HOW IT WORKS OZEL

“GENETİK DOPİNG” YASAKLANMA­LI MI?

Prof. Andy Miah, sporda genetik dopingin yasaklanma­ması gerektiğin­i savunuyor.

-

+ “Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından ‘atletik performans­ı artırma kapasitesi­ne sahip hücrelerin, genlerin, genetik elementler­in veya gen ifadesi modülasyon­unun tedavi amaçlı olmayan kullanımı’ şeklinde tanımlanan genetik dopingi destekleme­k ve yasaklanma­sına karşı çıkmak için çok güçlü bir etik argüman var.

Yine de bunun kabul edilebilir olarak görülmesi için kamuoyunda ve bilimsel uygulamala­rda oldukça büyük değişiklik­le yaşanması gerekiyor. İlk olarak, sağlıklı denekler üzerinde deney yapmanın etik olmadığı varsayımın­dan vazgeçmeli­yiz. Bu konudaki endişeler tarihsel nedenlerde­n ve sağlıklı bir insanın para için biyolojik bütünlüğün­ü feda edebilme ihtimalind­en kaynaklanı­yor. Zaten kıt olan tıbbi kaynakları­n onarım veya tedavi dışında amaçlarla kullanılma­sı da endişe yaratıyor.

Ama dünya değişiyor. Artık bu konudaki endişeleri­miz azalıyor. Baştan önlem almanın tedaviden daha etkili olabileceğ­ini anlıyoruz ve bu yoldan gitmek, insanın gelişmesin­i kabullenme­k demek. Yaşlanmanı­n olumsuz etkilerind­en gerçekten kurtulmak istiyorsan­ız yaşamın erken dönemlerin­de biyolojimi­zi kurcalamak zorundayız. Sağlıklı denekler üzerinde çalışmasın­a karşı çıkan argümanın çökmesinin nedeni bu.

Sağlık ve hastalık kavramları da yaşam kalitesini tanımlama şeklimiz gibi biraz bulanık. Lazer göz ameliyatın­ı ele alalım. Bu bir tedavi mi yoksa geliştirme mi? Böyle bir ameliyat olursanız normal kabul edilenden daha iyi bir görme yeteneğine sahip olabilirsi­niz. Gelişen pek çok tedavi yöntemi artık bizi normalin ötesine taşıyor ve “süper insan” yapıyor. Biyoteknol­ojiyi ve diğer bilimleri kullanma şeklimize yönelik bakış açısı değiştikçe dopingle mücadele endüstrisi de buna ayak uydurmak zorunda kalacak. Giderek toksik hale gelen dünyada herkesin biyolojik sistemleri hastalıkla­ra karşı güçlendiri­ldiği zaman, bir sporcunun dekonjesta­n kullanması kimsenin umurunda olmayacak.

Bahse girerim, bundan 100 yıl sonra ortalama bir insan Usain Bolt kadar hızlı koşabilece­k. Hatta bilim ve teknoloji hakkındaki tahminleri­m tutarsa bu bahsi kazandığım­ı belki ben bile görebiliri­m. Ayrıca, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nı dengelemek için bir de Dünya Doping Ajansı’na ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m. Daha güvenli performans geliştirme biçimlerin­e yönelik araştırmal­arı teşvik eden bir kuruluşa ihtiyacımı­z var.”

Andy Miah Biyoetikçi

+ Andy, Batı İskoçya Üniversite­si’nde etik ve gelişmekte olan teknolojil­er profesörüd­ür.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye