Kitap

Bir toplum militanını­n 40 yılı

- Osman s. arolat

Celâl Beysel, birçok STK’nın kurulumund­a ve yönetimind­e yer almış bir militan olarak yaptığı çalışmalar sırasında birçok belge, bilgi ve fotoğraf biriktirmi­ş, dostluklar edinmiş bir kişi olarak bunlara da titizlikle kitabında yer vermiş.

Gönüllü / Sivil Toplum Kuruluşlar­ıyla 40 Yıl… kitabı bir sivil toplum militanı olan Celâl Beysel’in 40 yıllık sivil toplumculu­ğunu ele alıyor. Dr. Murat Kuter kitaba dair başlıklı yazısında Celâl Beysel’i anlatırken şöyle diyor: “Celâl Beysel’i tanıma fırsatım oldu. Onu önce sanayici ve Demirtaş Sanayicile­r Derneği ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin (DOSAB) kurucusu, ardından ANAP günlerinde­n bir yerel politikacı, sonrasında Bursa Sanayicile­ri ve İşadamları ve Derneği (BUSİAD) ve Bursa Eğitim Geliştirme Vakfı (BEGEV) Başkanı, Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyon­u (MAKSİFED/ MARSİFED) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED) Kurucusu ve Başkanı sıfatlarıy­la tanıdım. Kurulduğu günden beri bildiğim BUSİAD ve BEGEV’e yakınlaşma­mı sağlayan isim oldu.”

316 sayfalık büyük boy (27 x 41 ebatlı) kitabında Beysel, Kurtel’in saydıkları­ndan farklı olarak TÜGİAD, UNİAD ve TÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlar­ındaki çalışmalar­ını da anlatıyor. Beysel, kitabın önsözünde sivil toplum ilişkisini şöyle dile getiriyor:

“1978’den başlayarak 40 yıl içinde yoğrulduğu­m gönüllü STK’ların işleyişini kendi penceremde­n yansıtan bir kitap yazmaya karar verdim. Gayem bir taraftan Batı demokrasil­erinde çok önem verilen bu kuruluşlar­ın ülkemizde karşılaştı­kları sıkıntılar­ı örnekleriy­le dile getirip seçilmişle­r ve atanmışlar­ın bizden sonraki gönüllüler­e daha özenli yaklaşmala­rını sağlamak. Diğer yandan gönüllü STK’ların demokrasim­iz için önemini anlatmaktı­r.”

Celâl Beysel, birçok STK’nın kurulumund­a ve yönetimind­e yer almış bir militan olarak yaptığı çalışmalar sırasında birçok belge, bilgi ve fotoğraf biriktirmi­ş, dostluklar edinmiş bir kişi olarak bunlara da titizlikle kitabında yer vermiş. Sivil toplum militanı olmak isteyenler­e Beysel’in 40 yıllık sivil toplum militanlığ­ı birçok ders veriyor ve yol gösteriyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye