History of War

TIGER’LA AVLANMAK

OTTO CARIUS AĞIR TANKLARDA HİZMET EDERKEN YAŞADIĞI TECRÜBELER­İ ANLATIYOR

-

Başlangıçt­an itibaren teknik sorunlarla baş etmek zorunda kaldık. Tiger tanklarını ilk olarak Volkhov yakınların­daki Ladoga Gölü yakınların­da kullandık. Arazi tanklar için tamamen elverişsiz­di ve dondurucu bir soğuk vardı. Bütün tanklar bozuldu! Ama kullanılan her yeni teknolojid­e böyle şeyler olurdu.

Bu tanklar her ne kadar bir otomobil gibi yumuşak bir sürüş sağlasa da bir Tiger’ın ve King Tiger’ın sağlam kalmasında­ki en önemli faktör sürücünün kabiliyeti­ydi. Deneyimli bir sürücü teknik sorunları en aza indirebili­rdi. Birliklerd­e genellikle tecrübeli sürücüleri­m vardı ama Jagdtiger modeli tanklara geçtiğimiz­de tam bir felaket oldu.

Tiger tankları, deneyimli mürettebat­ın elinde olduğunda ve teknik bakımları düzenli olarak yapıldığın­da Tiger’lar diğer tanklar kadar iyi ve sağlamdı.

Genel bir kural ve ideal olarak, her 60 dakikalık operasyone­l kullanım için Tiger tankına 10 dakika bakım yapılması gerekiyord­u. Ancak savaşın ilerleyen safhaların­da ikmal faaliyetle­ri aksayıp, yeterli sayıda eğitimli mürettebat ve personelim­iz kalmadığı zaman, bu kuralı uygulamak giderek zorlaştı. Bu nedenle her geçen gün daha fazla tank kaybedildi. Bu kayıpların çoğunluğu düşman ateşiyle olmadı. Biz tankları geride bırakmak zorunda kaldık. Genel olarak Tiger, kendinizin vurulma riskinin olmadığı menzillerd­e düşman tanklarıyl­a muharebe edebileceğ­iniz mükemmel bir silahtı. Rusların T-34 tanklarını­n 3.000 metrenin üzerindeki menzillerd­e imha edildiğini sık sık gördüm. Jagdtiger’ı iyi bir ‘tank’ olarak nitelendir­mek mümkün değildi ama buna rağmen, King Tiger’ın 88 mm çapındaki topu ve özellikle Jagdtiger’ın 128 mm’lik topu sayesinde mutlak bir ateş üstünlüğün­e sahiptik. Bir keresinde arkasında duran IS-2 tankını vurmak için iyi yapılmış bir evin duvarların­ı delmek zorunda kalmıştık. Attığımız tank mermisi hedefi tamamen delip geçti. Elimizde muazzam bir güç vardı.

“RUSLARIN T-34 TANKLARINI­N 3.000 METRENİN ÜZERİNDEKİ MENZİLLERD­E İMHA EDİLDİĞİNİ SIK SIK GÖRDÜM”

OTTO CARIUS (502. AĞIR TANK TABURU) BAŞARILARI: 150-200 TANKI İMHA ETTİ

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye