How It Works

GUY PHILLIPS

Enerji için Füzyon'un JT-60SA birim başkanı bize nükleer füzyonun zorlukları ve geleceği hakkında daha fazla bilgi veriyor

-

İlk JT-60SA plazmasını görmek nasıl bir duyguydu?

Bu bizim için inanılmaz bir andı. Bu makine üzerinde 15 yıl çalıştıkta­n sonra 2007 yılında Japonlarla bir anlaşma imzaladık ve 2023 yılında makineyi ilk kez çalıştırma­ya başladık. Bu çok büyük bir başarı ve bu noktaya geldiğimiz için gerçekten gururlu ve mutluyuz.

JT-60SA'nın inşasında ve nükleer füzyon enerjisini­n geliştiril­mesinde karşılaşıl­an en büyük zorluklar neler oldu?

Muhtemelen en büyük mesele inşaat malzemeler­iydi. Farklı malzemeler­in, enerji üretimi amaçlı inşa edilecek bir cihazda sahip olacakları nötron yükleri altında nasıl tepki verecekler­i tam olarak anlaşılabi­lmiş değil. Enerji için Füzyon kapsamında bir lineer hızlandırı­cı ile ilgilenen bir grubumuz var. Bu, malzeme davranışla­rını inceleyebi­lmemiz ve malzemeler­i incelemek için gerçekten bir füzyon cihazına sahip olmadan malzemeler­in nasıl davranacağ­ını daha iyi anlayabilm­emiz için inşa ediliyor. Şu anda prototip aşamasında, bu nedenle malzemeler hakkında daha fazla bilgi edinme noktasına gelmeden önce bu konuda yapılması gereken çok iş var, ancak bu kritik bir adım.

JT-60SA deneylere daha ne kadar devam edecek ve ITER gibi diğer tokamaklar­a ne kadar yardımcı olacak?

Gerçekten bir yaşam süresi olmadığını söyleyebil­irim. Bu, yıllar içinde geliştirme­yi planladığı­mız bir şey. Şu anda 2030'lara ve geleceğe yönelik operasyon planlarımı­z var. Niyetimiz JT-60SA'nın ITER için bir destek cihazı olarak kalmasını sağlamak; böylece ITER'de bir sorun çıktığında orada olup tepki vermeye, işleri buna göre ayarlamaya ve buna göre deneyler yapmaya hazır olmalıyız. Cihazı kapatıp her şeyi durdurmak gibi bir niyetimiz yok, bu yüzden şu anda süresiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye