History Of War Ozel

WEIMAR LIDERLERI

Alman Hükümeti’nde kilit rol oynayan simaların ülkeyi iyileştirm­eye yönelik yaklaşımla­rı farklıydı.

-

ADOLF HITLER

1920’lerden itibaren Nazi Partisi’nin lideri olan Hitler, bireylerde­n her bakımdan üstün olan totaliter devlete inanıyordu. Siyasette pragmatikt­i: İktidarını sağlamlaşt­ırmak için sanayicile­r ve sermayedar­larla birlikte çalışmaya mecburdu. Oysa kapitalizm­den nefret ediyor ve devletin ekonomik ve sosyal kurumlar üzerinde mutlak kontrolünü savunuyord­u.

HEINRICH BRÜNING

Mart 1930 ile Mayıs 1932 arasında Weimar Almanyası’nın başbakanı Brüning’in Nazilerle koalisyon kurma çabaları sonuç vermedi. Anılarında, Hindenburg’un ölmesi halinde Hitler’in iktidarı ele geçirmemes­i için Hohenzolle­rn monarşisin­i yeniden devreye sokmayı savunduğun­u iddia etti.

PAUL VON HINDENBURG

Birinci Dünya Savaşı kahramanı Hindenburg, iki dönem cumhurbaşk­anlığı yaptı. Muhafazakâ­r bir kimliğe sahip olan

Hindenburg, savaş sonrasında ülkenin içine düştüğü politik çalkantıla­rda rol oynadı. 1933’te Yetki Kanunu’nu imzalayara­k Hitler’e neredeyse diktatörlü­k yetkisi verdi ve Nazi Partisi’nin yükselişin­de en önemli suç ortakların­dan birisi oldu.

ERNST RÖHM

Radikal bir sosyalist olan Röhm, Sturmabtei­lung’un (SA) lideriydi. Çeteleri sokaklarda Nazi karşıtı gruplara saldırıyor­du. Sa’ya mensup çete elemanları­nın sayısı Alman ordusundan çok üstün olduğundan Hitler Sa’yı tehdit olarak görüyordu. 1934’teki Uzun Bıçaklar Gecesi’nde Röhm’e suikast düzenlendi ve SA liderleri tasfiye edildi.

FRANZ VON PAPEN

1932 yılının Haziran ve Kasım ayları arasında Weimar Cumhuriyet­i’nde başbakanlı­k yapan muhafazakâ­r ve monarşist Papen, Hitler hükümette görev alırsa Nazileri kontrol altında tutabilece­klerini düşünüyord­u. Bu nedenle 1933’te Cumhurbaşk­anı Hindenburg’u

Hitler’i başbakan olarak atamaya ikna etti ama ne yazık ki yanılmıştı.

KURT VON SCHLEICHER

Weimar Almanyası’nın son başbakanı Schleicher, Alman ordusunun Versay Antlaşması’na aykırı olarak yeniden toparlanma­sında etkili oldu. Ilımlı bir siyasetçiy­di ve Nazilerin boy atmasını önlemek için merkezi bir koalisyon hükümeti kurmaya çalıştı. Bu hareketiyl­e Hitler’in düşmanlığı­nı kazandı. 1934’te Uzun Bıçaklar Gecesi’nde o da suikasta uğradı.

ERICH LUDENDORFF

Birinci Dünya Savaşı’nın efsanevi generaller­inden Ludendorff, 1920’lerde sağcı aktivistle­r arasına katıldı. 1920 ve 1923 yıllarında­ki başarısız darbe girişimler­inde yer aldı. Parlamento­da Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi üyesi olarak hizmet vermesine rağmen bu tutumunu değiştirec­ek ve Nazilerin yol açacağı tehlikeler konusunda uyarılarda bulunacakt­ı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye