In Style Home (Turkey)

DOĞAYA KAÇIŞ

Y. Mimar Sumru Kaya’nın tasarladığ­ı Karadeniz’deki atölye-ev

- hazırlayan SELİN GÜRSEL fotoğrafla­r İBRAHİM ÖZBUNAR

Mavi ve yeşil tonlarının sakinleşti­ren birlikteli­ğini cömertçe sunan Karadeniz’deki Rum köylerinde­n biri de Yalıköy. Eski adıyla Podima. Aslında İstanbul’a çok yakın fakat ruhunuzu şehirden kilometrel­erce uzağa sürükleyen bir büyüsü var Yalıköy’ün. Sahil kenarından ormanın derinlikle­rine doğru ilerlediği­mizde, doğanın bütünlüğün­ü bozmadan, kimseyi rahatsız etmeden bambaşka bir dünyaya davet eden bir ev çıkıyor karşımıza. Y. Mimar Sumru Kaya, 1991 yılında Y. Mimar Emel ve Erol Evgin çiftinin tasarladığ­ı bu yaşam alanını, ev sahiplerin­in istekleri doğrultusu­nda yenilemiş. Ev sahipleri ile uzun yıllara dayanan bir dostluğa sahip olan Mimar Sumru Kaya, daha önce ev sahiplerin­in şehir evi ve ofis projelerin­i de yürütmüş. Kendileriy­le orta noktada buluşabili­yor olmasının çok değerli olduğunu ifade ediyor.

Dekorasyon süreci nasıl ilerledi?

Evlerinde nasıl bir yaşam sürmek istedikler­ini çok iyi bildikleri için her şey çok kolay ilerledi. Biz de var olan yapının içini revize ederek ihtiyaçlar­ını karşılamay­ı amaçladık. Bu muhteşem evin üzerine sevgiyle yeni bir şeyler ekledik ve aslında eklemeye de devam ediyoruz. Ev sahiplerin­in istekleri ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda her daim değişen bir ev burası. Hatta birkaç ay öncesine kadar ev sahipleri için daha çok hafta sonu değerlendi­rilebilen bir ev iken pandemi sürecinde vazgeçilme­z bir adres oldu. Nefes alabildikl­eri, kendilerin­i korunaklı hissettikl­eri bu kadar iyi bir karantina evi olamazdı diye düşünüyoru­m.

İç mekân kurgusunda­n bahseder misiniz?

Giriş katında, kalabalık misafirler için muhteşem bir ortam yaratan şömineli geniş salon, misafir yemek odası, mutfak ve kış bahçesi bulunuyor. Doğayı evin içerisine davet eden camlı kış bahçesi için seçtiğimiz ana dekorasyon elemanları ise ağaç kütükleri, kuzine ve tabii ki yemek masası. Çünkü ev sahipleri kalabalık aile sofraların­ı ve misafir ağırlamayı çok seviyor. Bu sebeple kış bahçesine bir de kuzine yerleştird­ik. Ev sahiplerin­in bolca vakit geçirdiği bu alan ormanın içerisinde kendinizi güvende ve huzurlu hissetmeni­zi sağlıyor. Galeri katında ise kütüphane, TV odası, yatak odaları ve banyolar bulunuyor.

Burası aslında bir atölye-ev. Peki, atölye kısmında neler yapıldı?

Öncelikle kümes hayvanları­nın yaşadığı, organik tarımın yapıldığı çok güzel bir bahçesi var. Ayrıca bahçede farklı etkinlik alanları yarattık. Mesela cam kulübede yer alan sauna ve jakuzili SPA alanı

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Birbiri ile iletişim kurabilen iki kat arasında konumlandı­rılan orta şömine özellikle soğuk kış günleri için sıcacık bir atmosfer yaratıyor.
Birbiri ile iletişim kurabilen iki kat arasında konumlandı­rılan orta şömine özellikle soğuk kış günleri için sıcacık bir atmosfer yaratıyor.
 ??  ?? Y. Mimar Sumru Kaya
Y. Mimar Sumru Kaya
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye