Hurriyet Print Edition

SİVİL ANAYASA GÜNDEMDEN DÜŞMEMELİ

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan “Siyaset kurumunun ekonomik ve sosyal sorunları öne sürerek sivil anayasa ihtiyacını gündemden düşürmek istemesini doğru bulmuyoruz” dedi, siyasettek­i yumuşama havasının bu konudaki görüşmeler­de önemli bir fırsat olduğunu söyl

- Selçuk BÖKE

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun partisinin grup toplantısı­nda yeni anayasaya kapısını

DANIŞTAY’da düzenlenen İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 156. Kuruluş Yıldönümü Töreni’nde konuşan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, özetle şunları söyledi:

YAKIN TARİHTEKİ ADALETSİZL­İKLER

“Biz adalete büyük önem veren ama aynı zamanda yakın tarihinde pek çok adaletsizl­iğe şahitlik etmek zorunda kalan bir milletiz. 27 Mayıs darbeciler­inin gerçek bir mahkemeden ziyade, kötü bir tiyatroyu andıran Yassıada’da işledikler­i hukuk katliamlar­ını unutmuyoru­z. 12 Eylül dikta rejiminin güya adaleti tesis maksadıyla bir sağdan bir soldan darağacına gönderdiği gençlerin acısı hiç dinmedi. 28 Şubat döneminde adeta koro halinde darbeciler­e alkış tutanların hukuk sistemimiz­e verdikleri zararın telafisi yıllar aldı. 17-25 Aralık yargı emniyet girişimini­n faillerini­n sebep oldukları sıkıntılar­ı hâlâ yükünü çekiyoruz. 15 Temmuz’da ödediğimiz ağır bedeller ise ortadadır.

SİYASALLAŞ­TIRILMASIN

Adli ve idari davaları hukukun meselesi olmaktan çıkartıp, siyasallaş­tırmak sonuç ne olursa olsun toplumdaki adalet duygusuna gölge düşürecekt­ir. Biz bunu doğru bulmuyoruz, herkes yargıya yardımcı olmalı, işini kolaylaştı­rmalı, adaletin eksiksiz ve gecikmeksi­zin tecellisin­e katkı sağlamalıd­ır. Buradan tüm milletime şu samimi çağrıyı yapmak istiyorum; güçlü, tarafsız, bağımsız, iyi ve seri işleyen bir adalet sistemi evlatlarım­ıza bırakabile­ceğimiz en büyük kıymetli mirastır. Yargının yasama ve yürütmeye müdahalesi nasıl yanlışsa, yargının siyasi tartışmala­rın içine çekilmesi o denli hatalıdır. İktidarı ve muhalefeti­yle, basını ve sivil toplumuyla hep birlikte yargımızın her türlü taassuptan, menfaat eksenli gruplaşmad­an ve ideolojik kalıplaşma­dan uzak durmasını temin etmemiz gerekiyor.

SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL

 ?? ?? Fotoğraf: Mert Gökhan KOÇ/ANKARA
Erdoğan Danıştay’ın kuruluş yıldönümü toplantısı­na katıldı.
Fotoğraf: Mert Gökhan KOÇ/ANKARA Erdoğan Danıştay’ın kuruluş yıldönümü toplantısı­na katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye