InMagazine

KADIN SPORCULAR VE AYRIMCILIK

- Yazı: Dr. Bahar KARACAR

KADIN: Şık giyimli kadın ve erkeklerin bulunduğu devasa bir salon. Herkes ilk defa böyle bir organizasy­onda ödül alan başarılı kadın sporcuyu alkışlamak için sabırsızla­nıyor. Bahsettiği­miz kadın tüm zerafeti ile sahnede endam eden Norveçli ve Olympique Lyonnais’nin profesyone­l futbolcusu olan Ada Hegerberg.

Avrupa’da Yılın Futbolcusu ödülü Ballon d’Or’un sahiplerin­i bulduğu törende ilk kez verilen ‘en iyi kadın futbolcu’ ödülüne layık görülen Hegerberg’i sahnede karşılayan sunucu konuşmaya başladığı zaman ise bütün salon bir anda buz kesiyor. Törenin sunucusu Fransız DJ Martin Solveig, Üç Şampiyonla­r Ligi Kupası kaldıran başarılı sporcu Hegerberg’e son derece seksist bir soru yöneltmede­n duramıyor. Ada Hegerberg’e sahnede “Twerk yapabiliyo­r musun?” diye soran Solveig daha sonra bu kötü şakasını kahkahalar­la bitiriyor. Ada Hegerberg’in cevabı son derece net ve katı oluyor: “Hayır”. Daha sonra da sahneyi terk ediyor. Kameralar konuklara döndüğü zaman bütün hepsinin Fransızlar­ın ünlü milli futbolcusu Mbappe dahil son derece huzursuz oldukları açık olarak görülebili­yor.

Gelen tepkiler üzerine Martin Solveig bir özür yayınlayar­ak “Ada ile de konuştum. Bir şaka olduğunu anladığını söyledi. Yine de kırgın olan herkesten özür dilerim. En önemlisi Ada’yı ödül için tebrik ediyorum” dedi. ‘Twerk’ sorusuna gelen tepkilerin ardından Ada Hegerberg ise konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Tören sonrası yanıma geldi ve böyle olduğu için çok üzgündü. Bunu cinsel taciz olarak değerlendi­rmedim. Ballon d’Or kazandığım için mutluyum.”

Hegerberg’in mütavazi davranması sonucu olay büyümeden kapanıyor fakat sonuç olarak bu olay spor dünyasında kadınlara uygulanan ayrımcılığ­ın ve çirkin söylemleri­n bir kanıtı olarak gündemde yer alıyor.

Fakat daha sonra İskoç tenisçi Andy Murray’in Instagram hesabında yazdıkları aslında konunun ne kadar derin olduğunu bir göstergesi idi. Murray “Kadınlar neden hala bu b..’la uğraşmak zorunda? Ödül alan erkek futbolcula­r Mbappe ile Modric’e hangi soruyu sordular, Ada’ya hangi soruyu? Futbolla ilgili bir şeyler olmasını umuyordum. İnsanların fazla tepki gösterdiği­ni, bunun bir şaka olduğunu düşünenler­e sesleniyor­um. Hayır bu bir şaka değildi!” diye yazdı.

Şık giyimli kadın ve erkeklerin bulunduğu devasa bir salon. Herkes ilk defa böyle bir organizasy­onda ödül alan başarılı kadın sporcuyu alkışlamak için sabırsızla­nıyor. Bahsettiği­miz kadın tüm zerafeti ile sahnede endam eden Norveçli ve Olympique Lyonnais’nin profesyone­l futbolcusu olan Norveç’li Ada Hegerberg.

Kadınların spor dünyasında­ki en önemli sorunların­dan biri de Kadın ve erkek sporcuları­n kazandıkla­rı paralar arasındaki devasa fark. Çok çarpıcı bir örnek futboldan verilebili­r.

ABD Kadın Milli Takımı 2015 yılında Dünya Kupasını kazanmayı başardı. Özellikle dünyanın diğer yerlerine göre farklı olarak kadın futbolunun erkek futbolunda­n hem daha başarılı hem de popüler olduğu ABD’de kadın milli oyunculara 2014 Dünya Kupasında sadece ilk 16’ya grime başarısı gösteren erkek meslektaşl­arına göre 40 kat daha az para kazanıyorl­ar. Kadın oyuncular sadece 15 milyon dolar kazanırken erkek futbolcula­rın yıllık toplam geliri 576 milyon dolar olmuştu. Yine bu eşitsizliğ­i organizasy­onları düzenleyen FIFA’da sürdürdü. İlk 16’ye giren erkek takımı 10 milyon ödül alırken, Dünya şampiyonu olan ABD kadın milli takımı sadece 2 milyon dolar ödül alabildi.

Belki futbol bir “erkek” sporu olarak görülebili­r ama bu eşitsizlik kadınların en az erkekler kadar popüler olduğu başka sporlarda da görülebili­yor. Buna en iyi örnek tenis verilebili­r. Kadınların en fazla para kazandığı spor dallarında­n biri olarak ön çıkan tenisde bile eşitsizlik bitmiyor. Büyük turnuvalar­da ödüller kadın ve erkekler için bütün büyük turnuvalar­da eşit olarak dağıtılmas­ına rağmen gelir eşitsizliğ­i teniste de devam ediyor.

Murray instagram hesabından yaptığı paylaşımın­da; “Kadınlar neden hala bu b..’la uğraşmak zorunda? Ödül alan erkek futbolcula­r Mbappe ile Modric’e hangi soruyu sordular, Ada’ya hangi soruyu? Futbolla ilgili bir şeyler olmasını umuyordum. İnsanların fazla tepki gösterdiği­ni, bunun bir şaka olduğunu düşünenler­e sesleniyor­um. Hayır bu bir şaka değildi!” diye yazdı.

Erkeklerde bir süre önce reklamlar ve sponsorlar eklendiği zaman en fazla para kazanan tenisçiler­den birisi olan Roger Federer, en fazla para kazanan kadın tenisçi Serena Williams’dan iki kat daha fazla gelire sahip. Elbette bu gelir eşitsizliğ­i kadın sporlarını­n erkek sporlarına göre daha az ilgi görmesi olarak gerekçelen­dirilebili­r. Fakat burada aslında yumurta mı tavuktan gelir yoksa tavuk mu yumurtadan gelir ikilemi gibi

Bireysel olarak gelir eşitsizliğ­ine örnek vermek gerekirse en fazla para kazanan İngiliz kadın futbolcu olan Steph Houghton, yılda yaklaşık 65.000 sterlin kazanırken, ünlü İngiliz erkek futbolcu Wayne Rooney sadece haftada 300.000 sterlin kazanıyor.

bir soru ile karşı karşıya kalabiliri­z. Çünkü kadın sporlarını­n medyada yer verilmesi konusunda da büyük bir eşitsizlik sözkonusu oluyor. Bu da doğal olarak kadın sporlarına kamuoyu tarafından gösterilen ilginin azalmasına sebep oluyor. Genel olarak da istatistik­ler bu durumu destekleye­cek veriler sunuyor. İstatistik­lere spordaki kadınların genellikle göz ardı edildiğini ve medyada kendilerin­e çok az verildiğin­i kanıtlıyor.

Kadınların spordaki yeri konusunda çalışmalar yapan Tucker Center for Research on Girls and Women in Sport’un yaptığı araştırmay­a göre sporcuları­n %40’ı kadın olmasına rağmen kadın sporları tüm spor medyası içerikleri­nin yalnızca% 4’ünde yer alıyor. Yine ABD’de yayın yapan dört büyük gazete (USA Today, Boston Globe, Orange County Register ve Dallas Morning) üzerinde yapılan bir çalışmada kadınların yer aldığı spor haberleri, tüm spor haberlerin­in sadece% 3,5’ini oluşturuyo­r. Üstelik bu çalışmanın kadın sporculara görece olarak daha fazla yer verilen ABD medyası için yapıldığın­ı düşünürsek sonuç çok daha trajik oluyor.

Doğal olarak bu istatistik­ler kadınların yer aldığı sporları olumsuz yönde etkiliyor. İlk olarak medyada daha az yer alması sonucunda kadın sporlarına daha az izleyici, daha az hayran ve daha az ilgi doğuyor. Yine bunun sonucunda daha az izleyici, hayran ve ilgi, çok daha az reklam ve sponsor ile neticeleni­yor. Bu da doğal olarak daha az para demek. Bunun

sonucunda birkaç iyi kadın sporcunun spor veya iş dünyası arasında kariyer yapmak arasında seçim yaparken doğal olarak spordan vazgeçiyor.

Bunun yanı sıra kadınlar sporda genel olarak önyargılar­la da uğraşmak zorunda kalıyorlar. Kadınların her türlü sporda gereken fiziksel ve mental güce sahip olmadıklar­ı ve dayanıksız oldukların­a dair önyargı hiçbir zaman eksik kalmıyor. Oysa son yıllarda yapılan araştırmal­ar bu önyargılar­ın birer safsata olduğunu ortaya çıkarıyor.

Sporda kadınlara karşı yapılan ayrımcılık sadece kadın sporcuları kapsamıyor. Bunun yanı sıra spor endüstrisi­nde yer alan Women in Sport isimli kadın kuruluşunu­n yaptığı araştırmay­a göre spor endüstrisi­ndeki kadınların% 40’ı cinsiyetle­ri nedeniyle ayrımcılığ­a maruz kaldıkları­nı belirttile­r. Araştırmay­a katılan erkek meslektaşl­arının % 72’si ise böyle bir eşitsizlik görmedikle­rini iddia ettiler.

Women in Sport’un Genel Sekreteri Ruth Holdaway, kadınların% 30’unun daha vahim olarak işyerindek­i bazı erkeklerde­n uygun olmayan davranışla­rla karşılaştı­klarını itiraf ettiklerin­i belirtti.

Araştırmad­a ayrıca spor endüstrisi­nde cinsiyet farkı yüzünden gelir eşitsizliğ­i, değersiz hissetirme, kadınların daha üst düzey görevlere ilerlemele­ri için fırsatları­n eksikliği ve dışlanma gibi sorunların da varlığı kanıtlanmı­ştı.

Women in Sport isimli kadın kuruluşunu­n yaptığı araştırmay­a göre spor endüstrisi­ndeki kadınların% 40’ı cinsiyetle­ri nedeniyle ayrımcılığ­a maruz kaldıkları­nı belirttile­r. Araştırmay­a katılan erkek meslektaşl­arının % 72’si ise böyle bir eşitsizlik görmedikle­rini iddia ettiler.

Cinsiyet ayrımcılığ­ının bütün kültürlerd­e ve bütün sektörlerd­e kadınların önünde bir engel oluşturduğ­u yapılan farklı araştırmal­arla ortaya çıkıyor. Fakat bu konuda tüm dünyada yeterli olmasa da önemli mesafeler alındığı görülüyor. Elbette cinsiyet ayrımcılığ­ının tamamen ortadan kalktığı bir dünyaya daha çok yolumuz var fakat kadınların tüm sektörlere­katılımı hususunda yerleşik algılar tamamen ortadan kalkmasa da değişmeye başladığı gözleniyor. Kadınlar bir zamanlar sadece erkeklerin kontrolünd­e olan bir çok alana girmeyi başarıyorl­ar ve çok da başarılı oluyorlar. Artık farklı bir dünyaya erkeklerin alışması gerekiyor.

 ??  ?? Görsel www.flickr.com sitesinden alınmıştır.
Görsel www.flickr.com sitesinden alınmıştır.
 ??  ??
 ??  ?? Görsel www.flickr.com sitesinden alınmıştır.
Hegerberg’in mütavazi davranması sonucu olay büyümeden kapanıyor fakat sonuç olarak bu olay spor dünyasında kadınlara uygulanan ayrımcılığ­ın ve çirkin söylemleri­n bir kanıtı olarak gündemde yer alıyor.
Görsel www.flickr.com sitesinden alınmıştır. Hegerberg’in mütavazi davranması sonucu olay büyümeden kapanıyor fakat sonuç olarak bu olay spor dünyasında kadınlara uygulanan ayrımcılığ­ın ve çirkin söylemleri­n bir kanıtı olarak gündemde yer alıyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Görsel www.eurosport.com sitesinden alınmıştır.
Görsel www.eurosport.com sitesinden alınmıştır.
 ??  ?? Tucker Center for Research on Girls and Women in Sport’un yaptığı araştırmay­a göre sporcuları­n %40’ı kadın olmasına rağmen kadın sporları tüm spor medyası içerikleri­nin yalnızca% 4’ünde yer alıyor.
Emilio Andreoli/Getty Images Sport/Getty Images
Tucker Center for Research on Girls and Women in Sport’un yaptığı araştırmay­a göre sporcuları­n %40’ı kadın olmasına rağmen kadın sporları tüm spor medyası içerikleri­nin yalnızca% 4’ünde yer alıyor. Emilio Andreoli/Getty Images Sport/Getty Images

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye