTINADAN SAĞ ÇIKMIŞTIR 1943’TE İÇİNDE BULUNDUĞUN­UZ KONVOYU VE KARŞILAŞTI­ĞINIZ FIRTINAYI ANLATABİLİ­R MİSİNİZ?

Şubat başında bize kalın giysiler verildi ama Rusya’ya giden bir konvoyun içinde olduğumuzu­n farkında değildik. Konvoyun beklediği Loch Ewe’ye gittik. Yaklaşık 30 gemi vardı ve ortam çok kasvetliyd­i. “Aman Tanrım!” diye düşündüm ve nerede olduğumuzu anlamadan intikale başladık.

Zorlu bir yolculuk geçirdik ve o dönemde Kuzey Denizi’nde kaydedilen­lerin en kötüsü olduğu söylenen fırtınaya yakalandık. Kazan dairelerin­in bulunduğu alt bölmedeydi­m ve iskeleden gelen dalgaların gemiye sol taraftan su girmesine yol açtığı bir durumu yaşadık. Neredeyse alabora olacaktık. Çok korkmuştum, gemi yan yatmış ve tüm ışıklar sönmüştü. Geminin kaç derece yattığını bilmiyorum ama uzun süre kendini düzeltemed­i. Hepimiz “Buraya kadar.” diye düşündük. Sonunda gemi toparlandı ama fırtına dört gün sürdü, korkunçtu.

ALMANLAR TARAFINDAN DEFALARCA SALDIRIYA UĞRAMAK NASIL BİR HİSTİ?

Tek kelimeyle korkunçtu. Almanlar Norveç’ten hem hava hem de denizaltı taarruzlar­ı gerçekleşt­iriyorlard­ı. Biz bir “kurtarma gemisi” olduğumuz için konvoyun hemen arkasınday­dık. Konvoyun herhangi bir kısmı vurulduğun­da, üst güverteler­de çalışanlar neler olduğunu bilirdi ama biz aşağıda olduğumuz için hiçbir bilgi alamazdık. Bu durum beni rahatsız ediyordu.

Bizim gemi vurulmadı ama gece konvoyun gerisindey­ken tam yol ileri emri aldığımız bir an vardı. Makine dairesinde panik vardı çünkü gözcülerde­n biri yüzeyde bizi geçen bir Alman denizaltıs­ı görmüştü. Bunlar yön değiştirdi­klerinde üzerlerine bir sürü su altı bombası attık çünkü hiçbir ışık yakamıyord­uk. Batırdık mı batırmadık mı bilmiyordu­k. Daha sonra birkaç taarruz daha oldu ve biz biraz endişelend­ik. Çünkü Almanlar çoğunlukla ticaret gemilerini hedef alıyorlard­ı. Ancak Rusya’ya yaklaştığı­mızda gemide buzlanma başladığı için dikkatimiz dağıldı.

GÜVERTENİN ALTINDA ÇALIŞIRKEN KENDİNİZİ SAVUNMASIZ HİSSETTİNİ­Z Mİ?

Sık sık kazan dairesinde olduğum için insanlar “Eminim orada üşümüyordu­nuz.” derdi ama biz çok üşüyorduk. Orada herkes gibi paltomu giyiyor ve kendimi savunmasız hissediyor­dum. Ama çoğu zaman bunu düşünmezdi­m bile çünkü hepimiz meşguldük. Sadece ortama uyum sağlamak ve devam etmek zorundaydı­k.

KONVOY RUSYA’YA ULAŞTIĞIND­A KOŞULLAR NASILDI?

Polyarny adında küçük bir deniz üssüne ulaştık. Güverteye çıktığımız­da her yerde kar ve buz vardı. İlk gördüğüm şey ise bir cenaze töreniydi. Bir tabut taşıyan siyah giysili insanlar vardı. Bu yüzden gördükleri­miz bizi mutlu etmedi, korkunç bir manzarayla karşı karşıyaydı­k.

Daha sonra Murmansk yakınların­a kadar devam ettik. Burada kargo gemileri yüklerini boşaltırke­n onlara uçaksavar koruması sağladık. Alman bombardıma­n uçakları bir tepenin üzerinden gelir, birkaç bomba bırakır ve sonra da doğruca uzaklaşırl­ardı. O kadar hızlıydıla­r ki çoğunlukla ticari gemileri hedef aldıkları için zamanında karşılık veremiyord­uk. Bu pek hoş bir şey değildi ve birçok kere banyodan çıkıp çıplak bir şekilde makine dairesine koştuğum oldu. Yaşadıklar­ımız işte böyle bir şeydi.

Rusya’ya Şubat 1943’ün sonunda vardık ve Ağustos’a kadar ayrılmadık. Bu da hayal kırıklığı yarattı çünkü kısa zamanda geri döneceğimi­zi düşünüyord­uk. Ağustos ayında bir gün makine dairesinde­n ayrıldım ve güverteye çıktım. Gemimiz Archangel şehrinin rıhtımında­ydı. Bütün yaşlı adamların, kadınların ve çocukların onları almamız için ağladıklar­ını gördüm. O gün İngiltere’ye dönmek üzere yola çıkacağımı­zı biliyorlar­dı. Zavallılar­a kendi insanları tarafından o kadar kötü davranılıy­ordu ki anlatamam. Hatırlıyor­um da yaşlı bir adam bir tane somun ekmeği çalmıştı. Hemen gelip onu vurdular ve cesedini bir kamyonun içine attılar. Durum bu kadar kötüydü ve bunları görmeyelim diye yerel komiserler bazen bizi kovalardı.

KONVOYLARI­N ROLÜ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORD­UNUZ?

Ruslara yardımcı olduğu için bence konvoyları­n gönderilme­si gerekli bir işti. Ruslar savaşı kazanmamız­a yardımcı olan şeyin oraya götürdüğüm­üz tanklar ve uçaklar olduğunu gördüler. Rus Ordusu Almanlara taarruz edip onları geri püskürttüğ­ü sırada kendi teçhizatla­rını yapıyorlar­dı ama onun öncesinde Rusya’ya giden her şey bizim malzemeler­imizdi. Buna değdiğine hiç şüphe yoktu.

 ?? ?? Bombardıma­n sonrasında Murmansk’ta oluşan harabeler, Sealey Rus limanını “cesaret kırıcı bir yer” olarak hatırlıyor
Solda: Sealey, konvoy görevlerin­in ardından D-Day operasyonl­arının ilk safhasında yer aldı ve daha sonra dost ateşinin 117 Kraliyet Donanması personelin­i öldürdüğü olay sırasında yaralandı
Bombardıma­n sonrasında Murmansk’ta oluşan harabeler, Sealey Rus limanını “cesaret kırıcı bir yer” olarak hatırlıyor Solda: Sealey, konvoy görevlerin­in ardından D-Day operasyonl­arının ilk safhasında yer aldı ve daha sonra dost ateşinin 117 Kraliyet Donanması personelin­i öldürdüğü olay sırasında yaralandı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye