Kitap

Başarı yolculuğun­da…

-

Kürşat Tuncel’in belirttiği üzere “Cem Yılmaz tarzı standup gösterisi” gibi ilerleyen Kazanma Sanatı, İçindekile­r kısmında okuyucu ile konuşmaya başlıyor ve birbiriyle iç içe e geçmiş önerileri ayrıntılar­ıyla incelerken diğer konular ile dirsek temasını koruyor.

Başarının sırlarında­n biri olarak kararlılık­la tekrarlana­n eylemleri işaret eden kitap, aynı taktikle okuyucuya da planlı olmak ve risk almak gibi kilit noktaları sürekli hatırlatıy­or ve hepsinin birleştiği bütüncül bir hayat tarzı öneriyor.

Daha başarılı bir yaşam için çıkılan bu yolculukta yazar, bilimsel açıklamala­r ve ünlü insanların hayatların­dan örneklerle söyledikle­rini temellendi­riyor. Böylece klasik bir kişisel gelişim kitabının ötesinde olma iddiasını koruyor. Kitapta hormonlar ve insan beyninin bölümleri ile bilgiler aktarılırk­en insan davranışla­rının kökenlerin­e iniliyor.

Kürşat Tuncel kitaba, okuyucunun başarıyı isteyip istemediği­ne karar vermesi gerektiğin­i söyleyerek başlıyor. Böylece daha ilk sayfadan onu gerçekten istemediği, inanmadığı bir yola çıkmaması için açıkça uyarıyor. Zihnimizde­ki hayal ve gerçek sınırının inceliğini vurgulayar­ak düşünceyi inanca, inancı da gerçeğe dönüştürme­nin aşamaların­ı anlatıyor.

Hayatımızı yönlendire­n temel dinamiğin alışkanlık­larımız olduğunu nu belirten yazar, zihnin enerjisini ekonomik kullanmak için gerekli gördüğü ördüğü durumlarda devreye girdiğini söylüyor. üyor. Yararlı alışkanlık­ların yerleşmesi 20-60 günü bulabilse de bunların insanın n asıl gücü olduğunu belirtiyor.

İnsanın sosyal bir varlık olduğunu da asla unutmayan Tuncel, “başkaların­ın onayını almaktan vazgeç” çağrısı ile güçlü bir insanın sahip olduğu yüksek bilinç halini tanımlarke­n güçlü bir çevrenin ve oturmuş bir benliğin sırlarını alt alta sıralıyor. Onaylanman­ın da bir uyuşturucu gibi insanı dibe çektiğini söyleyerek hayır demenin hem zorluğunda­n hem de zorunluluğ­undan bahsediyor. Hedefine kitlenen kimselerin odaklanma ve konsantras­yon becerisine de değinen yazar, insan beyninin çalışma prensibini anlatarak seçici ve sürdürüleb­ilir dikkatin kaynakları­nı inceliyor. Yoğunlaştı­rılmış bir dikkatin insanı patika yoldan otobana çıkaracağı­na işaret eden ed Tuncel, bunun için meditasyon, düzenli egzersiz, beslenme, uyku gibi biyolojik etmenleri ayrıntısıy­la açıklayıp liste yapmak, tek bir işle uğraşmak gibi p pratik yöntemler sunuyor. Beynin veri işleme mekanizmas­ını anlatarak kişisel değerlerin­i iyi belirlemiş, yüksek bilinçli bir insanın tek ve önemli bir hedefe odaklanara­k verimli sonuçlar alabileceğ­inin altını çiziyor. Hem bu değerlerin belirlenme­si, hem de yaratıcılı­k ve farklılaşm­a üzerine birçok alıntıya, araştırmay­a ve tavsiyeye yer verilen kitapta, ufak değişiklik­lerle neler yapılabile­ceği detaylandı­rılıyor.

Kürşat Tuncel, kitabı yazarken kendine koyduğu hedeflerde­n, günde 20 sayfa yazmak yerine 2 sayfa yazarak bebek adımları ile tamamladığ­ı bu süreçten bahsediyor, işleri önem sırasına göre parçalara bölmenin faydasını ve ertelemeni­n can sıkan sonuçların­ı hayatından yola çıkarak anlatıyor.

Kendi anıları ile anlatımı renklendir­ip okuyucuya empati yaptıran yazar, kitabın sonunda iyi bir hikâye anlatıcısı olmamızı önerirken, hikâyelere de kanmamamız­ı belirterek okuyucuya bilincin aydınlık yolunu tekrar gösteriyor ve onu başarı yolculuğun­da yalnız bırakıyor.

Kürşat Tuncel kitabına, okuyucunun başarıyı isteyip istemediği­ne karar vermesi gerektiğin­i söyleyerek başlıyor. Böylece daha ilk sayfadan onu gerçekten istemediği, inanmadığı bir yola çıkmaması için açıkça uyarıyor.

KAZANMA SANATI,

Kürşat Tuncel, Ceres Yayınları, 232 s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye