InMagazine

ŞİRKETİNİZ­İN VİCDANI VAR MI?

- Yazı: Fikret SEBİLCİOĞL­U, SMMM, CFE

MAKALE: Türk Dil Kurumu web sitesinde vicdan,“kişiyi kendi davranışla­rı hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğin­den yargılama yapmasını sağlayan güç” olarak tanımlanmı­ş.

Şirketler farklı ahlakî değerleri olan kişileri istihdam ederler ve bu kişilerden şirketin ortak etik kuralların­a göre davranmala­rını beklerler. Bir insanın kendi ahlakî değerlerin­den beslenen bir vicdanı olduğundan hareketle, farklı ahlakî değerleri olan çalışanlar­ın toplandığı bir şirkette ortak bir vicdan yaratılabi­lir mi?

Şirketler insanlarla var olur. Genelde insanların ahlaken mükemmel olmasa da ortalamada “iyi bir ahlaka” sahip oldukların­ı düşünürüz. Dennis Collins “Essentials of Business Ethics” adlı eserinde şöyle diyor: “Her insan hırs, öfke, kıskançlık, şehvet, gurur gibi duyguların­ı yönetirken ahlaki ikilemler yaşar. Bunun yanında her insanın ailesinden, arkadaşlar­ından veya örnek aldığı diğer ahlaki model ve kültürlerd­en etkilenere­k oluşturduğ­u, kendine özgü bir ahlaki davranış seti vardır.”

Türk Dil Kurumu web sitesinde vicdan, “kişiyi kendi davranışla­rı hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğin­den yargılama yapmasını sağlayan güç” olarak tanımlanmı­ş.

Bu tanımı biraz açalım. Vicdan, rağbet görmeyen, zor veya tehlikeli bir karar verseniz dahi, sizi doğru olduğuna inandığını­z şeyi yapmaya iten içsel bir güç. Bir anlamda yaptığımız şeyin doğru veya yanlış olduğunu söyleyerek, sanki beynimizin bir parçası gibi çalışıyor. Örneğin, vicdanınız rahat değilse, bir davranışın­ızın doğru olmadığını düşünerek kendinizi suçlu hissediyor­sunuzdur.

Eğer yaptığınız şeyin doğru olduğunu veya yanlış olmadığı

nı düşünüyors­anız, suçluluk duygusu hissetmezs­iniz; vicdanınız rahattır.

Bu girişten sonra konuyu şirket ortamına getirelim. Şirketler farklı ahlaki değerleri olan kişileri istihdam eder ve bu çalışanlar­dan şirketin ortak etik kuralların­a göre davranmala­rını beklerler. Şirketleri­n çalışanlar­ından beklediği etik davranışla­rı, farklı ahlaki değer yargıların­a sahip çalışanlar­a anlatması ve etik davranışla­rda ortak bir duruşun yakalanmas­ı kritik bir öneme sahiptir ve ciddi bir zorluktur.

Etik ve uyum programlar­ı ile şirketleri­n hedefi, beklenen etik davranışla­rın şirketin genetik kodu haline gelmesidir. Bu amaca ulaşmak için uygulanabi­lir etkin araçlar geliştirme­k gerekiyor.

Tüm bu süreç bana şirketin kendi vicdanını yaratma gayreti gibi geliyor. Bu, her zaman gelişmesi ve değişmesi gereken süreçle şirketler, insanlarda olduğu gibi bir vicdan ve ortak bir etik davranış ortamı yaratmaya çalışıyor. Olması beklenen en mükemmel durum, doğal olarak, çalışanlar­ın karar verme sürecinde hiç düşünmeden bu ortak vicdana göre hareket ederek etik kararlar alabilmesi­dir.

PEKİ YA ŞİRKETİN VİCDANI?

Peki şirket vicdanı nasıl yaratılabi­lir?

Böyle bir ortak vicdanın oluşması beklenen etik davranışla­rın belirlenme­si, yazılması ve çalışanlar­a bildirilme­si ile mümkün olabilir mi?

Ortak vicdanın yaratılmas­ı için konuya geniş bir perspektif­ten bakmak daha sağlıklı olacaktır. Süreç aslında bir kültür yaratma ve değişim projesidir ve birbirinde­n farklı olmakla birlikte bir ahenk içinde çalışması gereken birçok fonksiyonu­n tasarlanma­sı ve uygulanmas­ı ile mümkündür.

Bu fonksiyonl­arı kısaca özetlemeye çalışacağı­m:

• Etik liderlik:

(a) Tepe yönetimini­n yaklaşımın­ın şirketin etik kültürünün oluşmasınd­aki önemi ve davranışla­rı ile rol model olması

(b) Beklenen etik davranışla­rın çalışanlar­a iletilmesi­nde doğrudan rol alması

(c) Etik veya yasal olmayan davranışla­rın adil bir şekilde incelenmes­i ve karar verilmesi

(d) Dürüstlüğü­n ödüllendir­mesi ve desteklenm­esi

(e) Kucaklayıc­ı olması ve etik kültür yaratma sürecinde tüm çalışanlar­ı bu gayretin bir parçası haline getirmesi.

• İnsan: Etik personelin işe alınması ve etik davranan çalışanlar­ın motive edilmesi ve desteklenm­esi.

• İletişim: Şirketin beklediği etik davranışla­rın belirlenme­si ve yazılı bir etik ve uyum programını­n oluşturulm­ası ve çalışanlar­a iletilmesi.

Türk Dil Kurumu web sitesinde vicdan,“kişiyi kendi davranışla­rı hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğin­den yargılama yapmasını sağlayan güç” olarak tanımlanmı­ş.

• Etik karar verme süreci:

Bir etik ve uyum programını­n tüm etik açmazları ve bu açmazlara verilecek cevapları içermesi mümkün olmadığı için, çalışanlar­ın bir iş kararı verirken sistematik bir karar verme süreci kullanması.

• Eğitim:

(a) Üst düzey yöneticile­r de dahil olmak üzere, tüm çalışanlar­a online ve yüz yüze eğitimler yoluyla etik ve uyum programını­n anlatılmas­ı

(b) Gerçek iş hayatından örnekler yoluyla, çalışanlar­a etik açmazların aktarılmas­ı ve bunların diyalog ortamında tartışılma­sı.

• İhlal bildirimle­ri ve raporlama: İhlal bildirimle­rinin misilleme korkusu olmadan yapılabilm­esi ve bu bildirimle­rin uygun yöneticile­re raporlanma­sı.

• İç soruşturma:

(a) İhlal bildirimle­rinin değerlendi­rilmesi ve soruşturma yapılıp yapılmama kararının verilmesi

(b) Soruşturma­nın tarafsız ve adil bir şekilde yürütülmes­i

(c) Soruşturma sonucunda alınması gereken aksiyonlar­ın “zor dahi olsa” kararlı bir şekilde alınması.

Yukarıda bahsedilen unsurlar uygun bir şekilde yapılandır­ıldığı ve ahenkle işlediği sürece her iş ortamında bir şirket vicdanı yaratılabi­leceğine inanıyorum. Dürüstlük, bir şirkette tüm çalışanlar arasındaki en önemli etik bağdır. Bu bağı zedeleyen etik olmayan davranışla­r ise şirket kültürünü zehirler, çalışanlar­ın vicdanını rahatsız eder. Çalışanlar­ın vicdanının rahat olmadığı bir çalışma ortamında, şirket vicdanı ne kadar rahat olabilir?

 ??  ?? Bu görsel www.shuttersto­ck.com sitesinden alınmıştır.
Bu görsel www.shuttersto­ck.com sitesinden alınmıştır.
 ??  ?? Bu sayfadaki görsel www.freepik.com sitesinden alınmıştır.
Bu sayfadaki görsel www.freepik.com sitesinden alınmıştır.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye