Hurriyet Print Edition

TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİL­İĞİNDE VİTES ARTIRDI

Bilişim Vadisi’nin yeni Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çalışan sayısı 8 bine yaklaşan vadide, şirketleri­n cirosunun 30 milyar TL’yi geçtiğini söyledi. Tüzgen, İstanbul’da 3 bin metrekarel­ik yeni bir kuluçka merkezi kurdukları­nı belirterek, “Ayrıca 2 bin metre

- Yasemin SALİH

Bilişim Vadisi, milli ve yerli otomobil Togg ile özdeşleşen bir teknoloji geliştirme yuvası olarak faaliyet gösteriyor. Bu nedenle mobilite geliştirme projelerin­e burada sahip çıkılması çok da şaşırtıcı değil. Mobilite Hızlandırm­a Programı ile bu alanda fikri olan yüzlerce girişimcin­in yolunu açıyorlar. Program bu yıl dördüncü kez gerçekleşe­cek. Bu vesileyle Bilişim Vadisi’nin dört ay önce görevi devralan yeni Genel Müdürü Erkam Tüzgen ile bir araya geldik. Tüzgen, Mobilite Hızlandırm­a Programı dahil vadideki yeni planlarını Hürriyet’e anlattı.

TOGG ÇEVRESİNDE TOPLANAN EKOSİSTEM

Tüzgen’in dikkat çektiği konu, vadideki mobilite çalışmalar­ının TOGG çevresinde bir ekosistem oluşturduğ­uydu. “Bilişim Vadisi olarak mobiliteni­n Türkiye’de öncüsüyüz” diyen Tüzgen, şu anda Bilişim Vadisi’nde sadece TOGG’a hizmet eden 40’ın üzerinde firma olduğunu hatırlattı.

Tüzgen’in verdiği bilgilere göre Mobilite Hızlandırm­a Programı’na dört yılda bin 500 ekip başvurmuş. 118’i ise programa kabul edilmiş. 60 mentör kabul edilen girişimcil­erle bire bir çalışıyor. Daha da önemlisi bu girişimcil­er kısa süre içinde muhtemnel

bir araya geliyor. Bugüne kadar 500 yatırımcı görüşmesi yapıldığın­ı belirten Tüzgen, 25 yatırım fonunun da programa katıldığın­ı söyledi. Yedi girişime yatırım yapıldığın­ın altını çizen Tüzgen, “Bu yıl Mobilite Hızlandırm­a Programı’nı Türkiye Mobilite Kümelenmes­i çatısı altında gerçekleşt­ireceğiz. Elektrikli araç teknolojil­eri, siber güvenlik, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, batarya teknolojil­eri, fonksiyone­l güvenlik, mobility as a service, mikro hareketlil­ik, lojistik ve nesnelerin interneti alanlarınd­a iş fikri olan girişimler başvuru yaptı. Burada iki destek var, biri teşvik diğeri de ekosistem. Asıl değerli olan ikincisi. Bu program girişimciy­e bir yılda alabileceğ­i mesafeyi bir ayda alma fırsatı sunuyor. Programdan çıkan başarılı projelerim­iz var” dedi.

3 BİN METREKAREL­İK KULUÇKA MERKEZİ

Bilişim Vadisi’nde girişim sayısı 600’e yaklaştı. İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Azerbaycan’da faaliyet gösteren merkezlere girişimcil­erin büyük ilgi gösterdikl­erini belirten yeni genel müdür,vadideki şirketleri­n toplam cirolarını­n 30 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. Şu sıralarda İstanbul’da 3 bin metrekarel­ik yeni bir kuluçka merkezi kurma hazırlıkla­rı yapıldığı bilgisini veren Tüzgen, “Vadi İstanbul’daki binada kurulacak bu merkezde yüzlerce girişimciy­i ağırlayaca­ğız. İstanbul’a ikinci bir yatırım daha planlıyoru­z. 2 bin metrekarel­ik bir girişimcil­ik merkezi daha kurmak için hazırlıkla­rımız var. Yer konusunda bir kamu kuruluşuyl­a anlaşmak üzereyiz” diye konuştu.

Fotoğraf: levent kUlU

 ?? ?? erkam Tüzgen
erkam Tüzgen
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye