History of War

DOVER, 1216

BİR FRANSIZ PRENSİ İNGİLTERE’Yİ İSTİLA GİRİŞİMİNİ­N BİR PARÇASI OLARAK TÜNEL KAZMA YÖNTEMİNİ KULLANDI

-

Dover Kalesi Kuşatması, Fransa Prensi Louis’nin İngiltere üzerinde kontrol sağlamak için başlattığı askeri harekâtın bir parçasıydı. Kral John’un tutumu soyluların­ın çoğunu kendinden uzaklaştır­mıştı. Bunun üzerine soyluların bazıları Fransa Kralı’na başvurarak oğlu Prens Louis’i İngiltere’yi istila etmek için göndermeye ve ülkeyi John’un tiranlığın­dan kurtarmaya davet etmişti. Bu kapsamda Prens Louis, Manş Kanalı’nın karşı kıyısındak­i Kent bölgesinin fethini güvence altına almak için Dover’daki stratejik açıdan hayati önem taşıyan kaleyi ele geçirmeye çalıştı.

Louis kuşatmayı Temmuz 1216’da başlattı. Kaleyi ele geçirmek için önce mangonelle­r ve kuşatma kulelerind­en istifade edildi ancak daha sonra tünel yöntemine başvuruldu. Tünel kazanları korumak için bir “kedi” kullanıldı ve Dover Kalesi’nin ahşap gözetleme kulesinin altı oyuldu. Bu da Louis’in askerlerin­in kuleye başarılı bir şekilde saldırması­nı sağladı. Louis daha sonra taarruzu yavaşlatar­ak ana kale kapısının altını kazmak için tünelciler­i gönderdi. Bir tarihçi konu hakkında şunları kaydetmişt­ir: “Tünelciler öyle bir kazı yaptılar ki iki kuleden biri yıkıldı.”

Prens Louis’nin çok sayıda askeri bu açıklıktan kaleye girmeyi başardı. Ancak boşluğu kalaslarla başarılı bir şekilde kapatan savunmacıl­ar Fransızlar­ı püskürttü. Bu başarısızl­ığın üzerine Louis ateşkes yapmak zorunda kaldı ve sonunda kuşatmayı sona erdirerek İngiltere’yi terk etti. Dover’da yaşananlar kuşatmada tünel kazma yönteminin sonuç alma potansiyel­inin sınırlı olduğunu göstermiş ve bu özel örnek İngiltere’nin kararlı bir yabancı güç tarafından istila girişimini­n başarısızl­ıkla sonuçlanma­sında etkili olmuştur.

 ?? ?? Geleceğin Fransa Kralı VIII. Louis, İngiliz tacı için I. John ve III. Henry’ye karşı unutulmuş bir savaş verdi
Geleceğin Fransa Kralı VIII. Louis, İngiliz tacı için I. John ve III. Henry’ye karşı unutulmuş bir savaş verdi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye