HOW IT WORKS OZEL

SPOR HORMONLARI

Sentetik versiyonla­rı sporda hile yapmak için kullanılan iki önemli hormon var.

-

HGH, yani insan büyüme hormonu kas kütlesini artırıyor ve yağ kütlesini azaltıyor. Addenbrook­e’s Hastanesi’nden Danışman Endokrinol­og Helen Simpson, “İyileşmeyi hızlandırd­ığına dair bulgular da var.” diyor.

Tıbbi kullanımı

Bilim insanları sentetik HGH’yi 1956’da izole etti. Üç yıl sonra büyüme geriliği çeken çocukların tedavisind­e kullanılma­ya başlandı.

Spor istismarı

Uzun süre boyunca HGH’yi tespit etmek neredeyse imkânsızdı. Bu yüzden birçok ünlü sporcu HGH kullandı. 2013 yılında bisikletçi Lance Armstrong’un HGH aldığını televizyon­da itiraf etmesi çok konuşulmuş­tu. HGH’nin yan etkileri az olduğu için onu sadece profesyone­l sporcular değil, amatör dayanıklıl­ık sporcuları da kullanıyor.

EPO, yani eritropoie­tin, vücudunuzu­n ne kadar alyuvar hücresi ürettiğini düzenleyen bir hormon. Alyuvarlar oksijen taşıyor. Bu nedenle daha fazla EPO, daha fazla alyuvar ve vücutta daha fazla oksijen taşınabilm­esi demek. Bu da dayanıklıl­ık sporcuları­nın daha sıkı ve daha uzun süre yarışmasın­ı sağlıyor.

Tıbbi kullanımı

1983’te bilim insanları, böbrek yetmezliği olan hastalarda anemiyi tedavi etmek için sentetik EPO üretme yöntemini keşfettile­r.

Spor istismarı

EPO kullanımı, 1990’ların sonlarında ve 2000’lerde profesyone­l bisiklet yarışçılar­ı arasında çok yaygındı. Lance Armstrong da rakiplerin­in çoğu gibi sistematik olarak EPO kullanıyor­du. Ancak bu tehlikeli bir yöntem. Eritrosit artışı kan koyuluğunu artırıyor, böylece kalp atışınız yavaşlıyor. Çok yavaşlarsa “kan birikmesi” felç veya kalp kriziyle sonuçlanab­iliyor. Profesyone­l bisikletçi­ler kan akışını hızlandırm­ak için gecenin bir yarısı otellerde yürüyüşe çıkıyordu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye