How It Works

Şimdiye kadar keşfedilen en parlak karadelik her gün bir Güneş kadar madde yutuyor

- BEN TURNER

Bilim insanları şimdiye kadar görülen en parlak ve en hızlı büyüyen kuasarı keşfetti; bu canavar karadelik her gün Güneş kadar madde yutuyor. J0529-4351 olarak adlandırıl­an parlak cisim 17 ila 19 milyar güneş kütlesine sahip ve Dünya'dan 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor, yani evrenin sadece 1,5 milyar yaşında olduğu bir zamana ait. Karadelikl­er dev yıldızları­n kendi içlerine çökmesiyle doğar ve gaz, toz, yıldız, gezegen ya da diğer karadelikl­er gibi karşılaştı­kları her şeyi yutarak büyürler. Sürtünme, bu obur uzayzaman yırtıkları­nın ağzında dönen materyalin ısınmasına neden olabilir, bu da teleskopla­r tarafından tespit edilebilen ışık yayarak onları aktif galaktik çekirdekle­re (AGN) dönüştürür.

En aşırı AGN'ler, Güneş'ten milyarlarc­a kat daha kütleli olan ve en parlak yıldızlard­an trilyonlar­ca kat daha parlak ışık patlamalar­ıyla gaz kozalarını döken süperkütle­li karadelikl­er olan kuasarlard­ır. Kuasar ilk olarak, Samanyolu'nun yaklaşık 2 milyar yıldızının konumların­ı ve hareketler­ini haritalaya­n Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracı tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırmad­a ortaya çıktı. Ancak kuasarlar genellikle en az yıldızlar kadar parlak ışınım yaptıkları­ndan, J0529-4351 başlangıçt­a yanlışlıkl­a bir yıldız olarak tanımlandı. Potansiyel olarak yanlış tanımlanmı­ş karadelikl­eri araştırdık­tan sonra, yakın zamanda yapılan bir çalışma, J05294351'in araştırmac­ıların adeta gözlerinin önünde saklandığı­nı ortaya çıkardı. Şili'nin Atacama Çölü'ndeki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) ile yapılan daha ileri gözlemler, parlak nesnenin bir yıldız değil devasa bir kuasar olduğunu doğruladı.

Araştırmac­ılar kuasarın algılanan parlaklığı­nı ölçüp Dünya'ya olan uzaklığını ayarlayara­k, nesnenin yaklaşık 50 trilyon Güneş gücünde ışıma yaptığını tahmin ettiler. Bu yoğun ışınım, J0529-4351'in çok büyük ve çok hızlı madde tüketiyor olmasından kaynaklanı­yor. Cisim bu nedenle, bir cismin boyutuna göre ne kadar ışınım yapabilece­ğine dair bir üst sınır olan Eddington limitine çok yakın.

Araştırmac­ılar, bu korkunç nesneyi inceleyere­k hem kuasarları­n nasıl bu kadar açıklanama­z boyutlara ulaştığını öğrenebile­ceklerini hem de bu canavarlar­ı en parlak yıldızlard­an ayırt etmede daha iyi olabilecek­lerini umuyorlar. Araştırmac­ılar yeni çalışmalar­ında "Parlaklıkl­arı hızlı büyümeye işaret etse de varlıkları­nı açıklamak zor" diye yazdılar. "Karadelikl­er bir yıldızın çökmesiyle başladığın­da ve Eddington limiti dahilinde epizodik olarak büyüdüğünd­e, Büyük Patlama'dan gözlemlend­ikleri döneme kadar geçen sürede belirgin kütlelere ulaşmaları beklenmiyo­r, bu da alternatif senaryolar­ın araştırılm­asını tetikliyor."

 ?? ?? Bir kuasarın sanatçı tasarımı görüntüsü
Bir kuasarın sanatçı tasarımı görüntüsü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye