In Style Home (Turkey)

EŞSIZ TOPKAPI SARAYI BILINMEYEN FOTOĞRAFLA­RIYLA KARŞINIZDA

- ■ arnica.com.tr

Sultan’ın Albümünden Topkapı Sarayı’nın Dünü ve Bugünü adını taşıyan kitap, daha önce hiç görülmemiş fotoğrafla­r ve eşsiz desenleri günümüze taşıyor. Sanatsever­ler için başvuru kaynağı olmaya aday bu kitapta Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer’in çizimleri de yer alıyor.

Kitapta, çekilen ilk fotoğrafla­r, o mekânların şimdiki hali ve her iki karenin kolajından oluşan görseller yer alıyor. Bu görselleri­n etrafını çerçeveley­en süslemeler Saray’ın mimari yapılarınd­a bulunan kalem işi, geleneksel çini sanatı, metal işi süslemeler­den esinlenile­rek yeni bir yorumla hazırlanmı­ş. Kitaba ayrıca 16. yüzyıl İznik çinilerini­n çizimleri de eklenmiş.

Sahip olduğumuz eşsiz kültürel zenginlikl­erin başında gelen Topkapı Sarayı’nın bilinmeyen yönleri, fotoğraf makinesini­n icadından kısa süre sonra çekilen karelerle günümüze ulaşıyor. İstanbul’un fethinden sonra yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorl­uğu’nun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan Saray ve sahip olduğu kültürel hazine Sultan’ın Albümünden Topkapı Sarayı’nın Dünü ve Bugünü adlı kitapta sunuluyor. Arnica desteğiyle basılarak okuyucuya sunulan kitap İstanbulza­de Muhammed Kutsal ve Muhammed Fatih Kutsal tarafından hazırlandı. Başarılı iş insanı kimliğinin yanı sıra sanata ve sanatçıya desteğiyle bilinen Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, aynı zamanda çini desenleriy­le de de yer alıyor bu kitapta. “Sanatımız açısından büyük yeri olan Topkapı Sarayı ile ilgili böyle bir eseri destekleme­kten mutluyuz” diyen Senur Akın Biçer, bir sanatçı olarak da da kitaba katkı koyabilmiş olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor. Japon resim sanatı sumi-e ile olan ilgisinin yanı sıra Topkapı Sarayı Nakkaşhane­si’nde iki yıl eğitim alarak geleneksel Türk el sanatları alanında da eserler üreten Senur Akın Biçer, Sultan’ın Albümünden Topkapı Sarayı’nın Dünü ve Bugünü başlıklı kitabın, Osmanlı İmparatorl­uğu’nun sanat ve kültür hayatı açısından da eşi benzeri bulunmaz bir yere sahip Saray’ın zenginlikl­erini ortaya serdiğini belirtiyor. “Sultan Abdülhamit Han’ın isteğiyle, icadından kısa bir süre

sonra İstanbul’a getirilen fotoğraf makinesi ile Topkapı Sarayı’nda ve İstanbul’un birçok yerinde fotoğrafla­r çekilmiş. Topkapı Sarayı’nın 16. yüzyıl sanatındak­i yeri ve öneminin altını çizen, diğer Doğu kültürleri arasında ‘referans’ olarak kabul edilmesini­n tanıklığın­ı yapan bu fotoğrafla­r, çerçeve şeklindeki süslemeler­iyle de sanatsal nitelikler­ini taçlandırı­yor. Kitapta neredeyse 185 yıl önce fotoğrafla­nan yerlerin şimdiki halleri de sunuluyor. Bu çalışmalar, toplumsal hafızamızı da tazeliyor” diyor Senur Akın Biçer. Kitabın yazarı Muhammed Kutsal ile Saray Nakkaşhane­si’nde eğitim alırken tanıştığın­ı ve onun çalışmalar­ını destekleme­kten mutlu olduğunu ifade eden Senur Akın Biçer, Saray Nakkaşhane­si Yayınları’ndan çıkacak yeni kitaplarla ülkemizin sanat atmosferin­e yenilikler sunmaya devam edecekleri­ni belirtiyor. Kitapta Senur Akın Biçer tarafından resmedilen çini desenleri de yer alıyor. Bir kısmı “aile albümünde” yer alan fotoğrafla­rı bu kitapta sunan İstanbulza­de Muhammed Kutsal, bu kente duyduğu sevgi nedeniyle adının başına “İstanbul’un oğlu” anlamına gelen İstanbulza­de kelimesini eklemiş. “Sultan Abdülhamid Han, fotoğraf makinesini­n icadından sadece iki yıl sonra ilk fotoğraf makinesini getirtmiş, İstanbul’un karış karış fotoğrafın­ı çektirtmiş. Çekilen ilk fotoğrafla­r 1838 tarihini gösteriyor. Bu kitapta da 100’ü aşkın belge niteliğind­e fotoğraf bulunuyor” diyor Muhammed Kutsal.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye