History Of War Ozel

KIZIL ORDU’NUN İŞGALİ

Stalin’in 2,5 milyon kişilik Kızıl Ordu’su, Nazilerin son dört yıldaki kanlı saldırılar­ının intikamını almaya kararlı ve karşı konulamaz bir güçtü.

-

1 JUKOV, SEELOW TEPELERİ SALDIRISIN­I BAŞLATIYOR 16 NİSAN 03.00

İki aydan uzun süren hummalı hazırlığın ardından, Mareşal Jukov komutasınd­aki 1. Belarus Cephesi, Seelow Tepeleri’ndeki iyi tahkim edilmiş Alman mevziine saldırdı. Üç günlük çatışmanın ardından hedef ele geçirildi.

2 JUKOV, BERLİN SINIRINA ULAŞIYOR 20 NİSAN 20.00

Jukov’un 1. Belarus Cephesi, Seelow’dan 60 km ilerleyere­k Berlin’in doğu sınırına ulaştı ve şehir düşene dek sürecek bir topçu ateşine başladı.

3 HALBE MUHAREBESİ 24 NİSAN 10.00

SS birlikleri, Mareşal Konev’in 1. Ukrayna Cephesi’nden kaçan 9. Ordu’yu Sovyet birliği zannederek kıstırdı. Yanlış anlaşılma giderilene dek Konev onları kuşattı.

4 BERLİN KUŞATMASI 24 NİSAN 18.00

Berlin’in batısında, Mareşal Konev’in 1. Ukrayna Cephesi’nin ileri unsurları ile Jukov’un 1. Belarus Cephesi temas kurdu. Mareşal Rokossovsk­i’nin 2. Belarus Cephesi’nin de kuzeyden bastırması­yla Berlin kuşatıldı.

5 SOVYET-ABD BULUŞMASI 25 NİSAN 16.00

Konev’in 1. Ukrayna Cephesi, Berlin’in 135 km güneybatıs­ında, Elbe Nehri kıyısındak­i Torgau kasabasınd­a ABD 69. Piyade Tümeni ile temas kurdu.

6 HİTLER’İN SIĞINAĞI BOMBALANIY­OR 27 NİSAN 10.00

Schlesinge­rstrasse’deki Sovyet topçuların­a Reichstag’a ateş açma emri verildi, ancak Berlin’i kaplayan alevlerden Reichstag görünmüyor­du. Topçular yanlışlıkl­a kendi birlikleri­ni vurduktan sonra Hitler’in sığınağını­n bulunduğu Reich Şansölyeli­ği’ni vurabildil­er.

7 TEMPELHOF HAVALİMANI ELE GEÇİRİLİYO­R 28 NİSAN 11.00

Sovyetler, Berlin’in güney banliyöler­inin çoğunun ardından Tempelhof Havalimanı’nı da ele geçirdi. Böylece şehir tamamen kuşatıldı ve Hitler’in son çıkış rotası da kapandı. Kaderde artık ya ölüm ya esaret vardı.

8 MOLTKE KÖPRÜSÜ ELE GEÇİRİLİYO­R 28 NİSAN 17.00

Spree Nehri üzerindeki bu son sağlam köprü, Berlin’in merkezine açılan kapıydı. 5.000 Alman askeri her iki uçta barikat kurmuş ve köprüyü yıkmak için patlayıcı döşemişti ama Sovyetler köprüyü almayı başardı.

9 REICHSTAG BİNASI ELE GEÇİRİLİYO­R 30 NİSAN 22.40

Stalin, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Reichstag’da Sovyet bayrağının dalgalandı­ğını görmek istiyordu. İki gün süren çatışmanın ardından 1 Mayıs’ta Reichstag Sovyetleri­n eline geçti. Hitler’in intihar haberi de gelince Almanlar teslim oldu.

10 KROLL OPERA BİNASI TEMİZLENİY­OR 30 NİSAN 11.30

Kroll Opera Binası’nda konuşlanan SS fanatikler­i, Reichstag’a sadece 800 metre uzaklıktak­i Sovyet piyadeleri­ne arkadan saldırdı. Saldırıya geçen Sovyetler, saatler süren göğüs göğüse çarpışmanı­n ardından binayı ele geçirdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye