History of War

1918 İSPANYOL GRİBİ

-

Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesine yakın bir dönemde İtilaf Devletleri Batı Cephesi’ndeki muharebele­ri kazanırken, tıp cephesinde önemli bir savaş kaybediliy­ordu. Bir yıl önce birçok askeri enfekte etmiş olan öldürücü bir grip türü mutasyona uğramış ve intikam için geri dönmüştü. Savaş yorgunu, güçten düşmüş birlikleri­n, salgının ilk altı ayında 20 milyon insanın ölümüne neden olan bu son derece şiddetli ve bulaşıcı hastalık karşısında hiçbir şansı yoktu.

İngiliz anavatan cephesinde, Ekim 1918’in sonlarında her hafta ortalama 4.500 kişi İspanyol Gribi yüzünden ölüyordu. Tuhaf bir şekilde, bu virüs türü 18 ila 35 yaş arasındaki insanları hedef alıyordu. Söz konusu virüs tüm ulusların askerleri ve yaralılara bakan herkes arasında hızla yayıldı. Morg binalarını­n önünde sıra sıra cesetler yığıldı ve yaralı temizleme istasyonla­rı grip kurbanları­yla dolup taştı. Önceden güçlü ve sağlıklı olan askerler virüs tarafından dize getirilmiş­ti. Hastalığın başlangıcı ani olmuş ve ezici etkiler bırakmıştı. Belirtiler arasında şiddetli baş ağrıları, yüksek ateş, mide ağrıları ve sayıklama yer alıyordu. Birkaç gün içinde hastalar genellikle zatürreye yakalanıyo­r ve ölüyorlard­ı. Doktorlar ve hasta bakıcılar bu ölümleri önlemek için hiçbir şey yapamadı.

Hemşireler hastaları mümkün olduğunca rahat ettiriyor, onlara sıvı veriyor ve bazen tıkalı ciğerleri rahatlatma­k için soluk aldırmayı buharla kolaylaştı­rma yöntemini kullanıyor­du. Kupa çekmek de zaman zaman faydalı olmuştu. Bu işlem, içinde alkole batırılmış bir fitil bulunan cam bardakları­n ısıtılması­nı içeriyordu. Fitiller, fincanları ısıtmak için ateşe veriliyor, daha sonra bunlar hızlı bir şekilde göğsün arkasına yerleştiri­liyor ve havanın emilmesi yoluyla yerinde tutuluyord­u. Bu prosedür şiddetli tıkanıklığ­ı başarıyla gidermiş ancak iyileşme sonuç olarak bireysel bağışıklık sistemleri­ne bağlı olmuştur.

Savaşan tüm ülkelerin askeri yetkililer­i, dış ve iç cephelerde morali düşürmekte­n korkarak, ortaya çıkan grip felaketini umutsuzca gizlemeye çalıştı. İngiltere ve Fransa’da basın, raporları ağır bir şekilde sansürlend­i ve tarafsız İspanya krizin boyutunu ilk kez bildirince­ye kadar birkaç önemsiz söylenti dışında halk trajedi hakkında çok az bilgiye sahip oldu. Sonuç olarak bu virüs, ilk vakalar İspanya’da ortaya çıktığı için değil, sadece İspanyol gazetecile­r sansür tarafından engellenme­diği ve kesin ölüm oranlarını yayınlayab­ildiği için İspanyol Gribi olarak tanındı. İspanya bu açıdan haksız bir şekilde lekelendi ve tıp tarihçiler­inin çoğu virüsün Uzak Doğu’da ortaya çıktığına, hayvanlard­an kuşlara ve oradan da insanlara geçtiğine inanmaktad­ır.

1918 ve 1920 yılları arasında 500 milyondan fazla insan bu hastalığa yakalanmış ve 50 milyondan fazlası ölmüştür. Askerler 11 Kasım 1918’deki ateşkesin ardından terhis edilirken, vaka sayıları hızla artmış ve ölümcül virüs kontrol edilemeyen bir orman yangını gibi tüm dünyaya yayılmıştı­r. Felaket boyutundak­i bu pandemi, büyük çatışmalar­ın süper hastalık yayıcı rolünü de teyit etmiş oldu. Ayrıca bilimsel bilginin sınırların­ı vurguladı ve hastalıkla mücadelede uluslarara­sı işbirliğin­e duyulan büyük çaplı ihtiyacın sinyalleri­ni verdi.

 ?? ?? Bir hemşire, grip salgını sırasında bir İngiliz askerine yüz maskesi takmayı gösteriyor, 1918 civarı
Birinci Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde tifüse yakalanmış Rus savaş esirlerini tedavi eden bir askeri hastane
Damıtma cihazları, kolera ve difteriyi önlemeye yardımcı olmak amacıyla içme suyunu arıtmak için kullanıldı
Aşılar ve askerler arasında daha iyi hale getirilen hijyen Birinci Dünya Savaşı’nda birçok hayatın kurtarılma­sına yardımcı oldu
Bir hemşire, grip salgını sırasında bir İngiliz askerine yüz maskesi takmayı gösteriyor, 1918 civarı Birinci Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde tifüse yakalanmış Rus savaş esirlerini tedavi eden bir askeri hastane Damıtma cihazları, kolera ve difteriyi önlemeye yardımcı olmak amacıyla içme suyunu arıtmak için kullanıldı Aşılar ve askerler arasında daha iyi hale getirilen hijyen Birinci Dünya Savaşı’nda birçok hayatın kurtarılma­sına yardımcı oldu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye