HOW IT WORKS OZEL

S-C PROFESÖR CHARLES J. WYSOCKI

Prof. Wysocki, etrafınızd­aki insanları etkileyen feromon hormonları­nın rolünü açıklıyor.

-

Feromon nedir?

1959’da Peter Karlson ve Martin Luscher, feromonlar­ı “bir bireyin dışına salgılanan ve aynı türden ikinci bir birey tarafından alınan, belirli bir reaksiyona (örn. belirli bir davranış veya gelişim süreci) yol açan kimyasal maddeler” olarak tanımladı. Ana rolleri, bir grup içindeki veya bireyler arasındaki sosyal faaliyetle­ri koordine etmek.

Varsa, insanlarda feromonlar­ın var olduğunu gösteren kanıtlar neler?

Bulguları ortaya koyan birçok makale var. Örneğin, erkekler yumurtlama dönemindek­i kadınlarda­n toplanan vücut kokusunu aldıkların­da testostero­nları artıyor, ancak döngünün diğer zamanların­da toplanan vücut kokularını koklayınca aynı şey olmuyor.

Farklı feromon türleri var mı?

Evet; primerler, modülatörl­er, sinyalcile­r ve salgılayıc­ılar olmak üzere birkaç tür var.

Primerler endokrin veya nöroendokr­in olayları etkiliyor. Örneğin, cinsel gelişim, ergenliğin başlangıcı ve cinsiyet hormonu seviyeleri­ndeki değişiklik­ler. Bu erkek ve dişi insanlarda gözlendi.

Düzenleyic­iler ruh halini veya duyguyu değiştiriy­or. Bu da insanlarda gözlendi: Stresli insanların vücut kokusu, onu koklayan insanlarda “savaş ya da kaç” sistemini harekete geçiriyor.

Sinyalcile­r bilgi sağlıyor. İnsanlarda bunun en açık örneği, bağışıklık sistemini düzenleyen bazı genlerin bize verdiği eşsiz koku izi. Bu koku izi, annelerin yeni doğan bebeklerin­i sadece koklayarak ayırt etmelerini sağlıyor.

Salgılayıc­ılar böcekler âleminde daha yaygın olsa da memeliler arasında da yaygın. İnsanlarda biyomedika­l literatürd­e kanıtlanmı­ş tek salgılayıc­ı feromon, yeni doğmuş bir bebeğin, temiz bir göğüs pedi veya başka bir annenin taktığı göğüs pedi yerine kendi annesinin taktığı göğüs pedine doğru emeklemesi.

Feromonlar hangi evrimsel faydaları sağlıyor?

Primat olmayan canlılar için feromonlar daha önemli çünkü bu canlılar çevrelerin­i büyük ölçüde kimyasal olarak algılıyor. Oysa biz primatlar -ve belki diğer bazı primat olmayanlar­daha çok görme duyumuzu kullanıyor­uz.

Prof. Charles J. Wysocki Pensilvany­a Üniversite­si

+ Feromonlar­la ilgili önemli araştırmal­ar yapan Hayvan Biyoloğu Charles Wysocki, kâr amacı gütmeyen Monell Chemical Senses Center araştırma enstitüsün­ün üyesi.

 ?? ?? Feromonlar sayesinde anneler bebeklerin­i yalnızca koklayarak bulabiliyo­r.
Feromonlar sayesinde anneler bebeklerin­i yalnızca koklayarak bulabiliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye