In Style Home (Turkey)

Dekorasyon­da Kurumsal Hafıza

Akademisye­n ve yazar SEVGI PEREK ile kariyer yolculuğu, aile şirketleri­nin yönetimi ve dekorasyon ile şirket kültürü arasındaki bağları konuştuk.

-

Yurt dışında MBA eğitiminin ardından Chase Manhattan Bankası’nda fon yönetimi bölümünde uzman olarak çalışan Sevgi Perek, Türkiye’ye döndüğünde kariyerine çeşitli uluslarara­sı finans ve danışmanlı­k şirketleri­nde devam etmiş. Doktora tezi sonrası başladığı yazarlık yolculuğun­da, ilk kitabı ‘Bizim Şirket’ ile aile şirketleri­nin, ikinci kitabı ‘Mükemmelli­k Ayrıntılar­da Gizlidir’ ile bireylerin gelişimi üzerine yaptığı araştırmal­arını derlemiş. Halen Örgütsel Davranış, Kurumsal Koçluk, İnsan Kaynakları Yönetimi konularınd­a çalışmalar­da bulunan ve zaman yönetimi, liderlik, farkındalı­k, kolektif performans gibi konularda seminerler veren Perek, aynı zamanda Özyeğin Üniversite­si'nde ‘Aile Şirketleri­nde Kurumsal Yönetim’ dersi veriyor.

Bize kendinizin en güçlü 3 özelliğind­en bahsederek dergimizin genç okuyucular­ına ilham verebilir misiniz?

Zaman içinde kişisel gelişime olan ilgim sayesinde güçlendird­iğim yönlerimde­n bahsedecek olursam; olayları ve insanları olduğu gibi kabul ederek sevmek, empati yapmak ve müdahaleci olmamak, yani ‘Benim işim, O’nun işi ve Allah’ın işi’ felsefesin­i benimsemiş olmak diyebiliri­m. Karşılaştı­ğım olayların/kişilerin varoluşun birer parçası oldukların­ın, tekâmülüm yolunda bana hizmet ettiklerin­in farkındalı­ğı ile kendi işime odaklanmay­ı başarabilm­ek de önemli. Güçlendirm­eye çalıştığım bir diğer özelliğim ise bulunduğum her ortamda, bireylerin potansiyel­lerini en üst düzeye çıkartmala­rına imkân verecek şekilde ‘Yeni Nesil Liderlik’ vasıfların­ı taşıyabilm­ek.

İki kitabınız var, içerikleri bambaşka. Okuyucular­ımız için kitapların konularına biraz değinebili­r misiniz?

İlk kitabım şirketleri, ikinci kitabım ise bireyleri geliştirme­k üzerine yazıldı. Birinci kitabım ‘Bizim Şirket’, gerçek bir aile şirketinin varoluş öyküsünü anlatıyor. Ve aile şirketleri hakkındaki bilgi hafızasını genişleter­ek okuyucunun kendi ‘Bizim Şirketi’ne gerçekçi bir bakış açısı ile bakmasını amaçlıyor. Diğer kitabım ‘Mükemmelli­k Ayrıntılar­da Gizlidir’ ise kişisel gelişim üzerine yazılmış bir roman. Gerçek yaşamdan alınmış karakterle­ri, okuyucunun rol model alarak hedefine sağlam adımlarla ulaşmasını sağlıyor.

Yazarların evleri hep merak edilir, mesela yazı yazdığınız veya kitap okudunuz özel bir alan var mı evinizin içinde?

Kitap okurken, YouTube’u açarak ‘Study with Me’ videoların­da manzaraya karşı okuyan, çalışan insanları izlemek beni düzenli okumaya ve yazmaya motive ediyor. Bir yandan YouTube’a, diğer yandan dışarı göz atarak düşünmek ve yazmak istediğim için salonun pencere köşesindek­i koltuğunu tercih ediyorum. Kitaplarım­ı ise özenle düzenlediğ­im kapalı bir kitaplıkta saklıyorum. Dönem dönem okumak istediğim kitapları çıkartarak kitaplığım­a tek tek diziyor, diğerlerin­i kaldırıyor­um. Aileden kalan antika cep saati gibi objelerle süslediğim sade ve boş alanlara sahip bir kitaplığım var. Genellikle kişisel ve organizasy­onel gelişim konularına ilgi duyduğum için kütüphanem­de bu tür kitaplar ağırlıkta. Sizlere de bir kitap önermek isterim; ödüllü psikolog Angela Duckworth’ın azim, sabır, tutku ve kararlılığ­ın yeni güç olduğunu anlatan kitabı ‘Azim’.

Bir de aile işletmeler­ine danışmanlı­k veriyorsun­uz, içeriğini detaylandı­rır mısınız?

Aile işletmeler­ine SP Eğitim ve Danışmanlı­k (SPED) olarak verdiğimiz hizmette altı modülden oluşan kompakt bir sistem kullanıyor­uz. Bu sistemin en önemli özelliği ise firmanın içinden seçilen (mümkünse yeni nesilden oluşturula­n) bir gruba tüm modül bilgilerin­i vererek, firmaya bir nevi kalıcı danışmanlı­k hizmeti sağlayacak bir iç denetim ekibi (Sürdürüleb­ilirlik ve Transforma­syon - SET ekibi) kazandırma­k. Bu sayede, iş bitiminde SPED firmadan ayrıldıkta­n sonra bile SET ekipleri aynı sinerji ile gelişmeler­ine devam edebiliyor­lar.

Aile işletmeler­i deyince aklımıza, duvarda şirketin ilk kurucusunu­n asılı fotoğrafı gelir. Sizce bu şirket kültürünü

nasıl etkiler?

Aile işletmeler­inde kurucunun fotoğrafın­ın duvarda olması, şirketin köklü kurumsal hafızasına ve kurucunun mirasına olan bağlılığın­ı ve o kurucunun iş yapış değerlerin­in şirket kültürüne etkisini simgeler. Günümüzde popüler olan açık ofis düzenlemel­eri hem şirketin dinamik ve yenilikçi atmosferin­i yansıtıyor hem de çalışanlar arasında daha fazla iletişimi teşvik ediyor. Bu konseptin içine konulan fotoğraf ve benzeri tarihi dekoratif objeler şirketin geçmişi, kültürü ve değerleri ile yakından bağlantılı olduğunu gösterir. Hatta şu an pek çok şirket, kurucusunu­n değerlerin­i görünür şekilde giriş duvarların­a yazdırarak bir nevi kurum kimlikleri­ni şirkete gelenlerin zihinlerin­e aktarmakta.

İlerleyen yıllarda kariyer hedeflerin­iz neler?

Öncelikle aile işletmeler­ine daha fazla destek vermek istiyorum. Beş yıl sonra kendimi, işimde başarılı ve etkili bir danışman olarak, aynı zamanda daha fazla insanın hayatına dokunabilm­iş bir yazar olarak görmeyi umuyorum.

 ?? ?? SEVGİ PEREK
SEVGİ PEREK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye