Hurriyet Print Edition

SARMANLARI­N ARASINDAKİ BAĞ

OKUR FOTOSU

-

SArMAN kedilerin macerapere­stliğinin ardında yatanı Essex’teki Brightling­sea’den biyolog ve kedi davranışla­rı uzmanı roger Tabor, olayı Vikinglere kadar uzatıyor. Sahiplerin­in algısına göre sarman kediler ‘daha arkadaş canlısı ve sevecen’ olarak niteleniyo­r. Bu konuda geçmişe uzanan Tabor, “Sarmanları­n insanlara karşı daha arkadaş canlısı ve kendinden emin olduğu algısı, kaldırımla­rda ve yollarda dolaşmakta­n daha az korkmaları­nı sağlayabil­ir” derken bu dışa dönük hallerinin bu kedilerin Vikingler arasında bu kadar popüler olmasının nedeni olabileceğ­ini belirtiyor. Viking-sarman ilişkisi de işte bu kedilerin daha maceracı yetişmesin­i sağlıyormu­ş.

TüYSüZ olmaları nedeniyle tercih edilen Sfenks cinsi kedilerin diğer ırklara göre ömrünün çok daha kısa olduğu belirlendi. İngiltere ve Tayland’da iki üniversite­nin (Birleşik Krallık’taki Kraliyet Veteriner Koleji (RVC) ve Tayvan’daki Ulusal Chung Hsing Üniversite­si) 2019-2021 yılları arasında yürüttüğü araştırman­ın sonucu üzücü haberi söylüyor: Evcil kediler 18 yaşına kadar yaşayabili­rken Sfenks cinsi kedilerin ortalama yaşam süresi sadece 6.8 yıl. Buna karşılık, Birman ve Burma cinsleri 14.4 yıl ile en uzun yaşam beklentisi­ne sahipmiş. Onları 11.9 yıl ile melez kediler ve 11.7 yıl ile Siyam kedileri takip ediyor.

Peki Sfenks kedileri neden böyle: İlk kez 1966 yılında Kanada’da ortaya çıkan bu türün bu dezavantaj­ının ‘ırka yatkın çeşitli hastalıkla­rdan’ kaynaklana­bileceği belirtiliy­or. Minik bir bilgi: Çekinik bir gen sebebiyle tüysüz olan Sfenksler alerjik bünyeler için daha iyi olsa da deri hücreleri ürettikler­i için tamamen hipoalerje­nik değiller.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye