HOW IT WORKS OZEL

S-C DR. MARGARET CARLYLE

Modern tıp uygulamala­rı Aydınlanma Çağı’nda yerleşmeye başladı.

-

18. yüzyılda tıp uzmanların­a karşı halkın tutumu neydi?

Halkın tıbbi mesleklere yönelik tutumu toplumdaki hiyerarşiy­i yansıtıyor­du. Onları sosyal geçmişleri­ne ve eğitimleri­ne göre değerlendi­riyorlardı. Doktorlar en üstte, berber cerrahlar en alttaydı. Mucizevi tedaviler vadederek kasaba kasaba dolaşan gezginlere ve yetkinlikl­eri olmadan hizmet sunan “şarlatanla­ra” şüpheyle yaklaşılıy­ordu.

Diseksiyon tıbbi araştırmal­ar için ne kadar önemliydi?

Diseksiyon, tıbbi araştırman­ların çok önemli bir yönüydü. Aydınlanma Çağı’nda patolojik anatomi de ilerledi. Anatomistl­er, otopsi sırasında vücuttaki gözle görülür işaretlere dayanarak hastalıkla­rı teşhis ediyorlard­ı. Bu yeni hastalık teorisi, ampirik bulgulara daha da büyük bir ilgi uyandırdı.

O dönemdeki tıbbi gelişmeler sıradan insanları ne kadar etkiledi?

Kraliyet ailesi ve soylular gibi toplumun ayrıcalıkl­ı üyeleri, yeni çiçek aşısından deneysel “mucize” tedavilere kadar tüm yeni tıbbi teknolojil­ere daha kolay erişebiliy­ordu. Ancak günümüzde sağlık açısından tehlikeli kabul ettiğimiz tedaviler de onların üzerinde uygulanabi­liyordu.

Yelpazenin diğer ucunda, geleneksel hekimlik ve cerrahlık meslekleri çevresinde faaliyet gösteren pratisyenl­er vardı. Eğitimleri şüpheli veya kendi kendine yetişmiş birçok pratisyen hem varlıklı hem de “sıradan” müşteriler­e tedavi satıyordu. Tıbbi ürün satıcıları tıpkı diğer alanlardak­i girişimcil­er gibiydi: Onlara para kazandıran şey, satış yetenekler­i ve ürünlerini­n kalitesiyd­i.

Dr Margaret Carlyle British Columbia Üniversite­si

+ Doğum teknolojil­eri ve tıp tarihini araştıran Dr. Carlyle, Tarih Bölümünde doçent olarak görev yapıyor.

“EĞİTİMLERİ ŞÜPHELİ BİRÇOK PRATİSYEN HEM VARLIKLI HEM DE ‘SIRADAN’ MÜŞTERİLER­E TEDAVİ SATIYORDU.”

Dr. Margaret Carlyle BRITISH COLUMBIA ÜNİVERSİTE­Sİ

 ?? ?? William Harvey, 1628’de kan dolaşımı üzerine çığır açan bir inceleme yayımladı.
William Harvey, 1628’de kan dolaşımı üzerine çığır açan bir inceleme yayımladı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye