How It Works

Bu bahar ABD'ye bir trilyon ağustos böceği inecek

- SASCHA PARE

Biliyor muydunuz?

Dünya üzerinde 3.400 tür ağustos böceği bulunuyor

1803'ten bu yana ilk kez iki ayrı kuluçka döneminin aynı zamana denk gelmesi nedeniyle bu bahar ABD'nin Ortabatı ve Güneydoğu bölgelerin­de bir trilyondan fazla ağustos böceği ortaya çıkabilir. XIII. Kuluçka ve XIX. Kuluçka, sırasıyla 17 ve 13 yıllık yaşam döngülerin­e göre ortaya çıkan iki farklı periyodik ağustos böceği grubunu temsil ediyor. Her 221 yılda bir gerçekleşe­n nadir bir doğa olayında, bu iki yavru da Nisan ayının sonlarında­n itibaren 16 eyalette topraktan yüzeye doğru tünel açacak.

İkili çıkış olarak bilinen bu olay, potansiyel olarak iki yavrunun birbiriyle çiftleşmes­ine yol açabilir. Smithsonia­n Ulusal Doğa Tarihi

Müzesinde entomolog ve koleksiyon yöneticisi olan Floyd Shockley, "Doğru koşullar altında ve doğru sayıda bireyin çapraz üremesiyle, yeni bir döngüye ayarlanmış yeni bir yavru yaratma olasılığın­ız var" diyor.

Yedi türden oluşan periyodik ağustos böcekleri, yaşamların­ın çoğunu nimf olarak yeraltında geçirir ve ağaç köklerinde­n sızan özsu ile beslenir. Türlere bağlı olarak 13 ya da 17 yıl gün ışığından mahrum kaldıktan sonra böcekler ön bacakların­ı kullanarak yüzeye çıkar ve yetişkinle­re dönüşür. Erkekler

vücutların­ın yan tarafların­daki zarları titreştire­rek eşlerini çeken bir ses çıkarırlar. Bir çift çiftleşmey­i tamamladık­tan sonra, dişiler yumurtalar­ını bırakmak için ağaç dallarında yarıklar açar. Yetişkin periyodik ağustos böcekleri üç ila dört hafta hayatta kalır ve bundan yaklaşık üç hafta sonra çatlayan yumurtalar­ını görecek kadar yaşamazlar. Yumurtadan yeni çıkan nimfler daha sonra yere düşer ve döngüyü tekrarlama­k için toprağa doğru tünel açar.

17 yıllık bir döngüye sahip olan XIII. ve 13 yıllık bir döngüye sahip olan XIX. kuluçka, kuzey Illinois ve doğu Iowa'da dar bir bant boyunca çakışacak. Kuzey Illinois Kuluçkası olarak da bilinen XIII. Kuluçka Wisconsin ve Indiana'nın bazı bölgelerin­de de ortaya çıkarken, Büyük Güney Kuluçkası olan XIX. Kuluçka Ortabatı ve Güneydoğu Amerika'da ortaya çıkacak.

Bir dönümlük ormanda 1,5 milyondan fazla ağustos böceği ortaya çıkabilir, ancak ormansızla­şma bu böceklerin gelişmek için ihtiyaç duyduğu gölgelikle­rin çoğunu ortadan kaldırdı. Ağustos böcekleri muhtemelen ormanlık alanlarda ve böceklerin ortaya çıktığı yerlere yakın yeşil kentsel alanlarda kümelenece­k. Shockley, " Şehir içi alanlarda, ölülerinin temizlenme­sini gerektirec­ek kadar çok sayıda olacaklar," dedi ve öldükten sonra çürüyen fındıklara benzer bir koku ürettikler­ini söyledi. İkili çıkış muhtemelen Temmuz ayı başlarında sona erecek.

Bilim insanları, ekosisteme faydalı oldukları, ısırmadıkl­arı, sokmadıkla­rı ve hastalık taşımadıkl­arı için ağustos böceklerin­in mümkünse rahat bırakılmas­ını öneriyor. Ortaya çıkan ağustos böcekleri yüzeye çıktıkları­nda toprağı havalandır­ır ve dişiler yumurtalar­ını bıraktıkla­rında ertesi yıl daha fazla çiçek ve meyve yetişmesin­e neden olan doğal bir budama hizmeti gerçekleşt­irirler. Shockley, "Onlardan korkmayın" diyor. "Harikulade bir olay olduğu için onları kucaklayın ve çok geçici olduğu gerçeğini kabul edin. Yoğun ama kısa ömürlü olacak."

 ?? ??
 ?? ?? X. Kuluçka'dan bir ağustos böceği yavrusu. Bilinen 12 adet 17 yıllık ağustos böceği yavrusu ve üç adet 13 yıllık ağustos böceği yavrusu var
X. Kuluçka'dan bir ağustos böceği yavrusu. Bilinen 12 adet 17 yıllık ağustos böceği yavrusu ve üç adet 13 yıllık ağustos böceği yavrusu var

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye