HOW IT WORKS OZEL

TASARIM BEBEKLERİ

IQ’su yüksek embriyolar seçilmeli mi?

-

+ Günümüzde Down sendromu gibi bozuklukla­r için genetik tarama yapabiliyo­ruz ama yeni gen düzenleme teknolojil­eri sayesinde bir gün bilim insanları embriyolar­ın genetik yapısını değiştirme­yi de başarabili­r.

Mesele şu ki, embriyolar­ı test ederek daha yüksek zekâlı olanları seçmek basit bir iş değil. Zekâya katkıda bulunan binlerce gen olması muhtemel. Bu da en iyi kombinasyo­nu seçmeyi zorlaştırı­yor. Oxford Nöroetik Merkezi’nden Prof. Julian Savulescu, “Ne kadar çok embriyo üretebilir­seniz, tek başlarına etkileri küçük ama bir araya geldikleri­nde etkileri büyük olan genler arasından o kadar çok seçim yapabilirs­iniz.” diyor.

Ancak bu durumda binlerce embriyoya sahip olmanız gerekir ki bu hem etik açıdan tartışmalı hem de çok mümkün değil çünkü bir IVF (tüp bebek) döngüsünde en fazla 20 embriyo üretilebil­iyor. Yine de Savulescu, bilimden faydalanar­ak ve güvenli bir şekilde çocuklarım­ızı olabildiği­nce fazla yetenekle donatmanın “ahlaki bir zorunluluk” olduğu görüşünde.

Bunun nüfus üzerinde büyük bir etkisi olabilir: ABD’de yapılan bir araştırma, tüm nüfusun IQ’sunda üç puanlık bir artışın yoksulluğu %25’e, sosyal yardımları %18’e ve hapisteki erkek sayısını %25’e kadar azaltırken ABD ekonomisin­in GSYİH’sini %1,5 artırabile­ceğini ortaya koydu.

Savulescu, en yüksek zekâ düzeylerin­in, ortalama zekâdan dört kat daha fazla icatla ilişkili olduğunu (patent sayısına göre) keşfetti. “Bu durum, dehanın sosyal olarak yararlı bir özellik olduğu ve aynı zamanda bireyin refahını artırabild­iği fikrini destekliyo­r.” diyor. “Dolayısıyl­a, embriyolar­ı genetik olarak seçmek veya embriyolar­ı daha yüksek IQ’ya sahip olacak şekilde geliştirme­k için geçerli nedenler var.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye