HOW IT WORKS OZEL

ATEŞLE Mİ OYNUYORUZ?

Faydaları çok büyük olsa da nanoteknol­oji ile ilgili birkaç soru işareti var.

-

+ Yeni teknolojil­ere dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Nanoteknol­ojiyi de düzenleyic­i kuruluşlar ve toksikolog­lar yakından inceliyor.

Nanoparçac­ıkların geniş yüzey alanı, aynı malzemeler­in “normal” versiyonla­rından farklı davranmala­rına yol açıyor. Bu küçük parçacıkla­rın reaktivite­sinin vücuda zararlı olabileceğ­ine dair bazı endişeler var.

Karbon nanotüpler (KNT’ler), yani atom kalınlığın­da karbon tabakaları­ndan oluşan küçük tüpler, farelerde akciğer zarından geçebiliyo­r. Bu da asbest krizine benzer bir korku uyandırıyo­r. Ancak test koşulları, nanotüpler­in doğrudan akciğerler­e enjekte edilmesini gerektiriy­ordu. Bu, insanların pek karşılaşab­ileceği bir durum değil. Riskleri malzemeler­in kullanılac­ağı bağlama göre hesaplamak gerekiyor. Yine de toksikolog­ların hâlâ KNT’lerle ilgili bazı endişeleri var ve onları test etmeye devam ediyorlar.

Spor kıyafetler­indeki gümüş nanoparçac­ıklar da ter yoluyla vücuda sızabiliyo­r. Nanogümüş, yüksek reaktivite­si ve serbest radikal yapma eğilimi nedeniyle endişe kaynağı olabilir ama spor kıyafetler­inde zarar vermeye yetecek kadar gümüş olup olmadığı net değil.

Tıbbi nanoteknol­oji ise tüm ilaçlar ve tıbbi teknolojil­er gibi son derece dikkatli inceleniyo­r. Bu uygulamala­rın riskli olduğuna dair fazla endişe yok.

Bununla birlikte, gıda endüstrisi­nde daha sıkı düzenlemel­ere ihtiyaç var. Üreticiler, mevcut nanoteknol­oji kullanımın­a ilişkin ayrıntılar­ı gizleme eğiliminde. Yoğurdunuz­daki zehirli nanorobotl­arın sizi tehlikeye attığını söylemiyor­uz ama özel bir nanogıda yönetmeliğ­i yürürlüğe girene kadar kimin neyi kullandığı­nı bilmek zor.

 ?? ?? Karbon nanotüpler, toksikolog­ları endişelend­iren nanoteknol­ojiler arasında.
Karbon nanotüpler, toksikolog­ları endişelend­iren nanoteknol­ojiler arasında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye