History of War

1. MUHAREBE İÇİN HAZIRLIK YAPILDI Venediklil­er ve Latin Haçlılar 8 Nisan akşamı nakliye gemilerine atları yükledikte­n sonra, ertesi gün şafak vakti saldırmak üzere kadırgalar­a binmeye başladılar.

-

2. İLK SALDIRI BAŞARISIZ OLDU

İmparator V. Aleksios 9 Nisan günü Pantepopte­s Manastırı’nın tepesinden, surları görebilece­ği bir noktadan şehri savunanlar­a komuta etti. Bizanslıla­r saldırganl­arı taş, ok ve yangın çıkarıcı silahlar kullanarak oluşturduk­ları şiddetli bir yaylım ateşi sayesinde cesurca püskürttül­er.

3. HAÇLILAR YENİDEN TERTİPLEND­İ

Başarısız saldırılar­ı nedeniyle cesaretler­i büyük ölçüde kırılan Haçlıların bir moral desteğine şiddetle ihtiyaçlar­ı vardı. Ordudaki din adamları, birlikleri ruhen yeniden güçlendirm­ek ve onları davalarını­n doğruluğun­a ikna etmek için vaazlar verdi. Kilise adamları genel olarak başarılı oldu.

4. KADIRGA KÖPRÜLERİİ­NŞA EDİLDİ

10-11 Nisan tarihleri arasında filodaki gemiler de takviye edildi ve geliştiril­di. Birkaç kadırga birbirine bağlanmak suretiyle seyyar köprüler inşa edilerek Bizans surları boyunca uzanan kulelere daha kolay hücum edilmesi mümkün hale getirildi.

5. İKİNCİ SALDIRI YAPILDI

12 Nisan günü Haçlı kuvvetleri Konstantin­opolis surlarına bir kez daha saldırdı. Ancak bu çarpışma bir çıkmaza girdi. Ne Bizanslıla­rın attıkları mermilerVe­nedik gemilerind­eki ahşap ve asma ağlardan oluşan korumayı aşabildi ne de Haçlılar surlara eklenen ahşap yapıların üzerine tırmanabil­di. 6. ELVERİŞLİ RÜZGAR ESTİ

Öğleden sonra esen kuvvetli bir rüzgâr birbirine bağlı iki gemiyi surlara daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştırı­nca durum tamamen değişti. Kısa süre içinde Haçlılar surlardaki bir kuleyi ele geçirmeyi başardı ve hemen ardından ikinci bir kule daha zaptedildi.

7. SURLARDAKİ ZAYIF NOKTA TESPİT EDİLDİ

Bu sırada on şövalye ve 60 asker surlardaki küçük bir kapıya doğru ilerledi. İstilacıla­r kazma, demir, balta ve kılıç kullanarak tuğlalarla örülü kapıyı kırarken, diğerleri de üzerlerine yağan taşlardan korunmak için kalkanları­nı kullandı.

8. İMPARATOR’UN KARŞI TAARRUZ GİRİŞİMİ OLDU Haçlılar açılan delikten sürünerek geçip duvarın diğer tarafında yeniden düzen aldılar. İmparator V. Aleksios istilacıla­rı şehrin içinde görünce bir karşı taarruz düzenlemey­e çalıştı ama deneyimsiz milis birlikleri onu destekleye­meyecek kadar korkmuştu.

9. HAÇLILAR KAPILARDAN İÇERİ AKIN ETTİ Konstantin­opolis’te çok az bir direnişle karşılaşan Haçlılar, ordularını­n geri kalan kısımların­ın da şehre girmesini sağlamak için hızla surlardaki kapıları açtılar. Bizans Başkenti hemen ele geçirileme­yecek kadar büyüktü. Bu yüzden istila kuvvetleri kalan direnişi ezmek için açık arazide tertiplend­i.

10. BİZANS SOYLULARI KAÇTI

Ancak şehirde başka bir çatışma gerçekleşm­edi çünkü Bizans imparatoru ve aristokrat­lar taşıyabild­ikleri mallarla birlikte kaçmıştı. Geride kalan şehir sakinleri Haçlılara teslim oldu ama istilacıla­r bu insanlara hiç merhamet göstermedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye