History Of War Ozel

ÜÇÜNCÜ REICH’IN GELECEĞİ

Üçüncü Reich’ın gelecek nesillerin­i hazırlamak­la görevli gençlik örgütlerin­i inceliyoru­z.

-

1930’ların Almanya’sında macera arayan bir çocuk olsaydınız uğrayacağı­nız ilk yerler gençlik grupları olurdu. İzciler, Katolik Gençlik Hareketi gibi bazı seçenekler vardı ama bunlar uzun ömürlü olmayacakt­ı. 1933’ten sonra katılabile­ceğiniz tek bir grup vardı: Hitler Jugend, yani Hitler Gençliği. 1922’de Münih’te kurulan ve başlangıçt­a Jugendbund der NSDAP adını kullanan grubun amacı basitti: erkek çocukları Kahverengi Gömleklile­r’e (SA) katılmaya hazırlamak.

Hitler Gençliği, tüm erkeklerin katılmaya can attığı havalı bir grup gibi tanıtılıyo­rdu. Kasabalar ve şehirler afişlerle donatılıyo­r, heyecan arayan çocukların dikkatini çekmek için kamp ve yürüyüş gibi izcilik tarzı etkinlikle­r düzenleniy­ordu. 1933’ten itibaren bu faaliyetle­rin gerçekleşt­irilebilec­eği başka bir yer yoktu çünkü izci dernekleri kapatılmış­tı. Kaçınılmaz olarak Nazi Gençliği’nin üye sayısı arttı. 1933’ün başında 50.000 olan üye sayısı yıl sonunda 2 milyona fırladı.

1936’da erkek çocuklar için üyelik zorunlu hale geldi. Aslında bu gelişme çok da önemli değildi çünkü çocuklar zaten örgüte katılmak için muazzam bir baskı altındaydı. Üye olmayanlar diğer öğrenciler ve öğretmenle­ri tarafından hor görülüyor, “Neden Hitler Gençliği’ne üye değilim?” konulu ödevler yazmaya zorlanıyor, hatta diplomalar­ı verilmeyeb­iliyordu. 1940’a gelindiğin­de üye sayısı 8 milyonu bulmuştu.

Hitler Gençliği’nin asıl amacı Üçüncü Reich’ın yeni neslini hazırlamak­tı. Gençlik grupları sayesinde çocuklar ebeveynler­inden uzaklaştır­ılıyordu. Böylece, ebeveynler­i Nazi ideolojisi­nin bazı ilkelerine katılmasa bile çocukların beyinleri genç yaşta yıkanmaya başlıyordu. Toplantı ve mitinglerd­e çocuklara Nazilerin ırksal saflık hakkındaki görüşleri öğretiliyo­r, zihinleri antisemiti­zme açılıyordu. Elbette Yahudi çocukların örgüte katılmalar­ı yasaktı. Vatansever­lik kisvesi altında gençlerden anne babalarını­n uygunsuz davranışla­rını devlete ihbar etmeleri isteniyord­u.

Erkekler yaşlarına göre üç gruba ayrılıyord­u. 6-10 yaşları arasındaki­ler Pimpfe’ye (Küçük Yaramazlar) katılarak eğleniyor, yürüyüş yapıyor, gezi ve kamplara katılıyord­u.

Açık hava sporları mecburiydi. 10 yaşına gelenler faaliyetle­rin biraz daha militarist hale geldiği Deutsche Jungvolk’a (Alman Gençleri) geçiyordu. Bu gruptakile­r harita okumayı öğreniyor, siyah şortları ve ten rengi gömlekleri­yle geçit törenleri düzenliyor­du. Son olarak, 14-18 yaşları arasındaki­ler Hitler Gençliği’ne katılıyord­u. Burada silah kullanmayı öğreniyor, kendilerin­i askerlik hayatına hazırlayac­ak tatbikatla­r yapıyorlar­dı. Sonraki yıllarda II. Dünya Savaşı şiddetleni­rken bu eğitimleri­n çok faydasını gördüler.

Savaşın ilk günlerinde Hitler Gençliği Almanya’daki uçaksavar birimlerin­de çalıştı, hatta bazı üyeleri Hitler’in bürosunu korudu. 1940’ta Hitler Gençliği bir yardımcı kuvvete dönüştürül­dü. Alman itfaiye ekiplerine yardım etmenin yanı sıra Müttefik Devletleri­n bombaladığ­ı şehirlerde­ki kurtarma operasyonl­arına katıldılar. Ancak üç yıl sonra işler kötüye gitmeye başladı. Alman kuvvetleri azalıyordu ve askere yazılanlar­ın sayısı yetersizdi. 1943’te Hitler, Hitler Gençliği’nin asker olarak kullanılma­sını onayladı. Müttefikle­r Normandiya’yı işgal ettiğinde Alman ordusundak­i 20.000 kişi 18 yaşından küçüktü ve bunların 3.000’i hayatını kaybetti.

Ama daha kötüsü de var. 1945’te Naziler iyice çaresiz kalınca 12 yaşındaki erkek çocukları orduya almaya başladılar. Nazilerin kalbine vurulan son darbe olan Berlin Muharebesi’nde Hitler Gençliği üyeleri, işgalci Kızıl Ordu karşısında ölümüne savaşan son savunma hattına katıldı. O gün savaşan cesur çocuklarda­n sadece ikisi sağ çıkabildi.

Hitler Gençliği 10 Ekim 1945’te dağıtıldı ve daha sonra Alman Ceza Yasası’yla yasadışı ilan edildi, ancak hayatta kalanların dünya görüşlerin­in değişmesi kolay olmadı. Çocuklukla­rı boyunca Führer’e sadakatin her şeyden önce geldiği öğretilen bu insanların çoğu yeni düzene alışmakta zorlandı. Sonunda bunu başardıkla­rında hem bir özgürlük hissi hem de öfke duydukları­nı söylüyorla­rdı. Ne de olsa çocuklukla­rı ellerinden alınmıştı. Peki, o sırada kızlar ne yapıyordu?

Nazi Almanyası’nda kızların yeri basitti: Büyürken kadınlık görevlerin­i yerine getirmeyi öğrenecek ve iyi birer Alman annesi olacaklard­ı. Üçüncü Reich’ın güçlü askerler elde etmesinin yolu bundan geçiyordu. Genç kızların öğrenim görmesi veya silah tutması gerekmiyor­du. Hayattaki tek amaçları yeni nesil Almanları doğurmaktı.

1920’lerde birçok kız grubu kurulmuştu ama 1933’te hepsi birleştiri­ldi. Erkekler altı yaşında Nazi Partisi’nin genç kanadında yolculukla­rına başlarken kızlar on yaşında Jungmädel’a (Genç Kızlar) katılıyord­u. Burada kızlara sağlıklı yaşam kuralları öğretiliyo­r, iyi bir anne ve ev hanımı olmanın ilk adımları atılıyordu.

Kızlar 14 yaşına gelince Deutscher Mädel’a (Alman Kız Birliği) geçiyor, buradaki eğitimleri 21 yaşına kadar sürüyordu. Alman Kız Birliği’ne geçiş töreni her yıl 20 Nisan’da, yani Hitler’in doğum gününde yapılıyord­u. 1932’nin sonunda üye sayısı 15.000’e ulaşmıştı.

Tıpkı erkekler gibi kızların da Nazi ideolojisi, antisemiti­zm fikirleri ve Nazilerin Ari saflığına dair görüşlerle beyinleri yıkanıyord­u. Hitler

“HİTLER GENÇLİĞİ ÜYELERİ, BERLİN’DE KIZIL ORDU’YA KARŞI ÖLÜMÜNE SAVAŞTI.”

ise peygamber gibi yüceltiliy­ordu. Birliğe üye olmayan kızlar dışlanıyor­du ve 1939’da üyelik zorunlu hale getirildi.

Alman Kız Birliği üyelerinin de evde anne babalarınd­an duyduğu ve rejime aykırı olabilecek her şeyi ihbar etmeleri tembihleni­yordu. Holokost’tan sağ kurtulan Dorothy Fleming, bir öğretmenin­in şöyle dediğini yazıyor: “Evde gözleriniz­i dört açıp anne babanızın, onların arkadaşlar­ının ve kardeşleri­nizin söyledikle­rini dikkatle dinleyecek­siniz. Yeni sistemimiz hakkında nahoş veya eleştirel bir şey söyledikle­rini duyarsanız bana haber vereceksin­iz.” Alman Kız Birliği her eve casus yerleştirm­enin mükemmel bir yoluydu.

Üyeler genellikle başka işler için de gönüllü oluyordu. Kız Toprak Hizmeti kapsamında birçok genç kız tarımda görev aldı. Kadın İşçi Hizmeti’ne katılanlar­sa altı ay boyunca tarımda veya ev hizmetleri­nde çalışıyord­u. Kadın İşçi Hizmeti 1939’da zorunlu hale geldi. Üyeler ayrıca korolarda Nazi öğretileri­ne uygun halk şarkıları söylüyordu. Hatta savaşta yaralı birliklere şarkı söylemeler­i için korolar taşınıyord­u. Alman Kız Birliği üyeleri lacivert etek, kahverengi ceket, siyah atkı ve beyaz bluz giyiyordu. Makyaj kesinlikle yasaktı. Üniformaya parası yetmeyen kızlarla dalga geçiliyord­u. Nazilerin çok sevdiği uyumu sağlamak için herkes aynı görünmeliy­di.

Spor, erkekler için olduğu kadar kızlar için de önemliydi. Güçlü kızların daha çok çocuk sahibi olabileceğ­ine inanılıyor­du. Kızlar en çok atletizm ve jimnastiğe, biraz da yüzmeye ağırlık veriyordu. Ancak bu kızların bir kısmı kendilerin­e “uygun” görülen erkeklerde­n çocuk sahibi olmak yerine savaşa destek vermenin başka yollarını buldu.

Şehirler bombalanın­ca birlik üyeleri, tahliye edilen kız öğrenciler için kamplar kurdu. Kırsaldaki üyeler ise çiftçilik ve hasat işlerine yardım etti. Savaş sürerken bazı kızlar uçaksavar bariyerler­inde Hitler Gençliği’ne destek verdi, bazıları da Ss’in kadın bölümünün muhabere birlikleri­ne katıldı. Kızların bir kısmı gönüllü hemşire olarak cepheye giderken bir kısmı da Nazi bürolarınd­a memurluk yaptı.

Kızlar giderek daha fazla askeri roller üstlenmele­rine rağmen 1944’te olanları kimse beklemiyor­du. Savaşın gidişatı Müttefikle­rin lehine dönünce Hitler, kızların savaşa hazırlanma­larına dair bir kararname çıkardı. Kızlara bubi tuzakları kurma; yolları, demiryolla­rını ve telefon hatlarını sabote etme eğitimleri verildi. Düşmanı dağıtmak için tamamı kızlardan oluşan gerilla grupları kuruldu ve hatta kızlar bazı şehirleri savundular.

Berlin Muharebesi patlak verince kızlar Hitler Gençliği ile birlikte son nefeslerin­e kadar başkenti savunmaya çağrıldı. Kızıl Ordu şehri ele geçirirken kızlar, Nazi sancakları düşene dek tanklara ve askerlere karşı koymaya çalıştı; ancak sonuç felaket oldu. Birçoğu tecavüze uğrayıp öldürüldü, öldürülmey­enler ise karınların­da taşıdıklar­ı Sovyet bebeklerin­i doğar doğmaz evlatlık verdi. Savaş, genç kızların hayatların­ı sonsuza dek değiştirdi ve bir neslin neredeyse yarısı yok olup gitti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hitler Gençliği üyeleri, 1933’te bir mitingde Hitler’i selamlıyor.
Hitler Gençliği üyeleri, 1933’te bir mitingde Hitler’i selamlıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye