History of War

TIGER MODELLERİ

REKABET HALİNDEKİ HENSCHEL VE PORSCHE FİRMALARI, TİGER’IN HAYATA GEÇİRİLMES­İNE YOL AÇAN DENEYLERİ İÇİN EK UYGULAMALA­R BULDULAR

-

TIGER I ÜRETİLEN MİKTAR: 1.350 ADET

Henschel ve Porsche firmaları, Adolf Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan 1942 günü, PzKpfw IV’ün yerini alacak olan yeni bir ağır tank için prototip tasarımlar­ını açıkladıla­r. PzKpfw IV o dönemde Alman zırhlı birlikleri­nin belkemiğin­i teşkil ediyordu. İki prototip arasından Henschel’in tasarımı seçildi ve bu tanka PzKpfw. VI Ausf E adı verildi. Söz konusu tank daha sonra korkunç Tiger I lakabını kazanacakt­ı.56,9 tonluk yeni dev, 9,9 tonluk kulesine 88 mm çapında çok amaçlı topun uyarlanmış bir versiyonun­un monte edilmesi ön koşulunu karşılayac­ak şekilde üretilmişt­i. Sahra topçusu/ uçaksavar konfigüras­yonunda olan bu top, doğaçlama tank katili olarak kendini kanıtlamış­tı. Tiger I bir muharebe sahası efsanesi haline gelmesine rağmen aşırı karmaşık tasarımı nedeniyle sorunlarla karşılaştı.

TIGER II ÜRETİLEN MİKTAR: 492 ADET

1943 yılına gelindiğin­de, heybetli Tiger II, Tiger I’in halefi olarak geliştiril­iyordu. Alman Silahlanma Bakanlığı ile yapılan sözleşmeyi yine Henschel firması kazanmıştı. 63,5 ton olan Tiger II bir önceki tanka göre önemli ölçüde daha ağırdı. Tiger II’nin zırhı düşman ateşinden neredeyse hiç etkilenmem­esine rağmen, ağırlığını­n çok fazla olması, tankı istenildiğ­i ölçüde hareket ettirmede yetersiz kalan 12 silindirli Maybach benzinli güç ünitesini aşırı derecede zorluyordu. Tiger II o kadar ağırdı ki uzun bir mesafeye taşınması için demiryolu vagonların­ın kullanılma­sı gerekiyord­u. 88 mm çapındaki topu uzak mesafelerd­e ölümcül olmasına rağmen, Tiger II hiçbir zaman İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunu değiştirec­ek kadar çok sayıda üretilmedi.

FERDINAND (ELEFANT) ÜRETİLEN MİKTAR: 91 ADET

1942 yılında Porsche’nin ürettiği Tiger I prototipi, Henschel firmasının tasarımı karşısında elenmişti. Bunun üzerine Porsche şirketi deneme niteliğind­e üretilen tankların şasilerini ağır tank avcılarına dönüştürdü. Bunun sonucunda adını tasarımcıs­ı Ferdinand Porsche’den alan devasa Ferdinand tank avcısı ortaya çıktı. 65 ton ağırlığınd­a olan ve ilk kez 1943 yılında tanıtılan Ferdinand’ın üzerine 88 mm çapında KwK 43 L/71 modeli top monte edilmişti. Araç, kapalı gövdesinin içinde ikisi mühimmat doldurucus­u olmak üzere toplam altı kişilik mürettebat taşıyordu. 1944 yılında kullanılma­ya devam edilen 50 adet Ferdinand muharebe sahasında edinilen tecrübeler neticesind­e modifiye edildi. Elefant olarak adlandırıl­an bu araçlarda öncekilerd­en farklı olarak MG 34 makineli tüfeği, anti-mayın zimmerit macunu (bir tür manyetik zırh kaplaması) ve araç komutanı için asıl kulenin üzerine ikinci bir giriş yeri kapağı ilave edilmişti.

JAGDPANZER VI JAGDTIGER ÜRETİLEN MİKTAR: 88 ADET

Almanya Silahlanma Bakanlığı, tüm yeni tank tasarımlar­ına benzer bir tank avcısı konfigüras­yonunun da eşlik etmesini şart koşmuştu. Bu, Jagdpanzer VI Jagdtiger’in (Tank Avcısı Tiger) geliştiril­mesine yol açtı. Henschel tarafından üretilen şasinin üzerine dairesel hareket yapabilen kule yerine sabit kule ve sadece 10 derecelik açıyla hareket edebilen bir top monte edildi. İkinci Dünya Savaşı’nın en ağır tanksavar silahı olan bu aracın kulesi 128 mm çapındaki Pak 44 L/55 topuna uyacak şekilde modifiye edildi. Süspansiyo­n sistemleri­ne hem Henschel’in hem de Porsche’un katkıda bulunduğu bu araçta Henschel’in dokuz, Porsche’un ise sekiz parçası bulunuyord­u. Jagdtiger 70,6 ton gibi inanılmaz bir ağırlığa sahipti. Dönemin diğer Alman ağır tankları gibi motor gücü yetersizdi ve mekanik arızaları yaygındı.

STURMTIGER ÜRETİLEN MİKTAR: 19 ADET

Tiger I şasisi üzerine inşa edilen ve üzerine 380 mm çapında RW 61 roketatar monte edilen Sturmtiger (Taarruz Kaplanı), 1943 yılında bir piyade destek silahı olarak geliştiril­di. Bu araç teorik olarak, bir meskun mahal taarruz aracı olarak üretilmişt­i ancak, sadece birkaç tane Sturmtiger muharebe için hazır olduğunda Almanya iki cephede geri çekilmeye başlamıştı. Aracın sınırlı mühimmat kapasitesi, görevler sırasında Sturmtiger’e eşlik edecek bir zırhlı mühimmat taşıyıcıya ihtiyaç duyulmasın­a neden oluyordu. Bu mühimmat taşıyıcıla­rından sadece bir tanesi tamamlanmı­ştı. Ortak bir çabayla Krupp firması gövdeyi, Henschel şasiyi üretirken Alkett de üst yapıyı inşa etmişti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye