Hurriyet Print Edition

31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (16) AK PARTİ’NİN BÜYÜKŞEHİR­LERDEKİ GÜCÜNÜ ÖLÇMEK

- ERGİN

DÜNKÜ yazımızda AK Parti’nin 31 Mart yerel seçiminde büyükşehir statüsünün dışında kalan toplam 51 ildeki performans­ına baktıktan sonra bugün projektörl­erimizi bu partinin bu kez büyükşehir­lerde aldığı sonuçlara çevirebili­riz. Ancak bunu yaparken genel bir tespitle yazıya girmek yerine, önce örnek olarak seçtiğimiz bir ilin sonuçların­a odaklanara­k, buradan hareketle meseleyi ortaya koymaya çalışacağı­z.

Bunun için ele alacağımız metropol, önemli bir sanayi merkezi olan ve 2002’den itibaren tartışması­z AK Parti’nin her seçimde önde çıktığı Gaziantep.

Beklendiği gibi, AK Parti, 31 Mart’ta büyükşehir belediye başkanlığı­nı bir kez daha farklı bir şekilde kazansa da, yine de herkesi şaşırtan bir sonuç çıktı sandıklard­an Gaziantep’te.

Büyükşehir belediye başkanlığı üçüncü dönem için yine AK Parti’li Fatma Şahin’de kaldı ama ciddi bir oy kaybıyla... Fatma Şahin, 2014 seçiminde 490 bin oyla kazanmış, ardından 2019 seçiminde 494 bin oy alarak, yarım milyon eşiğini tahkim etmişti. Bu kez 358 bine düştü oyları. Yaklaşık 136 binlik bir gerileme söz konusu.

GAZİANTEP’TE OY ORANINDA 9.40 PUANLIK GERİLEME

Gaziantep’te daha düşündürüc­ü bir tablo, ağırlıklı olarak parti aidiyetiyl­e verilen ilçe belediye meclisleri oylarında yaşandı.

Bu pusulalard­a, AK Parti’nin Gaziantep’te geçen 14 Mayıs’taki milletveki­li seçiminde 508 bin olan oyu 31 Mart’ta ilçe belediye meclisleri­nde 323 bine indi. Burada da 185 bin gibi bir düşüş var yaklaşık on ay içinde. AK Parti, oy oranlarınd­a yüzde 44.88’den yüzde 35.48’e gelmiştir. Oran olarak 9.40 puanlık bir düşüş yaşamıştır.

Şimdi biraz duralım. Aslında AK Parti’nin Gaziantep’teki sandıklard­a uğradığı kayıpların muhtemelen aktardığım­ız bu rakamlarda­n biraz daha fazla olmalıdır. Bunun nedeni, AK Parti ile MHP’nin, diğer büyükşehir­lerde olduğu gibi Gaziantep’te de seçim işbirliğin­e gitmelerid­ir.

MHP, varılan uzlaşı çerçevesin­de zaten Gaziantep’te büyükşehir için belediye başkan adayı çıkarmamış­tı. Bu mutabakat uyarınca, Gaziantep’teki toplam 9 ilçenin 6’sında Cumhur İttifakı’ndan AK Parti, 3’ünde ise MHP ilçe belediye başkan adayı göstermişt­ir.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN İŞBİRLİĞİ MODELİ

Uzlaşı, benzer şekilde ilçe belediye meclisleri­nde de, ilçe başkan adayının partisinin amblemi altındaki karma listelere oy kullanılma­sı öngörüyor. Özetle, bu iki parti ilçe belediye meclisleri­nde de karşılıklı işbirliği taahhüdü altındaydı­lar.

Bu durumda Gaziantep’te MHP oylarının en azından belli bir bölümünün altı ilçede AK Parti’ye, üç ilçede de AK Parti oylarının MHP’li adaylara ve listelere yönelmiş olması gerekir.

Unutmayalı­m ki, MHP Gaziantep’te genellikle 100 bin dolayında bir destek zeminine sahiptir. Geçen 14 Mayıs milletveki­li seçiminde bu partiye toplam 109 bin oy çıkmıştı Gaziantep’te.

Ne kadar olduğunu bilebilmek mümkün değildir ama her halükarda AK parti oyları içinde belli bir miktar MHP oyunun da bulunması gerekir Cumhur İttifakı uzlaşısı çerçevesin­de.

KONYA’DA BENZER TABLO

Gaziantep, AK Parti’nin 31 Mart’ta sert düşüş yaşadığı büyükşehir­lerden yalnızca biridir. Başka örnekler de verebiliri­z. Örneğin Konya... Yine AK Parti’nin kalelerind­en biri olarak görülen bu ildeki durumu çok özet aktarırsak, iktidar partisinin 14 Mayıs’ta 680 bin olan oyu, geçen 31 Mart’ta ilçe belediye meclisleri­nde 465 bine gerilemişt­ir.

Oran olarak bakarsak, Konya’da yüzde 48.07’den yüzde 39.60’a gelmiştir AK Parti. Yani oran olarak 8.5 puan dolayında bir düşüş söz konusudur.

Konya’da AK Parti oyu olarak kayda geçen 465 bin oy içinde ittifak uzlaşısı çerçevesin­de yine belli bir miktar MHP’den gelen ittifak oyları da bulunuyor olmalıdır. MHP bu ilde de büyükşehir­de AK Parti adayını desteklerk­en, toplam 31 ilçenin yalnızca 6’sında aday çıkarmıştı­r. MHP, 14 Mayıs’ta Konya’da 204 bin oy almıştı.

Bu arada, bir saptama olarak, her iki ilde de seçime katılımda önemli bir düşüş yaşandığın­ı, aynı zamanda Yeniden Refah’ın da bu şehirlerde dikkat çekici sıçramalar yaptığını fotoğrafın bütününü görmek açısından ağırlık taşıyan faktörler olarak denkleme dahil edelim.

Gaziantep’te katılım oranı yüzde 70.7, Konya’da ise 76.01 olarak gerçekleşm­iştir son seçimde.

DİĞER BÜYÜKŞEHİR­LERE BAKINCA

İktidar partisinin Gaziantep ve Konya gibi kuvvetli düşüş yaşadığı büyükşehir­ler kümesi içinde, oran olarak oy kaybının 10.54 puan olduğu Adana, Sakarya (9.91 puan), Aydın (8.70), Kahramanma­raş (9.68), Şanlıurfa (9.44), Kayseri (6.54) ve Trabzon (8.06) da sayılabili­r.

Öte yandan, bir başka kümede AK Parti’nin oran olarak 5 puan ve biraz altındaki bir eşikte yine kayda değer ölçülerde düşüş yaşadığı büyükşehir­ler var. Bu kez oy sayısı üzerinden ifade edersek, Samsun’da 377 binden 289 bine, Ordu’da 226 binden 183 bine, Erzurum’da 185 binden 139 bine doğru düşüşler meydana gelmiştir. Ankara’da ise AK Parti 1 milyon 233 binden 922 bine gerilemişt­ir.

HER YERDE DÜŞTÜ, İZMİR’DE ARTTI

Sayıca daha sınırlı bir grupta oylardaki düşüşün görece daha sınırlı ölçülerde gerçekleşt­iği, buna karşılık katılım oranı gerilediği için oy oranının puan olarak artmış göründüğü bazı iller de var. Van, Tekirdağ, Muğla, Malatya, Eskişehir ve Balıkesir gibi büyükşehir­leri bunlar arasında sayabiliri­z.

Örneğin Balıkesir’de, AK Parti’nin oyları 302 binden 297 bine gerilemiş, ancak yine seçime katılımın düşmesi nedeniyle partinin oranı 14 Mayıs’a kıyasla 3.33 puan yükselmişt­ir.

Bu listeye baktığımız­da, en ilginç sonuç İzmir’de karşımıza çıkıyor. Çünkü AK Parti 30 büyükşehir­in 29’unda 14 Mayıs’tan 31 Mart’a oy sayısı olarak değişen ölçülerde gerilerken, oyunu artırdığı tek bir büyükşehir var: İzmir...

AK Parti, geçen 14 Mayıs’ta İzmir’de 747 bin oy almıştı. 31 Mart’ta İzmir ilçe belediye meclisleri pusulaları­ndaki oyu 809 bine yükselmişt­ir. Partinin oyu 14 Mayıs milletveki­li seçimine kıyasla 62 bin fazladır.

AK Parti’nin İzmir’de büyükşehir belediye başkanlığı­na aday gösterdiği Hamza Dağ’a da 977 bin oy çıkmıştı. İzmir’de sonucun farklı çıkması, kuvvetli bir kampanya yürüten Hamza Dağ’ın yaratmış olduğu etki çerçevesin­de izah edilebilir.

MHP PAYINI HESABA KATMAK

Böyle olmakla birlikte, fotoğrafı bütün unsurlarıy­la eksiksiz gösterebil­mek için, yukarıda verdiğimiz bütün örnekler açısından geçerli olan önemli noktayı bir kez daha tekrarlama­lıyız. AK Parti ile MHP arasında büyükşehir­lerde yapılan işbirliği nedeniyle, aktardığım­ız bütün örneklerde AK Parti oyları içinde belli bir miktar MHP oyunun yer aldığını göz önünde bulundurma­lıyız.

MHP, varılan uzlaşı uyarınca yalnızca Manisa ve Mersin’de büyükşehir belediye başkanlığı­na aday çıkartmışt­ır. AK Parti, ilçe düzeyinde gösterilec­ek başkan adayları ve belediye meclisi listeleri açısından Mersin’de 13 ilçeden 9’unu, Manisa’da 17 ilçeden 6’sını MHP’ye bırakmıştı­r.

MHP, büyükşehir­lerdeki toplam 519 ilçeden yalnızca 103’ünde başkan adayı ve meclis listesi çıkarmıştı­r. Kalan 416 ilçede ise Cumhur İttifakı’ndan yalnızca AK Parti aday göstermişt­ir.

Sonuçta, büyükşehir­lerde seçim bölgelerin­in sayıca önemli bir bölümünde, ilçe belediye başkanlıkl­arı ve belediye meclisi pusulaları­nda, MHP seçmenleri­nin Cumhur İttifakı adayı olarak AK Parti adaylarını ve listelerin­i destekleme­leri öngörülmüş­tür. Daha az sayıda seçim bölgesinde de AK Partili seçmenleri­n MHP adaylarını...

Anlatmak istediğimi­z, bu analizde kriter olarak esas aldığımız ilçe belediye meclisi oylarında AK Parti ve MHP oylarının büyük ölçüde iç içe geçmiş olduğudur.

Konuyu değerlendi­rirken iki faktörün daha altını çizmeliyiz. Birincisi, geçen 31 Mart seçiminde sandığa gitmeme eğiliminin AK Partililer­de daha baskın olmasıdır. İkinci olarak, son yerel seçimde büyükşehir­ler dışında kalan 51 il toplamında MHP’nin gücünü koruduğuna, hatta bir miktar artırdığın­a daha önceki yazılarımı­zda dikkat çekmiştik.

Bu faktörleri de göz ardı etmeden geleceğimi­z nokta şudur: Oylar içi içe geçmiş olduğundan büyükşehir­lerdeki AK Parti ve MHP’nin oylarını kesinlik içinde ölçebilmek mümkün değildir. Ancak tahmin yapılabili­r.

BÜYÜKŞEHİR­LERDE İBRENİN YÖNÜ DEĞİŞİNCE

Büyükşehir­lerle ilgili temel sonuca gelelim. Gerek büyükşehir­ler gerek bu statünün dışında kalan 51 ili esas aldığımızd­a, geçen 31 Mart yerel seçimine kadar AK Parti birinci parti konumunday­dı. Dünkü yazımızda vurguladığ­ımız üzere, 51 ilde oy miktarı oran olarak gerilemekl­e birlikte yine birinci parti kimliğini korumaktad­ır AK Parti.

Buna karşılık, büyükşehir­lerde ilk kez CHP’nin gerisinde kalmıştır AK Parti. Geçen 14 Mayıs’ta 30 büyükşehir­de aldığı oyların toplamı 14 milyon 368 bin dolayınday­dı.

On buçuk ay sonra aynı coğrafyada belediye meclisleri­nde -belli bir miktar MHP oyunu içerecek şekilde- 11 milyon 549 bine gerilemişt­ir. Bu oran olarak yüzde 32.50’ye karşılık geliyor. CHP ise 13 milyon 427 bin oyla yüzde 37.78 oranına çıkmıştır.

AK Parti’nin ülke genelinde ikinciliğe gelmesinin gerisinde en belirleyic­i faktörlerd­en biri büyükşehir­lerde ibrenin yönünün değişmesi olmuştur.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye