HOW IT WORKS OZEL

RÜYALAR VE BEYİN

Uykunun evrelerini açıklıyoru­z.

-

NREM 1. EVRE (N1)

+ Uykuyla uyanıklık arasındaki bulanık sınır. Uykunun bu en hafif halinde kaslar seğirir, gözler açılıp kapanır ve kişi kolayca uyandırıla­bilir. Bu evre genellikle 10 dakika kadar sürer.

NREM 2. EVRE (N2)

+ Beyin daha derin uykuya dalarken “uyku iğcikleri” adı verilen elektrikse­l aktivite kıvılcımla­rı gönderir. Öğrenmeyle ilişkili olduğu düşünülen bu uyku iğciklerin­in her biri yarım saniye sürer. Beyniniz ne kadar çok uyku iğciği üretirse günün bilgilerin­i tutma kapasiteni­z o kadar iyi olur. Şizofreni hastaların­da uyku iğciklerin­in sayısı belirgin şekilde daha düşüktür.

NREM 3. EVRE (N3)

+ “Yavaş dalga uykusu” veya “derin uyku” denilen bu evre, dünyaya en duyarsız olduğumuz zamandır: Bu evrede uyanan insanlar diğer evrelerde uyananlard­an daha sersem halde olur. Bu evre, anıları pekiştirme­k ve fiziksel restorasyo­n için en önemli evre olsa da nahoş bir yanı da var: Uyku terörü, uyurgezerl­ik ve altını ıslatma bu uyku evresinde daha yaygın.

REM

+ Rüyaların çoğu bu evrede gerçekleşi­r. Garip bir şekilde hareket eden gözler dışında tüm kaslar felçlidir. Bu yüzden bu evreye “hızlı göz hareketi” adı verilir. Bu evrede beyin sapından “PGO dalgaları” denilen elektrik sinyalleri gelir. Bu dalgalar epilepsini­n elektrik fırtınalar­ıyla bazı benzerlikl­er gösterir. Beyin elektrikse­l kaostan düzen yaratmaya çalıştığı için çoğu rüyaya bunun neden olduğu düşünülüyo­r.

Tüm bu evreler, genellikle N1-N2-N3-N2-REM sırasıyla, tipik olarak 90 dakika süren bir döngü halinde her gece beş defaya kadar tekrarlanı­r. Şaşırtıcı bir şekilde, önce üçüncü evreden ikinciye dönüyoruz, sonra ikinci evreden rüya görmeye geçiyoruz.

 ?? ?? Her gece uyku evrelerind­en oluşan döngülerde­n geçiyoruz.
Her gece uyku evrelerind­en oluşan döngülerde­n geçiyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye