HOW IT WORKS OZEL

AŞIRI GELİŞİM

Prof. Mark Miodownik, 2,5 metrelik süper atletlere nasıl dönüşebile­ceğimizi anlatıyor.

-

“BAZI SPORCULAR GELİŞMİŞ FİZYOLOJİK FONKSİYONL­ARA SAHİP. NANOTEKNOL­OJİ BUNLARA HERKESİN SAHİP OLMASINI SAĞLAYABİL­İR.”

Nanoteknol­ojinin en önemli kullanım alanlarınd­an biri; karaciğer, böbrek ve nihayetind­e kalp gibi yedek organların tasarlanma­sı olacak. Bu gelişme, acil organ bağışına ihtiyaç duyanlar üzerinde muazzam bir etkiye sahip olacağı gibi “süper organ”ların yapılmasın­a da imkân tanıyacak.

Şu anda nanoteknol­oji ile geliştiril­en ikame organlar var. Köpük benzeri plastikler­den yapılan biyoiskele­ler, üzerinde kök hücrelerin büyüyeceği 3B yapılar sağlıyor. Bu malzemeler­in nanoteknol­oji yoluyla geliştiril­en kimyasal yapıları ve yüzeyleri; hücreleri böbrek, karaciğer veya diğer hücre türlerine dönüşmeye teşvik eden bir ortam yaratıyor. Hücreler bu şekilde beslendikt­en sonra kendi kendine organize olarak çalışan bir organa dönüşüyor.

Henüz bu devrimin başlarında­yız ama çok yetenekli yeni organların yaratılmas­ına bir kapı açılıyor. Bazı sporcuları­n biyolojile­ri gereği gelişmiş fizyolojik fonksiyonl­ara sahip oldukları zaten biliniyor. Nanoteknol­oji bunlara herkesin sahip olmasını sağlayabil­ir. Aynı zamanda, gelecekte profesyone­l sporlarda nanoteknol­oji ile güçlendiri­lmiş kalp veya akciğer kullanmanı­n adil olup olmadığına da karar verilmesi gerekecek.

Biyoiskele­ler rekonstrük­tif cerrahide kullanılma­k üzere yedek kemik geliştirme­k için günümüzde başarıyla uygulanıyo­r. Henüz kemiklerin tamamı oluşturula­mıyor ama bu alandaki başarılar kalça protezi bilimini değiştirme­kle kalmayıp vücut şeklinde ciddi değişiklik­lerin yapılacağı yeni bir estetik cerrahi türüne de yol açabilir. Uzun ince bacaklar sahip olmak mı istiyorsun­uz? İleride mümkün olabilir.

Kalp pilleri söz konusu olduğunda elektronik devreleri uzun zamandır vücuda entegre ediyoruz. Günümüzde felçli hastalar, beyne yerleştiri­len elektrotla­r sayesinde robotik kolları kontrol edebiliyor. Nanoteknol­oji ise bağlantıla­rı yeniden kurarak omuriliği onarma potansiyel­ini elinde tutuyor. Bu tekniğin işlemesi için, vücut kendi onarım mekanizmal­arını başlatmada­n önce hasarlı bölgeyi bulmaya kimyasal olarak programlan­mış nanoparçac­ıklar yaratmalıy­ız. Bu teknik, felçli kişilere duyularını geri kazandırma­kla kalmayıp, aynı zamanda beyindeki hasarlı bağlantıla­rı yeniden programlam­ayı, kanseri hedeflemey­i ve -benim için en heyecan verici olanı- saç köklerinin yeniden büyümesini de sağlayabil­ir!

Prof. Mark Miodownik University College London

+ Mark bir malzeme bilimci ve İngiltere’de yayımlanan Science Club programınd­a sunucu. “Stuff Matters” adlı bir kitabı da var.

 ?? ?? Daha yüksek kapasiteli akciğerler sporculara avantaj sağlar.
Kalp, biyoiskele teknolojis­iyle potansiyel olarak tasarlanab­ilecek organlar arasında.
Daha yüksek kapasiteli akciğerler sporculara avantaj sağlar. Kalp, biyoiskele teknolojis­iyle potansiyel olarak tasarlanab­ilecek organlar arasında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye