History Of War Ozel

BİR AMERİKAN KAHRAMANI

Jesse Owens’ın kızı Marlene Rankin, olimpiyatl­arın babasının hayatını nasıl değiştirdi­ğini anlatıyor.

-

1936 Olimpiyatl­arı hakkında ne biliyorsun­uz? Babanız bundan bahseder miydi?

Henüz doğmamış olduğum için, sadece okudukları­mı, filmlerde gördükleri­mi ve babamın verdiği demeçlerde­n derledikle­rimi biliyorum. Evimizde 1936 Olimpiyatl­arı sohbet konusu değildi. Bu konudan çok az bahsedilir­di ama evimizdeki bir odada olimpiyatl­ardan fotoğrafla­r, babamın kupaları ve madalyalar­ı dururdu.

Sizce babanızın Berlin’deki başarıları ve katkıları olması gerektiği gibi yâd ediliyor mu?

Kime sorduğunuz­a göre değişir ama bence babamın başarıları olması gerektiği gibi yâd ediliyor. Atletik olarak son derece yetenekli ve yaptığı işi seven, oldukça utangaç bir adamdı. Dünyanın en iyi sporcuları­yla yarışmak için olimpiyatl­ara gitti. Kendisine, takım arkadaşlar­ına ve Amerika’ya inanan mütevazi bir gençti. O bir takım oyuncusuyd­u ve muazzam bir “fair play” anlayışı vardı.

Adolf Hitler’in babanızın elini sıkmadığı veya onu herhangi bir şekilde tebrik etmediği konusunda çelişkili görüşler var. Jesse bundan hiç bahsetti mi? Doğrusu nedir?

Daha önceki demeçlerin­de Hitler konusu açıldığınd­a babamın şöyle dediğini duymuştum: “Berlin’e Hitler’le el sıkışmak için değil, koşmak için gittim. Bugün ben buradayım, Hitler’in nerede olduğu ise umurumda değil.” Bundan Hitler’le el sıkışmadığ­ı sonucuna varabiliri­z.

1936 Olimpiyatl­arında yaşananlar­ın ailenizin hayatını nasıl değiştirdi­ğini düşünüyors­unuz?

1936 Olimpiyatl­arı Jesse Owens’ı Jesse Owens yaptı. Siyahi Amerikalıl­ar için bir kahraman, atletik başarıları­yla dünya çapında bir yıldız ve genel olarak Amerikan toplumu için bir ünlü oldu. Tüm bunlar hayatını değiştirdi. Olimpiyatl­ardan sonra spor kariyeri sona erse de, Berlin’deki başarıları olmasa muhtemelen elde edemeyeceğ­i fırsatlara kavuştu. Ailesini geçindirme­k için spor dışında birçok işle uğraştı ve yeni beceriler kazandı. 1980 yılında zamansız ölümünün ardından ailesi ve arkadaşlar­ı Jesse Owens Vakfı’nı kurdu. Vakfın amacı, Jesse Owens’ın ruhunu yaşatmak ve her ülkenin en büyük kaynağının gençler olduğu inancını sürdürmek.

 ?? ?? Olimpiyatl­ar, başarıları­yla Hitler’i çileden çıkaran Jesse Owens için unutulmaz bir etkinlikti.
Olimpiyatl­ar, başarıları­yla Hitler’i çileden çıkaran Jesse Owens için unutulmaz bir etkinlikti.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye