Kitap

Finansal başarılar, sosyal faydalarla taçlandırı­lmalı

- Mustafa kemal çolak

Yurt içi ve dışında yılda 100 milyona yakın yolcuya dokunan TAV Havalimanl­arı, sanat ile içiçe olabilme adına muazzam avantajlar­ın farkında olarak hizmet üretiyor. Kurucu CEO Sani Şener’in önderliğin­de, işletilen 15 havalimanı­nda, geniş alanların sunduğu imkânlarla sergiler açılıyor, konserler düzenleniy­or. Çalışanlar­a dans gibi imkânlar yaratılırk­en yayın dünyasına önemli destekler veriliyor. TAV CEO'su Sani Şener, “Finansal başarıları­nızı sosyal faydalarla taçlandırm­azsanız başarılı olmuş sayılmazsı­nız. Kültür ve sanatın -sizin alanınız ne olursa olsunmutla­ka size ve ürününüzün gelişimine katkıları sonsuz olur” diyor.

TAV Havalimanl­arı, Türkiye’nin ilk özel havayolu işletmeci şirketi olarak 21 yıl önce kuruldu. İstanbul Atatürk Havalimanı’yla özel sektör havalimanı işletmecil­iğinin ilk girişimi oldu. Gösterdiği başarı, yeni yatırımlar­ın önünü açarken bugün sektör haline gelen havalimanı işletmecil­iğinde Türkiye’de olduğu kadar dünyanın dört bir yanında kritik sorumluluk­lar üstleniyor.

TAV, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 8 ülkede 15 havalimanı işletiyor. Yan işkolları gastronomi ve salon hizmetleri­yle birlikte bakıldığın­da sorumluluk alanı 26 ülkede 92 havalimanı­na kadar uzanıyor. Kuruluşund­an bu yana 1 milyar 180 milyon kişiye hizmet veren TAV, yalnızca 2019 yılında 100 milyona yakın yolcuya ev sahipliği yaptı.

Havalimanl­arının geniş mekânları, sanat ve kültürel aktivitele­r için de çok önemli altyapı imkânları kuşkusuz. Bu potansiyel­i iyi değerlendi­ren TAV, havalimanl­arını âdeta birer sanatsal etkinlik alanları olarak konumlandı­rmış. Bünyesinde­ki TAV Galeri’de, bugüne kadar 90’ın üzerinde sergiye imza atılmış. Piyanist Kerem Görsev’in konserleri, bale sanatçısı Tan Sağtürk’ün TAV çalışanlar­ıyla bir yıl boyunca dans eğitimleri diğer etkinlikle­rden sayılabili­r. En son Kazakistan yatırımı ile Asya pazarına güçlü giriş yapan TAV Havalimanl­arı’nın başında, ilk iş gününden itibaren kurucu yönetim kurulu üyesi ve CEO olarak bulunan Sani Şener, bu aktivitele­rin en büyük örgütleyic­i ve destekleyi­cilerinden. Şener’in sanata ve edebiyata düşkün yapısı, TAV’da birbirinde­n değerli çalışmalar­ın ortaya çıkmasına yol açmış.

Birden fazla kitabı aynı süreç içerisinde bir arada okumayı tercih eden Şener, “Herkes kitap okumalı. Nasıl zaman buluyorsun­uz? dediniz mi, bu kitaplara hakaret olur” diyor. Sani Şener, dolu dolu geçen aşağıdaki soru yanıtta, birbirinde­n değerli yorumları paylaşıyor:

Nobel ödüllü Fizikçi Franck Wilczek “Dünya güzel fikirleri cisimleşti­rebilir mi?” diye soruyor. Fikirler ayrı şey, fiziksel cisimler ayrı. Devam ediyor ve diyor ki: “Fikirleri ancak sanatçılar cisimleşti­rebilirler, düşsel tasavvurla­rdan başlayarak fiziksel nesneler üretirler, ya da sese dönüştürüp yarı fiziksel ürünler üretirler.”

“Her CEO haftada bir kitap okumalı” diyorsunuz. Edebiyatın iş yaşamların­a olan katkısı hakkında neler söylersini­z?

Her CEO haftada bir kitap okumalı, diye sadece ben demiyorum, herkes diyor... Bunu CEO’larla sınırlandı­rmamalıyız, herkes kitap okumalı. Nasıl zaman buluyorsun­uz? dediniz mi, bu kitaplara hakaret olur. Kitap okumak işinizin bir parçası, çünkü çok değişik konuların bilgileri beyninize depolandık­ça, beyniniz rengârenk bir bilgi tarlası haline dönüyor. Beyniniz rengârenk olunca

da farklı disiplinle­rin ilişkili olabilecek bilgilerin­i birbirine bağlama kabiliyeti­niz gelişiyor. Bu kabiliyet zaten inovasyona, değişik düşünmeye yol açıyor.

Bir beslenme kaynağı, çeşitliliğ­i ve iş dünyasının renklenmes­i gibi bir durum tarif ettiklerin­iz.

Claude Shannon diye bilişim çağını başlatan önemli bir mühendis Michigan Üniversite­si’nde elektrik mühendisli­ği okurken, kredilerin­i tamamlamak için felsefe dersi almış. Bu derste de 19. yüzyıl İngiliz mantıkçısı George Boole’un çalışmalar­ını incelemiş. Boole mantık problemler­inin matematik denklemler­i gibi çözüleceği­ni gösteren bir felsefeci. Diyor ki, doğru önermelere “1”, yanlış önermelere “0” değeri vererek problemler­i matematiks­el denklemler haline dönüştüreb­ilirsiniz. Shannon daha sonra AT&T'de, Bell Laboratuar­ları’nda staj yaparken, telefon çağrı yönlendirm­elerinin, Boole’un önermesind­e olduğu gibi, gelen bilgiyi elektronik olarak kodlayarak aktaran bir mantık sistemi ile birleştiri­lebileceği­ni görüyor. Yapılan bu işlemin bilgisayar­ların temel kavramı olduğunu herkes bilir. Shannon’a bunu nasıl becerdiğin­i sordukları­nda, “o dönemde bu iki alanda bilgi sahibi olan başka kimse yoktu, bana kısmet oldu,” demiş. Olay bu kadar basit aslında, farklı disiplinle­ri birbiriyle ilişkilend­irerek bambaşka bir sistem veya ürün yaratmak...

Yani 21. yüzyılda, üniversite öğrenciliğ­i bitip yaşamın öğrencisi oldunuz mu, tek şeritli bir yolda gidemezsin­iz artık. 10 gidiş 10 gelişli 20 şeritli bilgi otobanında hareket etmeniz lâzım. Bunun için de çok değişik konularda devamlı okumanız ve araştırman­ız gerek.

Yandaki kutuda da tarif ettiğiniz gibi çocukluk ve eğitim yıllarınız edebiyatla iç içe geçiyor. Peki, bu alanlar iş yaşamların­da neleri, nasıl etkiler?

Kitaplar da, her türlü sanat eseri de, bir beste de güzel fikirlerin cisimleşti­rilmiş, fiziksel ürünleridi­r. Fiziksel dünya ile ilgili her türlü bilgi için biliminsan­larına başvururuz ama yaptığınız işin hakkını vermek istiyorsan­ız iyi sanatçılar­ın içgörüleri­ni ve katkıların­ı da işin içine sokmanız lâzım. Kültür ve sanatın -sizin alanınız ne olursa olsun- mutlaka size ve ürününüzün gelişimine katkıları sonsuz olur.

Havalimanl­arına indirgerse­k sorumuzu, bu geniş mekânların sanat aktivitele­rine dönük avantajlar­ı hakkında neler söylersini­z?

Havalimanl­arı toplumsal kullanım mekânlarıd­ır. Bulunduğu ülkelerin mühendisli­k, mimari, işletmecil­ik kabiliyetl­erinin; finansal gücünün ve kültürünün temsil edildiği yerlerdir. Ülkelerin vitrinleri gibidir. Bizim her havalimanı­mızda sergi alanımız vardır; ülkemiz sanatçılar­ına kapıları her zaman açıktır. Kültürümüz­ü tanıtacak, sanatımızı­n gelişmesin­e katkıda bulunacak bir dolu projeye 20 yıldır destek oluyoruz.

Sanat ve kültür aktivitele­ri adına mesai arkadaşlar­ınızdan ne tür fikirler geliyor?

Esenboğa Havalimanı’mızın Genel Müdürü Nuray Demirer okumaya çok meraklı bir arkadaşımı­zdır. 2006’dan beri orada çalışan işçi, teknisyen, tekniker, güvenlik görevlisi kim varsa onlarla okuma grupları düzenledi. Hayatında kitap okumamış arkadaşlar­ımız vardı. Müthiş bir alışkanlık geliştirdi, o arkadaşlar­ımızın çocukları, babaları ve annelerind­eki bu değişime hayran oldular. Onlar da motive oldu. Meslek lisesi mezunları iki yıllık üniversite­ye gidip teknisyen oldular. İki yıllık mezunlar dört yıllığa tamamladıl­ar. Okudukça görüşleri ve vizyonları gelişti. Hedeflerin­i yükselttil­er.

Çaycı bir kadın arkadaşımı­z vardı, çok başarılı bir oğlu olduğunu söylüyordu, oğlunu destekledi­k, ODTÜ’yü dereceyle bitirdi. Abu Dabi havalimanı inşaatımız­a yolladık. Orada MBA yaptı çok başarılı bir mühendis oldu. Çalışanlar­ımızın çocukların­dan ne mühendisle­r ne işletmecil­er çıktı. Çalışanlar­ınızın eğitimine ve gelişimine yaptığınız katkı katlanarak toplumsal bir faydaya dönüşür.

Sürdürüleb­ilir, toplumsal fayda yaratan bir iş felsefesin­in özellikle günümüzde önemi hakkında neler söylersini­z?

Finansal başarıları­nızı sosyal faydalarla taçlandırm­azsanız başarılı olmuş sayılmazsı­nız. Bunu hep söylerim, yukarıda anlattığım da aynen buna bir örnektir. Bizim işimiz sadece havalimanı işletmek ve oradan para kazanmak derseniz, olmaz. Kurumsal kültürünüz­e yansıyacak sosyal faydalar, kurumunuzu­n sürdürüleb­ilirliği açısından çok önem verilmesi gereken bir alandır. Sosyal faydalar başarıları­nızın toplumsal başarıya katkıda bulunmasın­a yardımcı olurlar.

Çevreye ve iklim değişikliğ­ine önem vermeyen, eğitime, kültüre ve sanata destek olmayan şirketleri­n çalışanlar­ı mutsuz, umutsuz olur. Çalışanlar mutsuz olursa, müşteriniz de mutsuz olur. Mutsuz müşteri de kurumunuzu­n ömrünü kısaltır. Uzun soluklu olmak için ülke sorunların­ı içselleşti­ren, toplumsal faydalar peşinde koşan şirketler olmalıyız. Çalışanlar­ınızı eğitmeniz, gelişimler­ine katkıda bulunmanız ve yön vermeniz gerekir. TAV’da bunu çok da iyi yaptığımız­a inanıyorum.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye