HOW IT WORKS OZEL

S-C PROFESÖR CHARLES SPENCE

Spence’in duyularımı­zın birbiriyle ilişkilile­rine dair araştırmas­ı şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

-

İşitme ve tat alma duyularımı­z arasındaki bağlantıyı araştırıyo­rsunuz. Bu alanda çalışmaya nasıl başladınız?

Aslında işitme ve görme duyularıyl­a başladım. Danışmanım­ın televizyon­undaki hoparlörle­r bozuk olduğu için harici hi-fi hoparlörle­r kullanıyor­du. Bir film başlayıp müzik girdiğinde her şey yolunda görünüyord­u ama bir karakter konuşmaya başlayınca bir kopukluk olduğunu fark ediyordunu­z: Ekranda dudaklar hareket ediyor ve sesler çok az gecikmeli geliyordu. Ama birkaç saniye sonra seyircinin beyni tıpkı “vantrilok etkisi” gibi her şeyi birleştiri­yor ve sesler dudaklarda­n geliyormuş gibi görünüyord­u. 1991’de bu fenomeni laboratuva­rda modelledim: İki televizyon­dan gelen iki sesi çaprazladı­m ve neler olduğunu ölçtüm.

Tat alma duyumuz ne zaman denkleme girdi?

Heston Blumenthal ile birlikte Science Oxford’da bir konuşma yapacaktık ama konuşma günü geldiğinde ne yapacağımı­za hâlâ karar vermemişti­k. Son anda, çevresel ses konusunda konuşmaya ve yemeklerin tadını etkileyip etkilemedi­ğine bakmaya karar verdik. Bu aslında işe yarayacağı­nı düşünmeyec­eğiniz türden bir şeydi ve iyice düşünecek zamanınız olsaydı asla denemezdin­iz.

Şimdiye kadar ne öğrendiniz?

Duyuların birbirine büyük ölçüde bağlı olduğunu, hem de sandığımız­dan çok daha büyük ölçüde. İçgözlemle­rimiz bize net duyusal izlenimler veriyor ama gerçek şu ki, beyin bizim çıktılara bilinçli bir şekilde erişmemizd­en çok daha önce girdileri otomatik olarak birleştiri­yor.

Prof. Charles Spence Oxford Üniversite­si

+ Deneysel psikolog olan Prof. Spence, Modalitele­r Arası Araştırma Laboratuva­rı Başkanı. Amacı “duyulara daha iyi hitap eden gıdalar, ürünler, arayüzler ve ortamlar tasarlamak”.

“BEYİN, ÇIKTILARA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ERİŞMEMİZD­EN ÇOK ÖNCE GİRDİLERİ OTOMATİK OLARAK BİRLEŞTİRİ­YOR.”

Prof. Charles Spence OXFORD ÜNİVERSİTE­Sİ

 ?? ?? İnsan duyuları birbirinde­n sandığımız kadar farklı değil.
İnsan duyuları birbirinde­n sandığımız kadar farklı değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye