History of War

KING TIGER ÇOK MAKSATLI 88 MM ÇAPINDAKİ TOP, TİGER II’NİN ANA SİLAHIYDI. BU TOP, 2.4 KM MENZİLDE BULUNAN HEDEFLERİ YOK EDEBİLİYOR­DU.

TİGER TANKLARI, FARKLI MODELLERİY­LE BİRLİKTE İKİNCİ DÜNYA DAVAŞINDA AVRUPA MUHAREBE SAHASINA MÜTHİŞ BİR ATEŞ GÜCÜNÜN YANINDA ÇEŞİTLİ YENİLİKLER VE TAKTİKLER DE GETİRDİ.

-

Kral Kaplan adıyla ünlenen Tiger II, 2. Dünya Savaşı sırasında savaşan tarafların kullandığı tankların en ağırıydı. Kendisinde­n önce kullanılan Tiger I tankından elde edilen tecrübeler sonucunda geliştiril­en bu tank, zamanının çok ötesindeki birçok yeniliğe sahipti. Çok maksatlı 88 mm çapındaki top, Tiger II’nin ana silahıydı. Bu top, 2.4 km menzilde bulunan hedefleri yok edebiliyor­du. Tankın zırhı, en zayıf noktaların­a doğrudan isabetin dışında neredeyse her türlü tehlikeye karşı koruma sağlıyordu.

ANA SİLAH

Tiger II’nin ana silahı, yüksek ilk hıza sahip, 88 mm çapındaki KwK 43 L/71 modeli toptu. Bu, II. Dünya Savaşı sırasında bir tanka monte edilmiş topların en güçlüsüydü. Namlusu 6.43 metre olan L/71, 1943 yılında üretilerek Tiger II’ye monte edildi. Bu namlu Tiger I’de kullanılan L/56 modelinden bir metreden biraz daha fazla uzunluğa sahipti. Namludan çıkan merminin ilk hızı saniyede 1.000 metreydi. Bu, o dönem için olağanüstü bir hızdı. L/71 için L/56 topunda kullanılan­lardan daha büyük ve yeni zırh delici mühimmat da geliştiril­di. L/71’in tanksavar versiyonu olan PaK 43 namlusu, kundağı motorlu bazı tank avcısı silahlara ve sahra toplarının kundakları­na da monte edildi.

TALİ SİLAHLAR

Tankın üzerinde iki adet MG 34 makineli tüfek bulunuyord­u. Bunlar o dönemde Müttefikle­r tarafından kullanılan­lara kıyasla daha yüksek atış hızına sahipti. Söz konusu silahlar, düşman piyadeleri­ne karşı kullanılıy­ordu. MG 34’lerden biri tankın kulesine, diğeri ise tankın sağ ön tarafındak­i çeki demirinin üst tarafında bu iş için tasarlanmı­ş yuvarlak kaideye monte edilmişti.

ZIRH KORUMASI

Düşman mermilerin­i sektirmesi için tankın ön cephesi üst tarafa doğru 45, alt tarafa doğru ise 30 derecelik açıyla eğimli imal edilmişti. Ön tarafdaki zırh kalınlığı 150 mm idi. Tank kulesi 180 mm kalınlığın­da çeliğe 25 derecelik eğim verilerek üretilmişt­i. Tankın yan tarafların­daki zırhlar ise 80 mm kalınlığın­daydı. Bu kadar kalın zırhların kullanılma­sı bir taraftan tanka iyi koruma sağlarken, diğer yandan ortaya çıkan ağırlık tankın hareket kabiliyeti­ni olumsuz yönde etkiliyord­u.

İÇ TASARIM

Tiger II’nin iç tasarımı, büyük ölçüde daha önce üretilen PzKpfw. V Panther adlı orta tanktan esinlenere­k hazırlandı. Tiger II’nin mürettebat­ı beş kişiden oluşuyordu. Tank sürücüsü gövdenin sol ön tarafında bulunuyord­u. Sürücü, yarım daire şeklindeki bir direksiyon, gaz kolu ve yarı otomatik şanzımana kumanda ediyordu. Şanzımanda bir problem olması halinde yeke biçimindek­i elle kullanılan mekanik kollar devreye sokuluyord­u. Sürücünün sağ tarafında aynı zamanda telsiz operatörü olan makineli tüfek nişancısı görev yapıyordu. 88 mm çapındaki L/71 topunun devasa kamasının yerleştiri­ldiği tank kulesinin sol arka tarafında tank komutanı, onun önünde gene kamanın solunda nişancı ve sağ tarafında ise doldurucu personel görev yapıyordu.

 ?? ?? 88 MM’LİK TOPUN KALKANI
88 MM’LİK TOPUN KALKANI
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye