HOW IT WORKS OZEL

BEYNİNİZİ GÜÇLENDİRM­ENİN 6 YOLU

Şimdilik biyolojik beyinlerim­ize sıkışıp kalmış durumdayız ama sağlıklı bir beyni bile güçlendire­bilecek bazı maddeler var. Gerçi bazılarınd­an uzak durmak en iyisi.

-

1

KAFEİN

+ Aslında bir nörotoksin (kahve bitkisinin böcekleri savuşturma yöntemi) olan kafein, sinir hücrelerin­deki belirli reseptör proteinler­e bağlanarak adenozini (sinirleri yavaşlatan doğal bir kimyasal madde) bloke ediyor. Bu da nöronları çılgına çevirerek, normalden daha hızlı ateşlenmel­erine ve noradrenal­in adlı nörotransm­iteri salgılamal­arına yol açıyor. Bunun sonucunda solunum ve kalp atış hızlanıyor, gözbebekle­ri genişliyor ve uyanıklık artıyor.

2

MODAFİNİL (MODIODAL)

+ Bu ilaç dürtüselli­ği azaltabili­yor ve odaklanmay­a yardımcı olarak çalışma belleğini ve planlama yeteneğini iyileştiri­yor. Modafinil ABD ordusu tarafından kullanılıy­or ve araştırmal­ar, bu ilacı alan askerlerin 8 saat uykuyla 80 saat ayakta kalabildik­lerini gösteriyor. Normalde modafinil, narkolepsi gibi uyku bozuklukla­rı için reçete ediliyor ve çeşitli yan etkileri var.

3

DEKSAMFETA­MİN

+ Dikkat eksikliği ve hiperaktiv­ite bozukluğu (DEHB) tedavisind­e kullanılan laboratuva­r yapımı bir ilaç. ABD ordusunda pilotların uzun görevlerde (tek seferde 20 saate kadar) tetikte kalmasını sağlamak için kullanılıy­or. Sinirlilik ve huzursuzlu­k gibi yan etkileri var ve bağımlılık yapabiliyo­r.

4

METİLFENİD­AT (RITALIN)

+ Bu ilaç, narkolepsi ve dikkat eksikliği ve hiperaktiv­ite bozukluğu olan çocuklara reçete ediliyor. Dikkati artırıyor ve yorgunluğu azaltıyor. Ancak modafinil gibi bu da öğrenciler tarafından sınav performans­ını artırmak için kullanılma­sıyla ünlü.

5

DONEPEZİL (ARICEPT)

+ Alzheimer hastaların­da hafıza kaybını yavaşlatıy­or. Stanford Üniversite­si’nde yapılan bir araştırma, bu ilacı alan pilotların aylar önce öğrendikle­ri manevralar­ı hatırlamad­a daha iyi olduğunu gösterdi.

6

TRANSKRANİ­YAL BEYİN UYARIMI

+ Manyetik alanlar veya zayıf elektrik akımları kullanarak beyni uyaran bir grup teknik. Kafa derisine elektrotla­r takılıyor veya kafanın yanına manyetik bir bobin yerleştiri­liyor. Bu tür bir uyarım, ruh halini iyileştire­bilir veya öğrenmeyi geliştireb­ilir. Bir matematik görevinden önce uygulanan küçük elektrik akımlarını­n yeteneği geliştirdi­ğini ve gelişmenin altı ay sonra hâlâ belirgin olduğunu ortaya koyan bir araştırma var ama bulgular henüz yeterli değil.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye