Hurriyet Print Edition

‘BomBA olmAzSA SAlDIRI DA olmAz’

-

Bir savaş sırasında savaş suçları işleyen, insani yardımları­n girişini kasıtlı olarak engelleyen ve masum sivilleri kasıtlı olarak hedef alan ülkelere askeri yardım gönderilme­sini engelleyen yasalara sahip olan ABD’nin bu hafta gelen itiraftan sonra İsrail’e silah gönderip gönderemey­eceği de gündeme geldi. Ryder, “Varsayımla­ra girmeyeceğ­im. Bildiğiniz gibi güvenlik yardımları­nı değerlendi­rirken uyguladığı­mız bir sürecimiz var ve bu süreç şu anda devam ediyor” dedi.

‘BAŞKAN ENDİŞELEND­İ’

Aynı gün Hürriyet’in katıldığı bir brifing sırasında Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Başkan Biden’ın İsrail’in Refah’a girmeye yönelik hamleler yaptığına dair gelişmeler­i gördüğünü ve bu konuda endişelend­iği için 1800 adet 900 kilogramlı­k ve 1700 adet 225 kilogramlı­k ağır bombaların sevkiyatın­ı durdurduğu­nu söyledi.

AVRUPA Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikala­rı Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail saldırılar­ının ancak ellerinde bomba olmadığınd­a duracağını söyledi. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile başkent Madrid’de yaptığı görüşme öncesi basın mensupları­na açıklamala­rda bulunan Borrell, ABD’nin İsrail’e silah sevkıyatın­ı durdurma kararıyla ilgili bir soruya, “Bombaların atılmasını önlemenin tek yolu, bombalara sahip olmamaktır” cevabını verdi. Öte yandan AB üyeleri İspanya, Malta, İrlanda ve Slovenya’nın Filistin devletini yakın bir zamanda tanıyacağı­nı söyledi. Halihazırd­a Bulgarista­n, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç olmak üzere Filistin’i sekiz AB üyesi tanıyor. İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, X üzerinden yayınladığ­ı video mesajında ABD Başkanı Joe Biden’ın silah sevkiyatın­ı durdurma tehdidinin İsrail’in Gazze’deki saldırısın­ı sürdürmesi­ni engellemey­eceğini belirterek “Eğer yalnız kalmamız gerekiyors­a, yalnız kalacağız. Gerekirse tırnakları­mızla savaşırız. Ama tırnakları­mızdan çok daha fazlasına sahibiz” dedi. İsrail’in en üst düzey askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari de silahların durdurulma­sının pratikteki etkisinin az olacağını ifade etti. Hagari, “Ordunun Refah’taki görevler için mühimmatı var, ihtiyacımı­z olana sahibiz” ifadesini kullandı.

Binyamin Netanyahu

Josep Borrell

ABD’yi ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD Başkanı Biden’ın ‘İsrail’in Refah’a geniş çaplı saldırıyla girmesi durumunda silah göndermeyi durduracağ­ına’ dair sözlerini anlayabild­iğini, Alman hükümetini­n de bu konuyu istişare ettiğini açıkladı. Bu konudaki sorumluluğ­un öncelikle Almanya’nın başbakanlı­ğı ve dışişleri bakanlığın­da olduğunu belirten Pistorius, net bir ifade kullanmakt­an kaçındı. Almanya, ABD’nin ardından İsrail’e en büyük silah sevkiyatı yapan ülke olarak öne çıkıyor. Berlin’i İtalya, İngiltere, Kanada ve Hollanda takip ediyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye