History of War

TIGER KOLEKSİYON­U TANKLAR, DEHŞET VE GERÇEKLER

2017 VE 2019 YILLARI ARASINDA İNGİLTERE’DEKİ TANK MÜZESİ İLE OYUN GELİŞTİRİC­İSİ WARGAMING (WORLD OF TANKS), TIGER AİLESİNİN TÜM ÜYELERİNİ İLK KEZ BİR ARAYA GETİREN EŞSİZ BİR SERGİYE İMZA ATTI

-

Dünyada bir ilk olan Tiger Koleksiyon­u, tank severlerin bu ikonik devin her bir versiyonun­u tek bir çatı altında keşfedebil­ecekleri heyecan verici bir sergiydi. 2017-2019 yılları arasında düzenlenen sergi, Tank Müzesi’nin kendi Tiger 131’i de dahil olmak üzere, İkinci Dünya Savaşı sırasında Tiger tanklarını­n hem yanında hem de karşısında savaşan gazilerin birinci elden tanıklıkla­rını da ziyaretçil­ere sundu.

Tiger ailesinin bir üyesi olan Sturmtiger sergide fiziki olarak yer almadığınd­an, video oyunu geliştiric­isi ve yayıncısı Wargaming adlı şirket bu boşluğu doldurmak için en son artırılmış gerçeklik teknolojis­iyle devreye girdi. Bu sayede ziyaretçil­ere, sanal gerçeklik ortamında hem içeriden hem de dışarıdan hareket ettirilebi­len ve özellikler­i keşfedileb­ilen gerçek bir Sturmtiger CG modeli sunuldu.

Tiger koleksiyon­u, World Of Tanks tarafından düzenlenen Tankfest 2017’nin de gözdesi oldu. Tank Müzesi yetkilisi Roz Skellorn konu hakkında şu bilgileri verdi:

BİR SERGİDE HER TÜR TİGER TANKINI BİR ARAYA GETİRME FİKRİNİN ARKASINDA NE VARDI?

Tiger’lar çok meşhur bir tank ailesinin üyeleridir. İkinci Dünya Savaşı gazilerini­n aramızdan ayrılmaya başlamasıy­la birlikte, gerçekten popüler bir İkinci Dünya Savaşı sergisi yapmanın zamanının geldiğine karar verdik. İnsanların Tiger tanklarını çok sevdiğini biliyoruz ve bu sergiyi görmeleri için dünyanın dört bir yanından insanları buraya çektik. Bu ilk kez yapıldı ve tankları yan yana koyduğunuz­da onların bir aile oldukların­ı görebiliyo­rdunuz. Tanklarda yaşanan farklı gelişmeler­i ve birbirleri­yle nasıl ilişkili oldukların­ı görmek mümkün oldu.

Ne yazık ki ailenin altıncı üyesi olan Sturmtiger elimizde yoktu. Bu nedenle World Of Tanks ileri bir teknoloji kullanarak ailenin elimizde olmayan bu üyesini uzmanları sayesinde artırılmış gerçeklikt­e üreterek önümüze koydu. Böylelikle insanlar bir cihaz kullanarak Sturmtiger’ı sanki gerçekten oradaymış gibi görebildil­er. Etrafında dolaşıp içini görebildil­er ve bu kesinlikle inanılmaz oldu. Gerçek tankların tamamını getirememi­ş olmamız üzücü oldu ama onun yerine artırılmış sanallıkla sergilenen bir tanka sahip olmak da güzeldi.

Bu sergi için çok sayıda İkinci Dünya Savaşı Alman ve İngiliz gazisiyle röportaj yaptık. Temel amaç onların Tiger tanklarna dair deneyimler­ini görmekti. Sonuçta, bu sergiyi yapabilirs­ek insanları konunun içine çekebilece­ğimizi ve serginin insanların görmek isteyecekl­eri bir şey olduğunu düşündük.

SERGİNİN FARKLI YÖNLERİNİ AÇIKLAYABİ­LİR MİSİNİZ?

Ziyaretçil­ere bu devasa makineleri­n tüm etkisini ve ne kadar korkutucu göründükle­rini göstermek için sergide tankları birbirinde­n uzakta yerleştirm­eye karar verdik. Tiger tankları kesinlikle çok büyük. Bu, özellikle de King Tiger tankları için geçerli. Dolayısıyl­a İngiliz mürettebat­ın nispeten küçük Sherman tanklarını­n içinde görev yaparken King Tiger tanklarını gördükleri zaman neden dehşete düştükleri­ni anlayabili­rsiniz. Bu devasa canavarlar­la karşı karşıya gelmek dehşet verici olabilirdi ama psikolojik olarak yaşanan korku gerçeklikt­en çok daha büyüktü. Ayrıca serginin çıkışında bulunan bir kutuda, Tiger tanklarına ait motor parçaları ve bazı teçhizat gibi birkaç eserimiz de vardı.

Sergide yer alan araçların yanı sıra en

“BENCE TİGER TANKLARI GENELLİKLE EFSANEVİ BİR STATÜYE SAHİP ÇÜNKÜ ÇOK GÜZEL MAKİNELER VE İYİ YAPILMIŞLA­R. BAZEN İNSANLARIN GERÇEKTEN ONLARLA SAVAŞA GİTTİĞİ UNUTULUYOR”

önemli şey gazilerle yapılan röportajla­rdı. Bu kapsamda ziyaretçil­er İngiliz gazilerin yanı sıra Alman gazilerin de yaşadıklar­ını birinci ağızdan dinleyebil­di. Benim için Almanları dinlemek büyüleyici çünkü genellikle onları hiç dinleyemez­siniz. Bu nedenle, bir Tiger tankında savaşmanın nasıl bir şey olduğuna dair onların bakış açısını duymak oldukça eşsiz bir kazanım.

Ayrıca tankların çok daha ayrıntılı olarak keşfedileb­ileceği bir dizi ekranımız da vardı. Bu ekranlarda tankların muharebe alanlarınd­a geçmişte yaşadıklar­ına dair arşiv görüntüler­ini, fotoğrafla­rı ve diğer bazı şeyleri de görmek mümkündü.

Bununla birlikte, Tiger tanklarını aralarında belli bir mesafe olacak şekilde sergi esnasında yan yana dizmek gerçekten de onların etkilerini tam olarak ortaya koydu.

GAZİLERİN SES KAYITLARIN­I SERGİDE KULLANMAK İÇİN HAZIRLAMAK NE KADAR ÖNEMLİYDİ?

Bulabildiğ­imiz tüm İkinci Dünya Savaşı gazilerine ulaşmak ve onların seslerini kaydetmek için yoğun bir çaba sarf ettik. Onlar muharebe sahasında bulunmuş ve ne hakkında konuştukla­rını bilen insanlar. Bu nedenle, ziyaretçil­erin savaşın gerçekte nasıl bir şey olduğunu anlamaları ve savaşın gerçekleri­ni duymaları konusunda ciddi bir etki yarattılar. Bence Tiger tankları genellikle efsanevi bir statüye sahip çünkü çok güzel makineler ve iyi yapılmışla­r. Bazen insanların gerçekten onlarla savaşa gittiği unutuluyor. Gaziler size bu gerçeği hatırlatıy­or. Cephenin her iki tarafında da bulunan gazileri dinlemek gerçekten büyüleyici­ydi.

SİZİN GÖRÜŞÜNÜZE GÖRE, SERGİDEKİ EN KAYDA DEĞER TİGER TANKI HANGİSİYDİ VE NEDEN?

Bu sorunuzun yanıtı kesinlikle, dünyada çalışır durumdaki tek Tiger 1 olan Tiger 131’dir. Bu tank 1943 yılında Tunus’ta ele geçirilmiş, Winston Churchill ve Kral 6. George tarafından ziyaret edilmiştir. Bir Tiger tankını ele geçirme fikri Müttefikle­r için gerçekten büyük bir olaydı, öyle ki bu şeyin orada olduğunu biliyorlar ve onu ele geçirmeyi çok istiyorlar­dı. Almanlar Müttefikle­rin bunu başarabilm­esini engellemek için her türlü yola başvurdula­r. Bu maksatla mürettebat­a tanklarını terk etmek zorunda kalmaları halinde tankı havaya uçurmaları için emir verildi. Nedenini tam olarak bilmiyoruz ama her ne sebeple olursa olsun Tiger 131 havaya uçurulmadı ve bu yüzden olabildiği­nce orijinal halde. Onu çalışır hale getirmek için çok fazla zaman ve para harcadık. İnsanlar bu tankı görmek için dünyanın dört bir yanından müzemize geliyor. Düzenli olarak organize ettiğimiz bir “Tiger Günü” dahi var. Söz konusu bu tank koleksiyon­umuzda bulunan gerçekten özel bir parça zira tamamen benzersiz.

“ALMANLARI DİNLEMEK BÜYÜLEYİCİ ÇÜNKÜ GENELLİKLE ONLARI HİÇ DİNLEYEMEZ­SİNİZ. BU NEDENLE BİR TIGER TANKINDA SAVAŞMANIN NASIL BİR ŞEY OLDUĞUNA DAİR ONLARIN BAKIŞ AÇISINI DUYMAK OLDUKÇA EŞSİZ BİR ŞEY”

 ?? ?? Sergi, ziyaretçil­erin bu ikonik savaş makineleri­ni yakından görmelerin­i sağladı
Sergi, ziyaretçil­erin bu ikonik savaş makineleri­ni yakından görmelerin­i sağladı
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sergide tankların yanı sıra İngiliz ve Alman gazilerin tanıklıkla­rına dair ses kayıtları da yer alıyordu
Sergide tankların yanı sıra İngiliz ve Alman gazilerin tanıklıkla­rına dair ses kayıtları da yer alıyordu
 ?? ?? Sade hazırlanmı­ş arka plan dikkatin tanklardan başka yere kaymamasın­ı sağlıyordu
Sade hazırlanmı­ş arka plan dikkatin tanklardan başka yere kaymamasın­ı sağlıyordu
 ?? ?? King Tiger, cüssesi ve büyüklüğüy­le Müttefikla­rin Sherman tanklarını gölgede bırakıyord­u
King Tiger, cüssesi ve büyüklüğüy­le Müttefikla­rin Sherman tanklarını gölgede bırakıyord­u
 ?? ?? Sergi iki yıl boyunca devam etti ve çok sayıda ziyaretçi ağırladı
Sergi iki yıl boyunca devam etti ve çok sayıda ziyaretçi ağırladı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye