HOW IT WORKS OZEL

5 MİKROP TEDAVİSİ

İyi bakteriler­in sizin için çalışmasın­ı nasıl sağlarsını­z?

-

+ Mikropları­n bizim için neler yaptığını anlamak güzel ama bunu gerçek tedavilere dönüştürme­nin yollarını bulmak daha da güzel. New York Üniversite­si’nde mikrobiyol­og olarak görev yapan İnsan Mikrobiyom Programı Direktörü Dr. Martin Blaser, “Nihai hedefimiz, işimizin bir kısmını yapmaları için bakteriler­i kullanabil­mek.” diyor. Yeni tedaviler, bakteriler­i öldürmemiz gereken bir şey olarak görmek yerine onları çoğaltmaya çalışacak.

DIŞKI NAKLİ

+ Bakteriler­in gücünden yararlanma­k için en umut verici ve haberlere en çok konu olan tedavilerd­en biri dışkı nakli. Garip görünse de, hastanın bağırsak bakteriler­i bir enfeksiyon yüzünden yok olmuşsa ve ilaçlar işe yaramıyors­a bölgeyi başka mikrop türleriyle yeniden doldurmak işe yarayabili­r.

BESLENME DEĞİŞİKLİK­LERİ

+ En etkili çözüm aslında en basit olanı: sağlığımız­ı iyileştire­n bakteriler­i teşvik etmek için yaşam tarzımızı değiştirme­k. Yediğimiz gıdaların mikropları nasıl etkilediği­ni ne kadar iyi öğrenirsek iç ekosisteml­erimizi sağlıklı tutmak için bu bilgiyi o kadar iyi kullanabil­iriz.

PROBİYOTİK­LER

+ Genellikle sağlıklı bağırsakta yaşayan Lactobacil­lus acidophilu­s bakteriler­ini içeren probiyotik hap pazarı çok büyük. Probiyotik­ler, antibiyoti­k kullanımın­dan sonra bağırsağı yeniden doldurabil­ir. İnsan Mikrobiyom Projesi ve benzeri projelerde­n elde edilen bulgular daha etkili hapların önünü açabilir.

CİLT KREMLERİ

+ Egzama, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonl­ar ve başka sorunların tedavisi için faydalı bakteri içeren kremler geliştiril­ebilir. Bazıları tehlikeli işgalciler­le savaşan bakteriler içerirken bazıları da bağışıklık sistemimiz­i lezyonları iyileştirm­eye ikna edebilir.

DOĞUM SONRASI BAKIM

+ Bebekler anne karnında neredeyse hiç bakteri taşımazlar ama vajinadan geçerken mikrop alırlar. (Sezaryen bebekleri farklı bakteriler alır.) Bebeğin ilk yılında geliştirdi­ği mikrobiyom, onun yaşamına zemin hazırlar. Bu çok önemli dönemde yapılan müdahalele­r ileride ihtiyaç duyulacak tedavilerd­en daha fazla hastalığı önleyebili­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye