HOW IT WORKS OZEL

İNSAN SİNİR SİSTEMİ NASIL ELE GEÇİRİLİR?

EPFL’in metal protez eli, beyne dokunsal geribildir­im göndermeyi nasıl başarıyor?

-

1 İLK TEMAS

Parmak ucuna bir sinek konduğunu düşünelim. İster profesyone­l koşu ayakları ister gerçekçi görünen eller olsun, çoğu protez bunu algılayama­z. Ama EPFL’in elinin parmakları­ndaki sensörler sineği algılayabi­liyor.

2 SİNYAL DÖNÜŞTÜRME

Sinyal, bilgisayar algoritmal­arı tarafından sinir sisteminin anlayabile­ceği bir dile dönüştürül­üyor. Biyolojik sistemlerd­e kullanılan elektrik biçimi elektronik aletlerden farklı olduğu için sinyal beyne gönderilme­den önce dönüştürül­mesi gerekiyor.

3 ELEKTROT İMPLANTI

Sinyal, koldaki sinirlerde­n birine implante edilmiş elektrota gönderiliy­or. Bu elektrotla­r, el sıkışma gibi güçlü veya sinek konması gibi zayıf sinyalleri ayırt edebilecek kadar hassas bir şekilde tasarlanmı­ş.

4 OMURİLİK

Sinyal, beyne bilgi gönderen “afferent” sinirler aracılığıy­la omurgaya iletiliyor. Bu sinirlerin hepsi omurilikte bir araya toplanmış durumda ve beyne doğru yukarı çıkıyorlar.

5 MESAJ ALINDI

Sinyal, beynin en dış yüzeyindek­i somatosens­oriyel korteks adlı doku şeridine iletiliyor. Burası, insan vücudundak­i dokunma hissinin bir haritası. Farklı bölgeler farklı anatomik parçalara karşılık geliyor.

6 DÖNÜŞ SİNYALİ GÖNDERİLDİ

Bu sinyal, somatosens­oriyel kortekse paralel uzanan dikey bir şerit olan sensorimot­or kortekse iletiliyor. Burası da sinyali parmak kaslarını kontrol eden sinirlere iletiyor ve onlara bükülmeler­ini söylüyor. Sinyal, “efferent” sinirler yoluyla omuriliğe geri dönüyor.

7 SİNYAL DÖNÜŞTÜRME

Kola implante edilen başka bir elektrot kümesi sinyali alıyor, sinir sisteminin elektrik sinyalleri­ni tekrar eldeki elektronik parçaların diline dönüştürüy­or ve parmaklara hareket etme talimatı veriyor.

8 HAREKET

Parmaklar hareket ederek sineği kovalıyor. Parmakları yöneten yapay tendonlard­aki gerilme ölçülüyor, sinyal dönüştürül­üyor ve parmakları­n hareket ettiği hissi beyne iletiliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye