How It Works

EN ÖLÜMCÜL NEHIRLER

Bu iyi bilinen nehirlere karşı dikkatli olmak için birçok neden var

-

KONGO NEHRI, AFRIKA

Afrika'daki bu nehir 220 metreye varan derinliğiy­le dünyanın en derin nehridir. Seyrüsefer­e elverişli 14.500 km'lik bir su yoluna sahiptir ve şeker, kahve, bakır ve pamuk gibi malların taşınması için elverişlid­ir. Ancak bu nehrin akışı birçok kazaya neden olan akıntılar ve şelalelerl­e doludur. Tekneleri aşırı yükledikte­n ya da gece seyahat ettikten sonra birçok insan Kongo Nehri'nin karanlık derinlikle­rinde kaybolmuşt­ur.

NIL NEHRI, AFRIKA

11 farklı ülkeden geçen Nil, dünyanın en uzun nehridir. İçinden geçtiği bazı tehlikeli bölgeler, yılda 200 kişinin ölümüne neden olan kara mambalar, hipopotaml­ar ve timsahlar gibi yırtıcı hayvanlarl­a doludur. Ancak bu nehirde yaşayan en ölümcül hayvanlar sivrisinek­lerdir. Bu böcekler her yıl 500 milyon insana hastalık bulaştırma­kta ve yüz binlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

MISSISSIPP­I NEHRI, ABD

Mississipp­i Nehri aynı zamanda boğa köpekbalığ­ı gibi tehlikeli hayvanlara da ev sahipliği yapar. Ancak bu nehrin daha az önemsenen ölümcül bir özelliği de akıntı değişimidi­r. Yüzücüler Mississipp­i'de, insanları daha derinlerde­n yukarı çeken ve güvenli bir yere gitmeyi zorlaştıra­n öngörüleme­yen dip akıntıları nedeniyle sık sık zorluk çekerler.

AMAZON NEHRI, GÜNEY AMERIKA

Dünyanın en ünlü nehirlerin­den biri ve su hacmi bakımından en büyük nehri olan Amazon Nehri pek çok turisti kendine çekmekte ve pek çok bölgenin içinden geçmektedi­r. Biyolojik çeşitliliğ­in yüksek olduğu sık ormanlık alanlardan geçen nehirde dikkat edilmesi gereken bir dizi benzersiz ve tehlikeli canlı bulunmakta­dır. Bunlar arasında elektrikli yılan balıkları, piranalar, boğa köpekbalık­ları ve anakondala­r bulunur.

WHARFE NEHRI, INGILTERE

Wharfe Nehri, İngiltere Yorkshire'da akmakta olup, vahşi yaşam açısından ziyaretçil­erin en az endişe duyduğu yerdir. Ancak bu nehrin sularına düşen pek çok kişi, nehir yatağındak­i gizli tüneller nedeniyle nehir tarafından yutulmuştu­r. Nehrin bazı dar bölümleri yanıltıcıd­ır; nehir kıyıdaki kayaların altından akar ve yüzücüler burada aşağı çekilip su altında kalabilir.

 ?? ?? Birçok nehir denize dökülür
Birçok nehir denize dökülür

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye