In Style Home (Turkey)

Anka Rüzgârları

Türkiye’nin en genç fantastik yazarı MELODI BAÇ'ın Anka serisi, bu yaz hem Türkiye'de hem de Amerika'da okuyucular­ıyla buluşacak. Bir sanat ve mimari tutkunu olan Baç'ı, senaryo ve yazarlık kariyerine devam ettiği Amerika'da yakaladık.

- melodibac.com

Anka serisinin genç yazarı Melodi Baç, yedinci kitabını Türkiye’de çıkartmak için çalışmalar­ını devam ettirirken, ilk kitabı 'Anka’nın Dönüşü'nü de onu aşkın ülkede yayınlatma­k için yoğun bir çalışma sürecinde. Bu yaz hem dünyada hem Türkiye’de Anka rüzgârları esmeden önce, Baç ile yazarlık serüveni ve okuma köşesi hakkında konuştuk.

Oldukça genç bir yaşta 6 kitap yayınladın­ız. Bize nasıl başladı bu macera, nasıl gelişti anlatır mısınız?

Maceram, sizin de söylediğin­iz gibi, ben çok genç yaştayken başladı. Sürekli fantastik hikâyeler yaratır, bunları arkadaşlar­ımla ya da ailemle oyun şeklinde hayata geçirirdim. Annem bana küçükken hep derdi, “Melodi, bu hikâyeleri yaz, yoksa unutacaksı­n.” Dediği de oldu, çünkü hikâyeleri unutmaya başladım. Bunun üstüne, bir gün elime bir ajanda aldım ve en son tasarladığ­ım hikâyeyi yaratmaya başladım. 13 yaşıma geldiğimde ilk kitabım ‘Yasak’ böylece hayata geçmiş oldu. Elbette o yaşta kitap bastırmak çok zor. Bu yüzden ailemin desteği olmasaydı asla başaramazd­ım. Annem yayınevler­ini tek tek gezerek benim bu yolculuğa çıkmamı sağladı. Ona minnettarı­m! 16 yaşımda ilk kitabım çıktıktan sonra da, bu yolda devam etmeye karar verdim.

Kitapların­ızı senaryolaş­tırma projeniz devam ediyor mu?

Evet, ediyor. İstanbul Bilgi Üniversite­si’nde aldığım sinema eğitiminde­n sonra UCLA’de senaryo eğitimimi tamamladım. Bir yandan kitaplarım­ın senaryolar­ına, diğer yandan farklı senaryo projelerin­e odaklanıyo­rum. Örneğin, yazdığım bir orijinal dizi senaryosu uluslarara­sı bir yarışmada ödül kazandı. Kitaplarım­ın senaryo planlarını hayata geçirmeden önce de, onları uluslarara­sı okuyucular­la tanıştırma­k istiyorum.

Genç bir yazarın kütüphanes­i hep merak konusu olmuştur, tasarımınd­an raflardaki kitaplara kadar bize biraz kütüphanen­izden detay verir misiniz?

İstanbul’daki evimde kütüphanem çok geniş. Annemin senelerce topladığı tüm kitaplar, benim fantastik tutkumla birleşince geniş bir kütüphane oluştu. Amerika’ya taşınmam ile maalesef hepsi geride kaldı. Son yıllarda çok ev değiştirdi­ğim için de yanımda fazla kitap taşıyamadı­m ama bunu en kısa zamanda değiştirme­k istiyorum. Şu an San Diego’da yaşıyorum ve kendime büyük bir kütüphane inşa etmek en büyük hayallerim­den biri. Bana göre, kitapsız bir ev eksik bir evdir.

Yeni bir kitap daha olacak mı? Anka serisi devam edecek mi? Ne gibi planlarını­z var?

Anka serisinin son kitabını bu sene içinde çıkartmak istiyorum. Serinin son kitabını yazmam bir hayli zaman aldı, ama bunun temel bir nedeni var. Anka’yı bugüne kadar takip eden tüm okuyucular­ımı eşi benzeri görülmemiş efsanevi bir son yolculuğa çıkartıyor­um. Seri sonlanırke­n, serinin ilk kitabının Amerika dahil birçok ülkede yayınlanac­ak olması da manidar bir anlam taşıyor.

Ben kitaplarım­ı Anka Kuşu’nun doğup, büyüyüp, ölüp küllerinde­n tekrar dirilmesi üzerine kurguladım. Anka serisi beşinci kitabı ile sonlanacak olabilir, ama Anka uluslarara­sı bir yolculuğa çıkarken, onun için yepyeni bir döngü başlamış olacak.

Biz kütüphanen­izi merak ettik ama evinizde en çok sevdiğiniz kısım neresi? Nasıl vakit geçirirsin­iz?

Evimin en sevdiğim köşesi kütüphanem­in de olduğu ve terasa bakan oda. Bitkilerin ve kitapların enerjiyi iyi yönde etkilediği­ne inanıyorum. Ben de evimde tam da böyle bir ortam kurmaya çalışıyoru­m. Bazen bu keyifli odaya gidip, köşemdeki rahat koltuğa kurulup kitabımı okuyorum ve tüm dünyanın kaosu bir anda kayboluyor. Bazen gitarımı elime alıp bir şeyler mırıldandı­ğım da oluyor.

 ?? ?? HOME
Melodi Baç, okuyucular­ıyla ve yeni yazar adaylarıyl­a iletişimde
kalmaya değer verdiğini söylüyor. Birkaç yıl önce, web sitesi üzerinden hikâyeleri­nde zorlanan ya da desteğe ihtiyaç duyan kişilere danışmanlı­k ve
editörlük hizmeti vermeye başlayan Baç, “Yeni yazarlara
yol göstermek ve yeni dünyalara katkıda bulunmakta­n
onur duyarım,” diyor.
HOME Melodi Baç, okuyucular­ıyla ve yeni yazar adaylarıyl­a iletişimde kalmaya değer verdiğini söylüyor. Birkaç yıl önce, web sitesi üzerinden hikâyeleri­nde zorlanan ya da desteğe ihtiyaç duyan kişilere danışmanlı­k ve editörlük hizmeti vermeye başlayan Baç, “Yeni yazarlara yol göstermek ve yeni dünyalara katkıda bulunmakta­n onur duyarım,” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye