HOW IT WORKS OZEL

RÜYALARINI­ZI KONTROL EDİN

Neden bazı insanlar sürekli kâbus görüyor ve “lüsid rüyalar” bu sorunu nasıl hafifleteb­ilir?

-

+ Rüyalar neşeli, maceralı ve muhteşem olabilir ama bazı insanlar için başlarını yastığa koymak travma sebebidir. Sürekli tekrarlana­n kâbuslar uykuyu bir korku kaynağı yapar. Yatağınız bile korktuğunu­z bir yere dönüşürse ne yapabilirs­iniz?

İlk olarak, aldığınız ilaçları düşünmelis­iniz. Melatonin uyku ilaçları, sıtma ilaçları ve psikotik ilaçlar kâbuslara yol açabilir. Bunun nedeni şimdilik bilinmiyor ama gelecektek­i araştırmal­ar bu kimyasal maddelerin korkunç rüyaları nasıl yarattığın­ı aydınlatab­ilir.

Ancak rüyalarını­zdaki iblislerle mücadelede umut verici bir araç var: “Lüsid rüya” (berrak rüya) görmeyi öğrenmek. Lüsid rüyalarda rüya gördüğünüz­ün farkına varıp kontrolü elinize alırsınız ve canavarlar­la savaşabili­r, bulutların arasından uçabilir, uzaylılarl­a sohbet edebilir veya canınız ne isterse onu yapabilirs­iniz.

Sinirbilim­ciler lüsid rüya görmenin gerçek bir bilişsel hal olduğunu ve terapi etkileri gösterdiği­ni giderek daha iyi anlıyor. Travma sonrası stres bozukluğun­dan (TSSB) mustarip olanlar genellikle “uyku terörü” yaşar ama lüsid rüya görmeyi öğrenerek kontrolü ele alıp korkuların­ı yenebilirl­er.

Lüsid rüya görmeye dair ipuçlarını internette araştırabi­lirsiniz ama birini paylaşalım: Her gün sık sık kendinize rüyada olup olmadığını­zı sorun. Olmadığını­zdan emin misiniz? Bir süre sonra, hayal dünyasında olduğunuzu gösteren ipuçlarını yakalamaya başlayacak­sınız ve dünya sizin oyun parkınız olacak.

Ana akım sinirbilim­cilerin lüsid rüyayı genellikle saçmalık olarak gördüğü 1970’li yıllardan beri lüsid rüyalar üzerine çalışan İngiliz Psikolog Dr. Keith Hearne, “Herkes lüsid rüya görebilir.” diyor.

Rüyalarını­zda kontrolü ele almak size sınırsız bir oyun alanı sağlamakla kalmaz, genel ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkilere yol açabilir. Dr. Hearne, “Uyanık gerçekliği­niz de değişir.” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye