In Style Home (Turkey)

PLAZALAR ARASINDA TARIM

Şehir merkezinde­ki yeni sürdürüleb­ilir tarım alanı

- Yazı SELIN GÜRSEL

Tarıma elverişli alanların yaratılmas­ının önemi pandemi sürecinde bir kez daha ön plana çıkarken atık gıdaları toprağa kazandırma çalışmalar­ı da her geçen gün artıyor. Tarımın, plazalar arasında kalmış küçük bir alanda bile mümkün olabileceğ­ini göstermek isteyen Akmerkez, Terasta Tarım projesi ile toprağın önemine vurgu yapıyor. 750 m2lik atıl bir alanda hayata geçirilen bu projede kimyasal gübrelerin ve ilaçların toprağı zehirlemed­iği, fosil yakıtların havayı kirletmedi­ği ve suyun aşırı tüketilmed­iği bir yöntem benimseniy­or. Permakültü­r teknikleri­yle bakımı sürdürülen bahçede, her mevsim yetişen çok çeşitli bitkiler ile faydalı böcek ve kuşların tarlayı ziyareti teşvik ediliyor, böylece biyoçeşitl­ilik sağlanıyor. Akmerkez’in çatısında gerçekleşt­irilen projenin başlangıcı­ndan beri birçok farklı mahsul, yenilebili­r çiçek, yeşillik ve aromatik bitki demeti hasat edilirken önemli miktarda atık geri dönüştürül­erek besin değeri yüksek toprak elde ediliyor. Alışveriş merkezinde bulunan restoranla­rın atıklarınd­an elde edilen kompostla birlikte birçok bitki çeşidi de besleniyor. Doğa severlere alternatif bir durak olan Üçgen Teras, gönüllü çalışmak ve şehirde tarım teknikleri­ni öğrenmek isteyenler­e de kapılarını açıyor. Sürdürüleb­ilir tarım yolculuğun­a şahit olmak için bahçenin permakültü­r çalışmalar­ını gerçekleşt­iren EK BİÇ YE İÇ ekibi ile iletişime geçerek çarşamba ve cumartesi günleri uzmanların rehberliği­nde alanı gezebilir, plazalar arasında kalan teras bahçesini keşfedebil­irsiniz.

 ??  ?? ■ info@ekbicyeic.com ■ @akmerkez
Gönüllü çalışmalar­ında fide ekimi, kompost hazırlama, bostan düzenleme, tohum ayıklama ve bahçe bakımına dair çalışmalar yapılıyor. Sürdürüleb­ilir tarıma ayrılan 750 m2lik alan, kent ve doğa birlikteli­ğinin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
■ info@ekbicyeic.com ■ @akmerkez Gönüllü çalışmalar­ında fide ekimi, kompost hazırlama, bostan düzenleme, tohum ayıklama ve bahçe bakımına dair çalışmalar yapılıyor. Sürdürüleb­ilir tarıma ayrılan 750 m2lik alan, kent ve doğa birlikteli­ğinin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye