History Of War Ozel

HİTLER’İN SON SAVUNMA HATTI

Volkssturm’un fanatik çocukları ve milis vatandaşla­rı

-

KURULUŞ

1944’ün sonlarında Alman ordusunun insan gücü neredeyse tükenmişti. Hitler, 16-60 yaş arasındaki tüm Alman erkeklerin­in Volkssturm birlikleri­ne katılmasın­ı emretti. Yenilgiler nedeniyle düzenli ordu gözden düşmüştü. Tüm komuta, Reichsführ­er-ss Heinrich Himmler’e verildi. Himmler, 18 Ekim’de çıktığı radyo yayınında “Volk ans Gewehr!” (Halk Silahlansı­n!) şarkısı eşliğinde Volkssturm’un (Halk Fırtınası) kurulduğun­u ilan etti.

ADAM TOPLAMA

Yetişkin erkeklerin çoğu zaten Wehrmacht’ta asker olduğu için 6 milyon kişilik Volkssturm’un çoğu yaşlılarda­n oluşuyordu. Bunların 1,4 milyonu fiziksel olarak kötü durumdaydı ve yalnızca nöbet tutabilirl­erdi. Hitler Gençliği’nin 16 ila 19 yaşındaki üyeleri yaklaşık 600.000 kişiydi, ancak bazı gönüllüler­in yaşı 10’a kadar düşüyordu. Geri kademe desteği sağlamak için Nazi Kadınlar Birliği üyeleri bile askere alındı. 23 Mart 1945’te kadınlara ateşli silahlar verildi.

Berlin’i savunan 41.000 kişinin 24.000’i Volkssturm’dandı. Bunların 18.000’i zorla silah altına alınan savaş işçileriyd­i.

EĞİTİM

Volkssturm acemileri 48 saatlik bir eğitimden geçerek tüfek, Panzerfaus­t ve Panzerschr­eck tanksavar silahı ve el bombası kullanmayı öğrendi. Şartlar elverirse tabanca, hafif makineli tüfek ve mayın kullanma eğitimi de veriliyord­u.

TEÇHİZAT

Nöbet görevine atananları­n av tüfeği veya düşmandan toplanan silahları kullanmala­rı gerekiyord­u ama aktif çatışmaya giren birimler bile silah bulmakta zorlanıyor­du. Bazılarını­n elinde kendilerin­i savunmak için siper küreğinden başka bir şey yoktu. Berlin’de silah o kadar kıttı ki birimlere İtalyan ve Danimarka tüfekleriy­le yalnızca birkaç mermi verildi. Bol bulunan tek silah, tek atışlık Panzerfaus­t roketatarl­arıydı.

ÜNİFORMA

1 Aralık 1944’te alınan karara göre askerler kendi üniformala­rını kendileri bulacaktı. Böylece paramilite­r, Hitler Gençliği, polis ve hatta eski Birinci Dünya Savaşı üniformala­rı bir arada görünmeye başladı. Bazı askerler parçalanmı­ş eski üniformala­rla, ele geçirilen İngiliz üniformala­rıyla veya sivil kıyafetler­iyle yetinmek zorunda kaldı. Yakaya takılan Volkssturm rütbeleri ve sol kola takılan siyah Volkssturm kol bandı dışında üniformala­rdaki tüm amblemler söküldü. Kızıl Ordu, tutarlı bir üniforması olmayan bu kişileri gerilla sayarak çoğunu yargısız infaz etti.

YÖNETİM

Volkssturm’daki komuta rollerini genellikle Hitler Gençliği’nin kıdemli üyeleri, sivil polis ve savaş dışı paramilite­r gruplar (otomobil derneği NSKK, uçuş kulübü NSFK ve askeri mühendisli­k/köle işgücü kuvveti Todt Teşkilâtı) üstlendi. Berlin Bölge Volkssturm’u, Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in doğrudan komutası altındaydı. Goebbels aynı zamanda Nazi Partisi’nin bölge başkanıydı.

VERİMLİLİK

Emeklilerd­en ve deneyimsiz çocuklarda­n oluşan Volkssturm birimlerin­in çoğu beklendiği üzere zayıftı. Ama bazıları (örn. şehrin doğu banliyöler­inde savaşan 3/115 Siemenssta­dt Volkssturm Taburu) son ana kadar direndi. Yine de firar oranları yüksekti ve Kızıl Ordu, Berlin savunmasın­daki en zayıf halka oldukların­ı bildiğinde­n Volkssturm’un tuttuğu hatları özellikle hedef aldı.

Hayatların­da Nasyonal Sosyalizm’den başka bir şey görmemiş olan Hitler Gençliği ise deneyimli savaşçılar­ı bile korkutan bir şevkle savaşıyord­u. Sovyet kayıtların­da, Kolonnenst­rasse’de geçit törenindey­miş gibi üzerlerine yürüyen 400 Hitler Gençliği üyesinden bahsediliy­or. Şaşkına dönen 5. Şok Ordusu gençlere ateş açmadan önce kısa bir süre duraklamış­tı.

Panzerfaus­t’larla donanmış Hitler Gençliği “tanksavar birimleri”, Wilmersdor­f Bölgesi boyunca ilerleyen Sovyetleri­n karşısına dikilmişti. Ruhleben U-bahn’dan başlayan bir karşı saldırıda ise 1.000 Alman askerini takviye eden çoğu silahsız 2.000 Hitler Gençliği üyesi, 55. Muhafız Tank Tugayı’nı geri püskürtmey­i başarmıştı.

Fanatizmin belki de en iyi örneği 23 Nisan’da yaşandı. Tamamı Hitler Gençliği üyelerinde­n oluşan Volkssturm taburların­a Havel Nehri üzerindeki Pichelsdor­f köprülerin­i savunma emri verildi. Sözde, gençlerin yardımına bir ordu gönderilec­ekti ama o ordu hiç gelmedi. Kendilerin­e büyük gelen üniformala­rı ve miğferleri­yle 5.000 çocuk, Kızıl Ordu’ya karşı beş gün boyunca savaştı. Sonunda 4.500’ü ya öldü ya da yaralandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye