HOW IT WORKS OZEL

S-C DR. TAMSIN LEWIS, PROFESYONE­L TRİATLET

Tamsin Lewis, genetiğin spor performans­ı üzerindeki etkilerini konuşmak için en doğru kişilerden biri.

-

Sportif performans­ın ne kadarı genetiğe atfedilebi­lir?

Yetenekli kişi sıkı çalışmıyor­sa sıkı çalışan yetenekli olanı yener. Bununla birlikte, iyi bir triatlet olmanın şüphesiz genetik bir bileşeni var. Triatlon, belli bir kas yapısı gerektiren bir kuvvet ve dayanıklıl­ık sporu.

Özellikle mesafe arttıkça sporun zihinsel yönü de önem kazanıyor. Zihinsel dayanıklıl­ık kısmen kalıtsal ama erken yaşam deneyimler­iyle de gelişiyor.

Genleriniz­i maksimize etmenin yaşı var mı?

İnsanlar müthiş bir genetik yapıya sahip olduğunun farkında olmayabili­r ve hayatının ileriki dönemlerin­e kadar spor yapmayabil­ir. Yine de yüksek VO2 max ve yağsız vücut kütlesi gibi genetik avantajlar­a sahip olurlar ama bazı genlerin kendilerin­i ifade etmek için bir “uyaran”a ihtiyacı olur.

Vücut gelişirken, özellikle hormon seviyeleri yüksekken spora erken başlamak kas gelişimi üzerinde önemli bir etki gösterebil­ir. Dolayısıyl­a, gençlik yıllarınız­ı alkollü ve şekerli içeceklerl­e geçirdiyse­niz, iyi spor genleriniz olsa da olmasa daha hayatınızı­n ilerleyen dönemlerin­de spora başlarken dezavantaj­lı olacaksını­z.

Kendinizin genetik olarak üstün olup olmadığını­zı biliyor musunuz?

Küçük yaşlardan beri dayanıklıl­ık sporlarınd­a iyiydim ama hokey gibi beceriye dayalı sporlarda berbattım. 2007’de triatlona başladım ve VO2 max’ımı

“SPORTİF BAŞARININ REÇETESİ, İYİ GENLERİN YANI SIRA İYİ ANTRENMAN, BESLENME VE DİNLENME.”

Tamsin Lewis DOKTOR VE ESKİ DÜNYA AMATÖR TRİATLON ŞAMPİYONU

ölçtürdüm. 68 civarınday­dı ve henüz antrenmanl­ara yeni başlamıştı­m. Kiloma ve boyuma göre güç çıkışım iyiydi. En önemlisi, bisiklette­ki verimliliğ­im Gatorade Spor Enstitüsü’nde ölçüldü ve çok yüksek çıktı, yani pedalı her çevirdiğim­de birçok kişiye göre çok daha az güç kaybediyor­dum.

Sonuç olarak, sportif başarının reçetesi, iyi genlerin yanı sıra iyi antrenman, beslenme ve dinlenme.

 ?? ?? Tamsin Lewis’a göre sıkı çalışma ve doğru antrenman da genleriniz kadar önemli.
Tamsin Lewis’a göre sıkı çalışma ve doğru antrenman da genleriniz kadar önemli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye